Sök
Audi A4 2005

Audi A4 2005

Håller stilen i kurvorna

2004-10-08

Nya A4 är främst tillägnad en yngre köpgrupp, men går nog även hem hos äldre köpare. Testarna berömmer framför allt den imponerande prestandan.
Testkälla Kommentar
Edmund’s “New car rather than reskin”
Auto Motor & Sport ”Gött mos och bra komfort”
Vi Bilägare “En förklädd racer”

Vad tycker testarna?

Testarna är överens om att Audi lyckats skapa en ny bil istället för att bara fräscha upp föregångaren. Det som imponerar mest är prestandan och stabiliteten i kurvor. En av testarna menar att sportigheten och farten prioriterats framför komforten, andra ger gott betyg åt bilens mjuka reaktion i väggroparna och menar att komforten definitivt förbättrats jämfört med föregående modell.

Edmund’s

“New car rather than reskin”

A4_interior

Amerikanska Edmund’s tycker att turbomotorns vrid på 280 Nm vid 1 800 varv är oerhört imponerande och mer anmärkningsvärt än de 30 extra hästkrafterna i 2,0 T. Edmund’s håller sig mestadels under huven med det mesta av berömmet och menar att en särskild eloge måste ges till Audis finslipade FSI-teknik med direktinsprutning av bensinen i förbränningskammaren. Audi A4 2005 är underbar på varierande underlag och testaren berömmer hjulupphängningen som ger ökad komfort vid långkörning. Edmund’s tycker varken den nya ratten eller navigationssystemet är anmärkningsvärda detaljer, utan uttrycker förståelse för Audis ringa förändringar på övrig interiör: varför ändra något som redan är bra?

Källa: TIll Edmunds hemsida

Auto Motor & Sport

”Gött mos och bra komfort”

A4_akter

Auto Motor & Sport tycker att Audi A4 bjuder på körglädje och framför allt är det prestandan och komforten i kurvorna man vill lyfta fram. Testaren menar att detta är en bil som man absolut vill hårdköra. Auto Motor & Sport provkör bilen med 17-tums hjul, vilket är ett tillval testaren varmt rekommenderar. Vidare håller man med Edmund’s om motorns fina direktinsprutning, men understryker även vikten av den “köttigare känslan” jämfört med föregående 1.8 T. Auto Motor & Sport ser positivt även på Audis kliv mot ökad säkerhet, genom införandet av aktiva nackstöd och bromsassistensen vid våta underlag.

Källa: Auto Motor & Sport nr 19 2004

Vi Bilägare

“En förklädd racer”

A4-2.0T_motor

Vi Bilägare tar fasta på den sportiga karaktären i A4 och menar att Audi vänder sig till en yngre köpgrupp med tuffa köregenskaper istället för komfort. Testaren tycker om 2.0 T- motorns breda register och anser att den goda prestandan håller måttet för att understryka sportbilskänslan. Vi Bilägare ger Audi A4 ordentligt med beröm på kurviga vägar och gillar kombinationen av styvare chassi, sexväxlad låda, direktstyrning och greppvänlig ratt. Den skarpaste kritiken får instrumentbrädan som med sin malplacerade hastighetsmätare i ytterkanten skulle kunnat få mycket bättre design, särskilt då det handlar om farten som i övrigt fått sådan uppmärksamhet i Audis nya satsning.

Källa: Vi Bilägare nr 13 2004

Cirkapris: 270000 kronor

Produktfakta: Audi A4 2005 är en fyrdörrars sedan eller femdörras kombi i mellanklassen. Bland nyheterna märks främre, fyrlänkad hjulupphängning och bakre, självspårande triangellänk. Bilen är fyra cm längre än föregångaren, närmare bestämt 459 cm lång. Bredden är 177 och höjden 143 cm. Tjänstevikt 1 425 kg med fyrcylindrig turbobensinmotor på 200 hästkrafter och direktinsprutning (TFSI). Maximalt vrid 280 Nm vid 1 800 varv/minut. Toppfarten är 241 km/tim och 100 km/tim nås på 7,3 sekunder. Bränsleförbrukning cirka 7,7 liter /100 km. A4 har fått ett helt nytt utseende med en rundare front. A4 2005 har en manuell växellåda med sex växlar, automat som tillval och ESP 8.0 med bromsassistans. I standardutrustningen ingår tvåzons klimatanläggning och aktiva nackskydd fram och bak.