Sök
Alfa Romeo 159

Alfa Romeo 159

Trygg & säker med snygg design

2005-10-06

Alfa Romeo utmanar BMW men samtliga testare frågar sig om Alfa Romeo med sin 159 verkligen kan utmana den tyska jätten.
Testkälla Kommentar
Autocar "BMW, Mercedes, Audi have a new fighter"
Autocar "Has both presence and beauty"
Teknikens värld "Kraftlös och karaktärslös motor"

Vad tycker testarna?

Samtliga testare drar paralleller till BMW och frågar sig om Alfa verkligen kan utmana den tyska jätten. Två kommer fram till ett nej, men en testare tror att den faktiskt har chansen att konkurrera. Designen beröms, likaså att bilen känns trygg, säker och stabil. Många berömmer materialet och känslan på inredningen. Man tycker att den är charmig och trevlig, välbyggd och genomtänkt men trots detta når Alfa inte upp till kvaliteten och körglädjen hos BMW.

Autocar

"BMW, Mercedes, Audi have a new fighter"

ar_back

Autocar beskriver bilen som muskulös, elegant och modern. Man anser att 159 tar över där 156 lämnade. Att det är en Alfa går inte att ta miste på. Den testkörda 2.4 JTD har en motor som gott och väl räcker till och testaren hävdar att den är ett riktigt kraftpaket. Att köra är en behaglig kompromiss mellan respons och komfort. Här finns inte mycket att anmärka på. Även styrningen beskrivs som medgörlig och med god respons. Bromsarna är kraftfulla och tar bra och Autocar påpekar att det är en skön känsla i pedalerna. Interiören lovordas, underbart snyggt med snygga detaljer och härliga material. Överlag en förstaklassbil som definitivt kommer att konkurrera med BMW, Mercedes, Audi och kanske till och med Jaguar.

Källa: Autocar, 14 juni 2005

Autocar

"Has both presence and beauty"

I ett annat nummer av Autocar ställer man Alfa mot BMW 3-serie. Från början tar Alfa 159 upp kampen fint. Interiör och exteriör känns välbyggda och genomtänkta. Designen är tilltalande och bilens front beskrivs som en triumf. Testaren tycker att det är en snygg blandning av klass, karaktär och genomtänkta detaljer i Alfan. På pappret ter sig bilarna förhållandevis lika, men när man sätter sig för att köra faller Alfa till korta, BMW känns mer ergonomisk, har mer komfort och känns också piggare. Testaren skriver att 159 har ett mer sofistikerat utseende och mer kvalitet i bygget än tidigare, men bilen känns mer trygg än stark. Den har ett utmärkt väggrepp och känns kontrollerad att köra. Att BMW tar hem segern beror till största delen på att testaren tycker att den tyska tillverkaren har gjort det lilla extra, men Alfan har mycket charm och är en bil man lätt tycker om.

Källa: Autocar, 28 juni 2005

Teknikens värld

"Kraftlös och karaktärslös motor"

dietro01_b_1

Teknikens Värld testkör och konstaterar att man har väntat sig alldeles för mycket av 159. Motorn har inte alls den respons man hoppats på och testaren tycker att den känns helt kraftlös. Även om den påminner en del om sin föregångare 156 är det ändå mycket som är nytt, framförallt känns den mer elegant och sammanhållen än tidigare bilar från samma tillverkare. Interiören känns ny och fräsch. Att sätta sig bekvämt är ingen konst. Man berömmer de många möjligheterna till justeringar och konstaterar att alla kan hitta en bekväm körställning. Baksätet upplevs som lite trångt och benutrymmer är inte mer än mediokert för en bil i storleksklassen. Detta tar Alfa dock igen på bagageutrymmet som är stort, även om testaren påpekar att öppningen begränsar lasten lite för mycket. Bilen går tyst och smidigt, men trots detta lyckas Alfa inte slå BMW på fingrarna riktigt ännu menar Teknikens Värld.

Källa: Teknikens värld, nr 14 2005

Cirkapris: 315000 kronor

Produktfakta: Alfa Romeo 159 finns med tre olika bensinmotorer, Starkast är den 3,2-liters V6:an på 260 hk, därefter följer en 2,2-liters rak fyra på 185 hk (136 kW) och en 1,9-liters på 160 hk (118 kW). Alfa 159 finns även som diesel, den 5-cylindriga 20V 2,4-liters JTD ger 200 hk vid 4.000 varv/min och ett maxvrid på 400 Nm vid 2.000 varv/min. Därefter följer två 1,9-liters JTD på 150 hk och 320 Nm eller 120 hk och 280 Nm vid 2.000 varv/min, för övrigt samma motor som återfinns i Opel Astra och Saab 9-3. Bilen är framjhulsdriven och har en sexväxlad manuell låda. Bränsletanken rymmer 70 liter. Tjänstevikten är 1630 kilo och bilen mäter 466x183x142 centimeter.

Modell: Alfa Romeo 159