ZTE Blade shadow

Test - ZTE Blade

ZTE Blade gör inte bort sig

101208 | Smartsons Jan Aydin testar ZTE Blade – en ny Android-telefon från Kina. Modellen överträffar sig själv och är ett intressant lågprisalternativ i Smartphone-klassen.

ZTE Blade_1

Kvalitetsintrycket – påminner om Nexus One
Storleken hos Blade känns helt rätt trots att skärmen är väl tilltagen. Att få plats med mobilen i byxfickan är inga problem. Dessutom känns den motståndskraftig och tålig, även om utförandet är i hårdplast. Mobilen har också ett gummerat skal vilket gör den greppvänlig. Designen påminner lite om Nexus One och Desire, vilket är ett plus. Det jag däremot ogillar är knapparna som småknarrar när de används och ger ett billigt intryck.

ZTE och HTC
ZTE Blade och HTC Desire  

Så gott som original
ZTE har inte brytt sig om att slänga på ett flashigt gränssnitt som HTC och Sony Ericsson med sina Sense respektive Timescape. Istället är det en så gott som ren Androidupplevelse som erbjuds, med vissa få undantag. Startbilden är i originalutförande men vissa menyer har fått byta färg från grått till svart. Det kan tyckas vara lite tråkigt men det finns gott om widgets på Market för att göra mobilen mer personlig. ZTE har också bytt några av programmen mot egna varianter. Och det är helt rätt då telefondelen begåvats med T9-inmatning och autokomplettering vilket gör det smidigt att söka efter kontakter. Annars så är det trevligt att appen Docs To Go kommer med från start.

Handhavande – responsiv skärm
Att använda Blade går oftast riktigt smidigt tack vare den responsiva skärmen, det lätta gränssnittet och det stora internminnet. Telefonen laggar bara lite smått när den belastas ordentligt. När det gäller textinmatning så kommer Blade generöst nog med tre olika tangentbord. Min favorit blev snabbt XT9-versionen. Detta dels på grund av qwerty-upplägget med svenska tecken men också då det bjuder på flest inställningar. Dessutom så går det att dra fingret utan att lyfta det mellan de olika bokstäverna när man skriver, vilket ökar på inmatningshastigheten. Och om det inte vore nog så finns ett läge för att rita bokstäver på skärmen som tolkas till text, vilket är smidigt värre. Men när det av någon anledning blir aktuellt med redigering av inmatad text så blir man snabbt varse om bristen av bra navigering. Det är lite småmeckigt att försöka pricka in markören där man vill ha den och det är sällan som jag lyckas första gången. Men annars känns behovet av att ha ett styrkors inte särskilt stort.
ZTE_5

Ingående funktioner
Trots att detta är en budgetmobil så har ZTE klämt in en hel del. Det som direkt märks är såklart den 3,5 tums stora tft-skärmen som dessutom har samma upplösning som bland annt HTC Desire. Den är också lika responsiv men jag tycker ändå att HTC:s variant är snäppet bättre när det kommer till att återge färger.  Skärmen är en av de stora anledningarna att det är riktigt smidigt att surfa och kolla in bilder via Blade. När det gäller filmuppspelning så hänger mobilen inte riktigt med känns det som. Dock så kan detta bero på hur jag konverterat om mina testfiler. Kameran tar inga vidare bra bilder, den låga upplösningen och frånvaro av blixtlampa gör att de inte duger till mer än mms. Men mer är kanske inte heller att förvänta sig med tanke på prisbilden. Som musikmobil så gör den inte bort sig. Det är lite synd bara att man får förlita sig på Androdis standardspelare som saknar avancerade inställningar. Och de medföljande hörlurarna är definitivt inget för den kräsne . FM-radio finns och jag måste säga att ljudet får godkänt, men det varierar mycket med vart jag befinner mig. Samtal återges tydligt, men återigen så bör de medföljande hörlurarna undvikas. 

ZTE_3

Blade kommer också med gps och när jag kör testar mottagningen så tar det runt åtta sekunder för mobilen att låsa in sig på tio satelliter. Inte alls illa. Jag måste också berömma övrig datakommunikation då det aldrig varit problem att ansluta till privata eller offentliga nätverk, det mobila nätverket har inte sviktat och synkronisering med diverse nättjänster har fungerat felfritt. Mobilen interagerar också mycket bra med min bluetooth-handsfree MW600 från Sony Ericsson. Det enda negativa när det gäller anslutningar är att mobilen inte automatiskt hämtar inställningar för mobilt nätverk och mms. Men detta kanske ändras i den skarpa versionen. De utmärkta kommunikationsegenskaperna tillsammans med Docs To Go som kan redigera Office-dokument och läsa pdf-filer gör att Blade lämpar sig utmärkt som arbetsmobil.

Batterikapaciteten är bra
Blade överträffar förväntningarna när det gäller batteritid. Jag har använt den så mycket jag bara kan med ständig synkronisering, surf och musiklyssnande och då har den inte varnat för lågt batteri förrän efter 6-7 timmar. Det är snäppet bättre än vad exempelvis HTC Desire klarar av. En anledning är att Blade har en processor med lägre frekvens och det kan också förklara mina problem med videouppspelning och även varför mobilen inte klarar av avancerade spel riktigt lika bra. Exempelvis testades Angry Birds och det fungerar helt klart att spela men det flyter inte på lika fint som med HTC Desire, men definitivt mycket smidigare än med frugans HTC Hero.

Sammanfattning - så bra är Blade
ZTE Blade är en mobil som lämpar sig bäst som arbetstelefon eller som nybörjartelefon för den som vill lära sig använda Android. Är man ute efter skarp multimediamobil så kanske man bör gå upp en prisklass eller två.

Teknisk specifikation:
Storlek – 114 x 56 x 11,9 mm
Vikt – 130 gram
Skärm - 3,5 tums skärm med en upplösning av 800x480 pixlar
Kapacitet: Arbetsminne 512 MB RAM. Lagringsminne 150 MB (inbyggt) - Expanderbart upp till 32 GB med externt minneskort (Micro SD). HSDPA-modem (Turbo-3G) som möjliggör överföringshastigheter på upp till 7.2 Mbps
Wi-Fi (stöd för WLAN)
Upp till 4 timmars taltid
Bluetooth stöd
1 usb-utgång (Mirco usb)
FM Radio 
GPS
Multitouch - funktion för att zooma in eller ut på skärmen med hjälp av fingrarna
Levereras med trådburet headset

Testet är genomfört av: Jan Aydin.

Smartson kommer inte att delta i diskussionen då den är avsedd för våra besökare. Tänk på att din kommentar håller sig till ämnet, inte väcker anstöt samt har en respektfull ton. Du förbinder dig också att följa våra regler för kommentarer.