HTC Sensation_front shadow

Test - HTC Sensation

Blir två kärnor en sensation?

110712 | HTC har på senare år inte varit direkt blygsamma med sina produktnamn. Flaggskeppet Sensation ståtar med dubbla processorkärnor, ny användarupplevelse och följer i väl upptrampade spår från Desire, Incredible och Legend. Men lever den upp till namnet?

HTC Sensation_betygsgrafik

Tungt, HTC
Telefonen har en något nedsänkt 4,3-tums skärm där storleken per automatik gör att telefonen blir relativt skrymmande, trots att kanten mellan skärm och telefon är smal. Skärmen har upplösningen 540x960 pixlar vilket är ett steg upp från Desire HD och Samsung Galaxy S2 som stannar på 480x800. Skall man främst använda telefonen utomhus kommer man nog att störa sig på skärmen som i direkt solljus inte är speciellt bra.

Storleksmässigt är Sensation snarlik Galaxyn, men HTC med sina stadiga 148 gram väger desto mer. Förutom en strömknapp och volymkontroller är telefonkroppen tacksamt ren, även om jag samtidigt kan sakna en dedikerad kameraknapp. Det finns fyra touchknappar på framsidan samt en halvdan vga-kamera. Optiken till 8 megapixelskameran på baksidan skyddas av en svag utåtböj samt flankeras av dubbla led-blixtar, ett riktigt linsskydd saknas dock. Överlag upplevs byggkvaliteten med aluminiumchassiet som mycket bra, utan knorrande delar eller svampiga knappar.

buttons

  

Kraftpaket med uppdaterad känsla
Utvecklingen på de smarta telefonerna går åt allt större skärm och allt kraftigare processorer utan att för den skull dra mer batteri. Den telefon HTC för närvarande helst visar upp heter Sensation och bjuder på dubbla processorer och en hastighet på 1,2 GHz vilket är imponerande siffror. Däremot verkar inte lika mycket fokus ha lagt på att förbättra batteritiden. Kraften räcker dock mer än väl till för även de mer krävande applikationerna Android Market erbjuder, däremot upplevs en del problem med att spela upp högupplösta filmklipp i 1080p.

HTC Sensation_1
Jämfört med tidigare versioner av HTC Sense, som är det gränssnitt HTC adderar till grundversionen av Android, har Sensation berikats med Sense version 3.0 vilket ger betydligt mer avancerade och snygga animationer. Däremot upplevs, märkligt nog fortfarande, att scrollning av programmenyer inte flyter lika ohämmat som exempelvis på en Iphone 4. Det känns märkligt att klaga på att saker är för snygga, men efter den initiala wow-faktorn har lagt sig kan jag mer uppskatta snabbt handhavande och tydligt presenterad information jämfört med läckra animationer. Å andra sidan är det väldigt stor wow-faktor över mycket i telefonen, så det kanske tar ett tag att ledsna.

Den nya versionen av Sense är dock inte enbart en utseendemässig förändring jämfört med tidigare. Det har tillkommit en mängd nya funktioner och förbättringar, som exempelvis snabblänkarna för meddelanden och snabbinställning i notifikationsfältet. Man kan också bläddra runt bland vyerna i karusellform, till skillnaden från den helikoptervy som tidigare användes. Den tydligaste (mest användbara?) nya funktionen är annars att låsskärmen kan anpassas med information för snabb överblick.

HTC Sensation_2

Mottagning
Läser man på om HTC Sensation brukar problemet med tappad mottagning vara en het potatis. Tydligen har många upplevt att telefonen, likt tidiga versioner av Iphone 4 tappade mottagningen om man höll dem på ett visst sätt. Detta var dock ingenting som jag lyckades reproducera vid testtillfället.

Snabb(are) kamera
Det är inte bara i animationer och vybyten den kraftiga processorn märks av. Även kameran drar nytta av den kraftigare telefonen. Tillverkaren menar att bilderna tas direkt man trycker på tryckknappen. Detta är inte riktigt sant, men är fortfarande betydligt snabbare än någon annan telefon med kamera jag har provat senaste åren. Bildkvaliteten är bra, eller åtminstone helt okej, från den bakre kameran men jag är ännu inte redo att ge upp min vanliga digitalkamera på semesterresan. Videoinspelning i 1080p känns som en riktig bonus i sammanhanget.  

Surfa vidare
Den stora skärmen, stödet för Flash och väl fungerande webbanpassningar i den inbyggda webbläsaren gör det till en fröjd att surfa med Sensation. Man har även utvecklat fliksystemet vilket gör Sensation till en riktig höjdartelefon för dig som prioriterar webbsurf.

HTC Sensation_3 Bra köp?
Det finns både snabbare och mer kraftfulla telefoner på marknaden, men jag är faktiskt imponerad av HTC Sensation. Även om man bortser från allt lull-lull i form av animationer som flirtar med förstagångsanvändarna står sig Sensation bra mot konkurrensen. Batteritiden kunde varit bättre, prislappen är i det högre prisspannet men med tanke på vad som finns under huven är detta faktiskt förväntat. Gillar man HTC-anpassningen Sense är version 3 det bästa HTC har släppt hittills och vill man ha version 3 finns det i dagsläget inte så mycket att välja på förutom Sensation.

Så gjorde vi
HTC Sensation har testats i tio dagar i dagligt bruk samt med test- och referensapplikationer nedladdade från Android market. Testade filmklipp innefattar såväl 720p som 1080p.

Produktfakta
HTC Sensation
Android-version: 2.3.3
Skärm: 4,3 tum
Upplösning: 540x960 px
Processor: 1,2 GHz, dual core
Internminne: 1 GB
Minneskort: MicroSD
Anslutningar: 3,5 mm, micro-usb
Kamera: 8 MP med 2xledblixt, autofokus, 1080p videoinspelning. Främre kameran, vga.
Batteritid tal/passning (wcdma): 400 min/400 timmar
Batteritid tal/passning (gsm): 495 min/350 timmar
Mått: 126,1x65,4x11,3 mm
Vikt: 148 gram med batteri
Cirkapris: 5800 kronor

Läs mer på www.htc.com/se

Smartson kommer inte att delta i diskussionen då den är avsedd för våra besökare. Tänk på att din kommentar håller sig till ämnet, inte väcker anstöt samt har en respektfull ton. Du förbinder dig också att följa våra regler för kommentarer.