Kameramobiler_front shadow

Test – 8 kameramobiler

Bästa kameran vinner

120417 | Smartson testar 8 kameramobiler från 2300 till 6500 kronor. Bäst i test är nya Samsung Galaxy S II LTE, men det finns flera bra alternativ.

Modell Betyg Pris Testkommentar
Samsung Galaxy S II LTE (GT-I9210)
22/25
6500
Bäst i test
Apple Iphone 4S
20/25
5800
Imponerande skärpa
Nokia Lumia 800
19/25
4800
Gediget yttre
Sony Ericsson Xperia arc s
18/25
3100
Kompetent kamera
HTC Sensation XL
18/25
4800
Föredömligt menysystem
Samsung Galaxy Nexus (GT-I9250)
18/25
5000
Rapp följeslagare
Prada Phone by LG 3.0 (P940)
17/25
5100
Designvalet
ZTE Skate
12/25
2300
För budgetfotografen

Inför köpet av en ny mobiltelefon så är kamerans kvalitet en avgörande faktor för många användare. Särskilt då vi lever i en tid där intresset för att dokumentera och dela med sig i sociala medier är stort. Jonny Malmlöf, PR-ansvarig på The Phonehouse, ser dock en trend där vi inte diskuterar antal megapixlar lika frekvent.

- Intresset har förflyttats från hårdvara till mjukvara, idag vill man redigera sina bilder direkt i mobilen och sedan snabbt dela dem i sina sociala nätverk.

Att tillverkarna tagit vara på detta avspeglar dagens smartphones väl. I jämförelse med tidigare generationers telefoner ser vi förbättrade funktioner för att snabbt fånga ögonblicket, redigera resultatet och dela bilden eller filmklippet. Det stora utbudet och intresset för nedladdningsbara fotoapplikationer är dock fortfarande ett vanligt komplement till mobiltelefonernas grundutbud.

Fokus på fotografering
I vårt test undersöker vi enbart mobilkamerornas kvalitet och utesluter andra faktorer som till exempel operativsystem, surfhastighet och prisvärde. Överlag börjar bild och ljudåtergivning bli riktigt bra och de ersätter enklare digitala kompaktkameror utan problem.

Samsung bäst i test
I vår jämförelse får Samsung Galaxy S II LTE högst totalbetyg tack vare att den överglänser övriga startfältet med starka stillbilder och detaljrik video. På andraplats placerar sig Apple Iphone 4S med en riktigt kompetent kamera och en kontrastrik skärm. I testet sticker ZTE Skate ut som ett lågprisalternativ till de dyrare modellerna. Den når inte upp till samma standard som testets övriga modeller. Det är bland annat svårt att se på skärmen i dagsljus och videofilmerna har lägst upplösning i testet.

Funktionaliteten växer
Funktioner som vi tidigare bara skådat i kompaktkameror finns nu även i mobiltelefonerna. Panorama, ansiktsigenkänning och färgfilter är vanliga finesser. Överlag är resultatet bra men flera modeller har problem med långsam autofokus och bildstabilisering vid upptagning av videoklipp. Bra autofokus är särskilt viktigt vid tuffa ljusförhållanden och vid fotografering av ögonblicksbilder. Kameran ska helt enkelt snabbt avgöra vad den ska fokusera på.

Stora skärmar
Att skärmarna blir större på telefonerna förenklar fotograferandet och det blir mycket trevligare att se på resultatet direkt på skärmen. Störst i testet är HTC Sensation XL med 4,7 tums skärm. Ett tilltaget format som passar bra när du vill se på dina videofilmer eller film överlag. Nackdelen med de stora skärmarna är att telefonerna blir rätt stora att stoppa i fickan.

Samsung Galaxy S II LTE (GT-I9210) - Bäst i test


Samsung-Galaxy-S-II-lte  

Samsung-Galaxy-S-II-lte_betyg

Bildkvalitet:
Testets bästa kamera i alla kategorier. Bra skärpedjup, vitbalans och snabb autofokus. Den brusreducerar bra och är jämnast i testets olika delmoment. Viss kritik mot färgmättnader i vissa bilder.
Videokvalitet: Kontrastrik bildåtergivning där föremål och människor avbildas naturtroget. Vid rörliga föremål och förflyttningar i sideld tar det ibland någon sekund innan den fokuserar rätt. Bra ljudupptagning.
Design: Överskådliga menyer som går att anpassa på ett genomtänkt sätt. Menysystemet är bra men kan förfinas till nästa uppdatering.
Funktioner: Levereras med en hel del genomtänkt funktionalitet som exempelvis begränsad videoinspelning för mms, bildeffekter och möjligheten att dela via All Share.
Kvalitet: Överlag imponerande skärm men modellen är relativt hal att hålla i vid fotografering och tal. Ett texturerat bakstycke hade förhöjt hanteringen när ögonblicksbilden ska tas. Ett gummerat skal råder bot på detta.

Produktfakta
Mått: 129,8x68,8x9,49 mm
Vikt: 135 g
Skärm: 4,5”
Skärmens upplösning: 800x480 px
Kamerans upplösning: 8 MP
Videoinspelning: 1920x1080 px
Internminne: 16 GB
Externt minne: Micro-sd upp till 32 GB
Cirkapris: 6500 kr

Apple Iphone 4S - Imponerande skärpa
Apple-Iphone-4S

Apple-Iphone-4S_betyg

Bildkvalitet: Iphone 4S levererar bra bildkvalitet med naturtrogna färger. Närbilder och porträtten visar hög detaljrikedom. Blandat resultat vid foto i mörka miljöer.
Videokvalitet: Imponerande videokvalitet med bra färgåtergivning och skärpa. Klar toppklass i vår jämförelse fast den utmanar inte Samsung Galaxy SII LTE ända in i mål.
Design: Telefonens menyer är enkla ger ett mycket användarvänligt gränssnitt. Till skillnad mot övriga telefoner är det färre funktioner som ska trängas in i menysystemet.
Funktioner: I jämförelse med övriga startfältet är funktionerna bra men få. HDR och fotografera med rutnät är standard, men funktioner såsom panorama är inte prioriterat.
Kvalitet: Gediget yttre med kontrastrik skärm som är väl skyddad mot blänk. Glaspartier både fram och bak vilket är vanskligt vid hårda stötar och fall.

Produktfakta
Mått: 115,2x58,6x9,3 mm
Vikt: 140 g
Skärm: 3,5”
Skärmens upplösning: 960x640 px
Kamerans upplösning: 8 MP
Videoinspelning: 1920x1080 px
Internminne: 16-64 GB
Externt minne: Nej
Cirkapris: 5800 kr

Nokia Lumia 800 - Gediget yttre
Nokia_lumia_800

Nokia_lumia_800_betyg

Bildkvalitet: Lumia 800 ger kontrastrika bilder och inspirerar till att ta många och bra bilder. Färgåtergivning är riktigt bra men ibland fokuserar och exponerar den lite fel i autoläget.
Videokvalitet: Imponerar i videoläget med bra färgåtergivning, skärpa och ljudupptagning. Levererar en stadig bild med bra följsamhet när vi panorerar kameran från höger till vänster.
Design: Väldesignat menysystem där vi bläddrar mellan olika val och bilder. Fotoknappen har bra respons, men även möjligheten att ställa in fokuspunkter själv och fotografera direkt via skärmen går bra.
Funktioner: Bra portfölj av funktioner och inställningsmöjligheter. Autokorrigeringen är snabb och tar bort exempelvis felaktig vitbalans effektivt vid dåliga ljusförhållanden.
Kvalitet: Välbyggd modell som ligger bra i handen vid tal och fotografering. Den välvda och tåliga skärmen är lätt att navigera med och är harmonisk för ögat att titta på.

Produktfakta
Mått: 116x61x12 mm
Vikt: 142 g
Skärm: 3,7”
Skärmens upplösning: 800x480 px
Kamerans upplösning: 8 MP
Videoinspelning: 1280x720 px
Internminne: 16 GB
Externt minne: Nej
Cirkapris: 4800 kr

Sony Ericsson Xperia arc s - Kompetent kamera
Sony-Ericsson-Xperia-arc

Sony-Ericsson-Xperia-arc_betyg

Bildkvalitet: Tar bra bilder med stark färgåtergivning med vissa stick av magenta vid Kompetent kamera porträttfotograferingen. Tenderar att ge en gloria mellan mörka och ljusa partier. Överlag tar den lite mjukare bilder med godkänd vitbalans inomhus samt bra exponering.
Videokvalitet: Klart godkänd videoinspelning med tendens till lätt mörka filmer och halvdan detaljåtergivning. När vi panorerar i sidled smetar bildrutorna ihop sig vilket drar ned helhetsbetyget.
Design: Användarvänlig navigering mellan olika fotolägen. Plus för att du kan växla mellan fysisk fotoknapp eller att hela skärmen fungerar som avtryckare.
Funktioner: Utrustad med bra basfunktioner samt extra finesser som panorama, panorama 3D och leendeavkänning.
Kvalitet: Bra skärm och format, men ytterhöljet och knappar bedöms plastiga i jämförelse med exempelvis Nokia Lumia 800.

Produktfakta
Mått: 125×63×8,7 mm
Vikt: 117 g
Skärm: 4,2"
Skärmens upplösning: 854x480 px
Kamerans upplösning: 8,1 MP
Videoinspelning: 1280x720 px
Internminne: 1 GB
Externt minne: Micro-sd upp till 32 GB
Cirkapris: 3100 kr

HTC Sensation XL - Föredömligt menysystem
HTC-Sensation-XL

HTC-Sensation-XL_betyg

Bildkvalitet: Överlag klart godkända bilder med fina färger, men kameran komprimerar bilderna för hårt. I autoläget ger den röda ögon och vissa problem med högt brus förekommer.
Videokvalitet: Bra ljudåtergivning men ger röda hudtoner och problem med fokus vid vid rörliga motiv såsom bilar och springande människor.
Design: I Sensation XL hittar vi ett av testets bästa menysystem där du snabbt växlar mellan olika kameralägen. Självklart hjälper den stora skärmen till att förenkla navigeringen.
Funktioner: Modellen är fullproppad av bra funktioner vilket höjer helhetskänslan avsevärt trots att optiken inte är bäst i test. Från panorama till att fota flera bilder i följd i högt tempo.
Kvalitet: Robust känsla och bra färgåtergivning på testets största skärm. Den saknar likt många modeller skydd för exempelvis usb-uttag som LG Prada 3.0 har. Skärmens upplösning på 800x480 px fördelat på 4,7” bedöms som i minsta laget ibland.

Produktfakta
Mått:132,5x70,7x9,9 mm
Vikt:162,5 g
Skärm: 4,7”
Skärmens upplösning: 800x480 px
Kamerans upplösning: 8 MP
Videoinspelning: 1280×720 px
Internminne: 16 GB
Externt minne: Nej
Cirkapris: 4800 kr

Samsung Galaxy Nexus (GT-I9250) - Rapp följeslagare
Samsung Galaxy Nexus (GT-I9250)

Samsung Galaxy Nexus (GT-I9250)_betyg

Bildkvalitet: Nexus gör inte bort sig i sammanhanget och bevisar att megapixlar inte betyder allt i en kamera. Tar överlag bra porträttfoton med bra dynamiskt omfång. Vissa problem med vitbalansen i autoläget samt att fokusera i riktigt tuffa ljusförhållanden.
Videokvalitet: Bra videokvalitet och ljudåtergivning, vissa släpningar i bilden vid snabba rörelser. Plus för att det ingår ett enklare program för videoredigering vid köp.
Design: Menysystem kan förbättras och förtydligas även om vi kommer åt de olika valen snabbt. Framförallt är symbolerna små trots stor skärm. En kompromiss med att motivet inte ska täckas i fotoläget.
Funktioner: Panoramaläget och fullgod videoredigering får plus i kanten. De olika delningsalternativen avspeglar rätt tydligt med vem som står bakom operativsystemet.
Kvalitet: Stabil modell med bra byggkvalitet och tilltagen skärm. Bakstycket känns rätt skralt men väl på sitter det bra via flertalet fästpunkter.

Produktfakta
Mått (lxbxd): 135,5x67,94x8,94 mm
Vikt: 137,9 g
Skärm: 4,65”
Skärmens upplösning: 1280x720 px
Kamerans upplösning: 5 MP
Videoinspelning: 1920x1080 px
Internminne: 16 MP
Externt minne: Nej
Cirkapris: 5000 kr

Prada Phone by LG 3.0 (P940) - Designvalet
Prada-Phone-by-LG-3

Prada Phone by LG 3.0 (P940)_betyg

Bildkvalitet: Tar klart godkända porträtt och landskapsbilder med fina färger. Problem med brus, detaljrikedom samt fokus i mörka förhållanden.
Videokvalitet: Godkänd videokvalitet och ljudåtergivning för att se direkt i enheten, men problem med fokus vid bildupptagning inomhus blir tydligt vid uppspelning på större skärmar. Klart bättre resultat i dagsljus än inomhus.
Design: Tillgängligt menysystem där du snabbt växlar mellan de olika valen. Att dela foto eller video är enkelt om läget autogranskning är påslaget. Annars är det undangömt en nivå i menyn.
Funktioner: Bra redigering, ansiktsigenkänning och timerfunktion. Godkänd led-blixt men saknar panoramaläge som de flesta modeller i startfältet erbjuder. Bra redigeringsmöjligheter vilket minimerar behovet av fotoapplikationer.
Kvalitet: Bra kvalitetsintryck på skärm och det yttre skalet med det texturerade bakstycket som ger bättre grepp än exempelvis hala Xperia arc s. Den är dock svår att greppa vid fotografering i horisontellt läge.

Produktfakta
Mått (lxbxd): 127,5x69x8,5 mm
Vikt: 138 g
Skärm: 4,3”
Skärmens upplösning: 800x480 px
Kamerans upplösning: 8 MP
Videoinspelning: 1920x1080 px
Internminne: 8 GB
Externt minne: Micro-sd upp till 32 GB
Cirkapris: 5100 kr

ZTE Skate - För budgetfotografen
ZTE-Skate

ZTE-Skate_betyg

Bildkvalitet: Färgerna är godkända men detaljrikedomen är inte i toppklass. Sammantaget klart godkända bilder i de olika testmomenten. Det märks att det är en mobilkamera – både i ljusa och mörka förhållanden.
Videokvalitet: Testets lägsta videoupplösning vilket är tydligt. Ljudet blir burkigt och lite skakigt resultat. Dock är videofunktionen fullgod att fånga händelser och dela med sig i exempelvis ett mms.
Design: Godkända menyer, men det är lite omständligt att navigera sig och hantera bilderna i telefonen och överföra dem till en annan enhet som till exempelvis en dator.
Funktioner: Bra grundfunktioner, men testets mer avancerade modeller erbjuder bättre möjligheter att redigera och dela med sig av sina alster.
Kvalitet: Testets sämsta skärm där det blir höga reflektioner av lampor och solljus vilket försvårar att se vad du filmar och fotograferar. Ytterhölje och knappar är godkända.

Produktfakta
Mått (lxbxd): 125,9×67,8×10,4 mm
Vikt: 138 g
Skärm: 4,3”
Skärmens upplösning: 800x480 px
Kamerans upplösning: 5 MB
Videoinspelning: 640x480 px
Internminne: 512 MB
Externt minne: Micro-sd 2 GB ingår, finns upp till 32 GB
Cirkapris: 2300 kr

Så gjorde vi

Vi har tagit bilder i olika miljöer och ljusförhållanden. Både inom- och utomhus. För att kunna jämföra bilderna har de närstuderats och betygsatts utan att det framgick vilken telefon som tagit bilderna. Prisexemplen är hämtade från prisjämförelsetjänster 2012-02-20 och kan variera mellan olika återförsäljare. Vikt anges inklusive batteri. Maxbetyget är 25 poäng och är en bedömning av följande kriterier:

Bildkvalitet:
Fototeman i testet är självporträtt, landskap, detaljbild i belyst fototält, mörklagt rum samt fasad/konstruktion.
Videokvalitet:
Både ljud och bild testades.
Funktioner:
Kamerans funktioner och hur väl de fungerar.
Kvalitet:
Byggkvalitet och skärmkapcitet.
Design:
Användarvänlighet, menysystem och enkelheten att dela bilder och video.

child

Köpinfo

Samsung
0771-7267864
Länk

Apple
020-1209971
Länk

Nokia
0771-991000
Länk

Sony
0771-991000
Länk

HTC
08-50556438
Länk

Samsung
0771-7267864
Länk

Prada Phone by LG
0770-545454
Länk

ZTE
08-55528900
Länk

child
Smartson kommer inte att delta i diskussionen då den är avsedd för våra besökare. Tänk på att din kommentar håller sig till ämnet, inte väcker anstöt samt har en respektfull ton. Du förbinder dig också att följa våra regler för kommentarer.