Sök
Navman iCN510 V3

Navman iCN510 V3

För vilsna

2005-04-10

Lätt att montera fast i bilen och tillräckligt liten för att ligga bekvämt i fickan. Så beskrivs GPS-navigatorn från Navman. ICN510 är tänkt att användas av bilburna, då det inte finns sjökort till denna modell. Förinstallerade drivrutiner och kartor. Det är bara att plocka upp ur kartongen och slå på!
Testkälla Betyg Kommentar
Mikrodatorn 8/10 ”Färdig att användas”
Mobil 78/100 ”Har förhållandevis mycket kartor”
Ljud & Bild ”Endast för bilbruk”
What Laptop & Handheld PC 7/10 ”Quality and simplicity”
M3 7/10 ”Vettigt inmatningssystem”

Vad tycker testarna?

En liten och lätt navigator, som lika enkelt kan klämmas fast i bilfönstret som kan stoppas i fickan. Är onekligen en smart och efterlängtad produkt. Man är helt befriad från installationskrångel eftersom alla drivrutiner är förinstallerade. Bara att plocka upp ur kartongen och slå på alltså. Navman fungerar bra och även tryckskärmen är bra. Kontrollerna får godkänt bortsett från en sladdrig fyrvägsknapp som det är lätt att trycka fel på. Det finns produkter med bättre gränssnitt än Navmans men skärmen är lätt att avläsa. Priset är inte lågt, men Navman ICN510 är en trevlig produkt.

Mikrodatorn

”Färdig att användas”

Navman-i'CN510_close
Mikrodatorn har väntat på den här produkten, ett litet handhållet system med högupplöst färgskärm. Testaren tror att produkten kommer att göra succé, när priset sjunker. Navman jämförs med Garmin Quest, båda fungerar smidigt. Det är lätt att ta med sig Navman från bilen och man behöver aldrig bry sig om drivrutiner eller dylikt. Den fungerar direkt ur kartongen och har kartor över hela Skandinavien laddade. Navman är lite snabbare än Quest men ingen av dem är långsam. Navman har en generös tryckkänslig bildskärm. Kartbilden visas i formatet 4:3 vilket uppskattas av testaren. Negativt är att styrplattan är lite sladdrig och det är lätt att trycka fel.

Källa:

Mikrodatorn, nr 14 2004
Mobil, nr 2 2005
Ljud & Bild, nr 2 2005
What Laptop & Handheld PC, januari 2005
M3, nr 3 2005

Mobil

”Har förhållandevis mycket kartor”

Mobil får navigatorn att hitta sin position bara tre minuter efter att den satts igång. Den är lätt att avläsa och det går att ställa in besökspunkter på vägen. Ibland räcker dock inte skärmens bredd för att man ska kunna läsa av gatunamnen. I allt övrigt fungerar den mycket bra. Precisionen i programmet är mycket bra, anvisningarna kommer vid rätt tillfälle. Det enda problemet är tunnlar, då tappar Navman helt kontakten med satelliterna. En fördel är att kartor över alla huvudvägar i Västeuropa följer med, även om städernas gatunät endast finns för de skandinaviska länderna.

Ljud & Bild

”Endast för bilbruk”

Ljud & Bild uppskattar formatet. Navman väger hälften av sin närmaste konkurrent Tomtom Go. Man stoppar den lätt i fickan när man lämnar bilen. Bortsett från den oprecisa fyravägsknappen är navigeringen användarvänlig. Gränssnittet är lite rörigt, för mycket information på för liten yta. Mindre bra är också ljudåtergivning och frånvaron av en batteriindikator. Bilfästet ser inte särskilt stabilt ut, men får godkänt. Testaren har jämfört fyra navigatorer, Navigon/iPaq, Navman ICN 510, Tomtom Go och Wayfinders/SE 910i men ingen testvinnare utsågs.

What Laptop & Handheld PC

”Quality and simplicity”

Navman-510_kort
What Laptop & Handheld PC uppmärk-sammar Navmans användarvänlighet. Om man kör fel är det lätt att korrigera rutten och mjukvaran klarar att planera resor med flera stopp. Navman är lite dyrare än många andra lösningar, som Palm Zire 72, men den är i gengäld tillräckligt kompakt för att navigera till fots. Gränssnittet är rättframt och skärmen tydlig. Högtalaren är kraftfull nog så att instruktionerna hörs över trafikbuller. Vid mörkerkörning har man god hjälp av det upplysta tangentbordet. Fyravägsknappen svarar bra men känns lite sladdrig. Navman ICN är en kvalitetsprodukt som övertygar i sin enkelhet. Den som söker en produkt som fungerar som både handdator och navigatör kan ta en titt på Navman PIN Pocket PC.

M3

”Vettigt inmatningssystem”

M3 testar 15 GPS. Navman jämförs närmast med Garmin Quest. Apparaten är pedagogisk med tydliga menyer som gör den lätt att navigera och inmatningssystemet är smart. Testaren väljer att använda pekskärmen för att mata in, det är enklare än att använda knapparna. I förhållande till större och dyrare produkter är Navman ICN510 enkel. Vid ett par tillfällen blev testaren feldirigerad och fick åka långa omvägar. Priset är knappast lågt, men den som letar efter en enkel och användarvänlig navigator är ICN 510 ett alternativ. Bäst betyg i testen får Tomtom Mobile och Navman ICN 650.

Cirkapris: 5500 kronor

Produktfakta: GPS-navigator för bil med Intel PXA 255 processor. Det finns kartor som täcker hela Skandinavien med gatunäten, samt alla huvudleder i Västeuropa. Sjökort finns inte till ICN510. Navman har en tryckkänslig 3,5 tums TFT-färgskärm på 320x240 mm. Det går också att mata in text och kommandon via knappar. Det går att följa sin rutt på skärmens karta men det kommer också röstinstruktioner när det är dags att svänga. Rösten är på svenska. Det inbyggda batteriet ska enligt tillverkaren ha en driftstid på fyra timmar. Med följer en sugkoppshållare för montering i bil, USB-kabel, laddare och fodral. Man får också navigationsprogrammet Navman Smart ST3. Mått 121x71x26 mm och vikt 160 g.

Modell: Navman iCN510 V3

Tillverkare: Navman