Sök
Garmin Quest

Garmin Quest

Vattentät

2005-05-23

En fickvänlig navigator funkar lika bra i bilen som på skogspromenaden. Tillverkaren lovar att felmarginalen ligger på högst 15 meter.
Testkälla Betyg Kommentar
Cnet 7,6/10 ”Have your cake and eat it too”
PC Magazine 3,5/5 ”Can be carried in a pocket”
Mikrodatorn 9/10 ”Smart mini-gps”
M3 6/10 ”Fästs enkelt på vindrutan”
T3 3/5 ”Fully waterproof”

Vad tycker testarna?

Man måste programmera alla anvisningar på PC för att sedan överföra dem till navigatorn. Det går alltså inte att ändra rutt när man väl gett sig ut på vägarna. Ett par testare tycker att röstangivelserna håller för låg kvalitet och att gränssnittet är otydligt. Skärmen är till belåtenhet för de flesta liksom kontrollerna. En testare skulle ändå ha föredragit pekskärm. Quest är inte riktigt prisvärd enligt en testare som föreslår några alternativ. Kritiken är inte särskilt allvarlig, men testarna är inte helt till freds trots att de verkar anse att Quest är en godkänd produkt.

Cnet

”Have your cake and eat it too”

Quest-2-Routing

Cnet uppskattar att Quest trots sin ringa storlek har nästan alla funktioner som man vanligen bara hittar i större produkter. Det inbyggda minnet är dock större än i de flesta jämförbara produkter. Skärmen är lätt att avläsa i fullt dagsljus men blir blek inomhus. Quest har en stadig hållare för montering i bil som klarar terrängkörning. Eftersom den inte har någon hårddisk måste man ladda kartorna från en dator. Man kan planera upp till 50 resor innan man för över kartorna till navigatorn. Instruktionerna fungerar bra. Cnet testade produkten i NYC där den endast förlorade kontakten med satelliterna vid ett tillfälle. Att etablera kontakt tog mellan 30 och 60 sekunder. Batteriet klarade 15 timmar vilket är mer än man förväntat sig. Testarens enda klagomål är att skärmen är i minsta laget.

Källa:

Till Cnets hemsida
Till PC Magazines hemsida
Mikrodatorn, nr 14 2004
M3, nr 3 2005
T3, may 2005

PC Magazine

”Can be carried in a pocket”

PC Magazine har aldrig sett en mindre navigator för bilar. Den stoppas lätt ned i fickan eller monteras på cykel. Till en början var testaren skeptisk till den minimala skärmen, men den visade sig vara lätt att använda även i direkt solljus. Sämre är det med röstangivelserna som har dålig röstkvalitet och kräver att man kopplar in navigatorn med cigarettändaren. Funktioner finns det gott om. Rutten kan planeras med alternativa vägval eller med en väg man själv valt. Trots alla funktioner tycker testaren att menyerna är besvärliga och tidskrävande. De tycker att Quest är en produkt för den som är beroende av bärbarhet, men man får räkna med att den är långsammare än andra produkter.

Mikrodatorn

”Smart mini-gps”

Quest-in-der-Hand-1-Routing

Mikrodatorn jämför Quest med Navman ICN510. Båda är smidiga och passar bäst för situationer där de inte behöver jobba för jämnan. De kan lätt tas med från bilen. Inga drivrutiner eller kartor behöver heller laddas till någon av navigatörerna. Navmans produkt är snabbare än Garmins, men skillnaden är marginell. Det tar lite tid för Quest att hitta satelliten, annars känns den aldrig långsam. Navmans röstinstruktioner är lite brusiga och Quests högtalare är inte jättebra, men båda pratar svenska. Quest har ett snyggare och mer användarvänligt gränssnitt än Navman och en bra men liten skärm. Båda produkterna klarar planering med flera delmål.

M3

”Fästs enkelt på vindrutan”

M3 testar 15 GPS-navigatorer. Alla får godkänt. Quest är en trevlig produkt och bland de minsta i testen. Den är lätt att fästa på vindrutan. Bildskärmen är hyfsat stor och mycket tydlig. Kartorna är däremot otydliga och begränsar navigeringshjälpen. Också röstanvisningarna är otydliga och informationen upplevs som ostrukturerad. Vid ett tillfälle fick testaren också felaktiga instruktioner. GPS:en har inte koll på vilken sida av gatan som husnummer ligger, det kan man ha överseende med, däremot att programmet är mycket långsamt för att tänka om när man kört fel är besvärligt. I övrigt är Quest en bra produkt, men inte helt prisvärd. M3 rekommenderar i stället Navman ICN650, Tomtom Go och Tomtom Mobile.

T3

”Fully waterproof”

Quest-5-Abbiegeliste

T3 tycker det är praktiskt att navigatorn är vattentät eftersom det i kombination med fickformatet gör den användbar i alla lägen. Den ligger behagligt i handen och är lätt. Utbudet av funktioner är generöst. Även som fotgängare har man glädje av Quest. Testaren tycker det är märkligt att navigatorn är defaultinställd på att visa en storskalig bild trots den minimala skärmen. Det gör kartorna svårlästa, texten är liten och det finns ingen 3D översikt. Dessutom är kontrasten bristfällig. Quest räknar snabbt ut vägen, men gränssnittet är besvärligt och gör det till och med svårt att hitta röstinstruktionerna. För att navigera krävs två händer. Testaren tycker det är synd att Quest inte fått en pekskärm. Det är en mycket bra produkt, men den är för komplex och för liten för att vara effektiv i en bil.

Cirkapris: 7000 kronor

Produktfakta: Garmin Quest är en GPS-navigator för bilen eller skogspromenaden. Anvisningar får man med text eller röstanvisningar. För att utnyttja möjligheten till röstanvisningar måste navigatorn kopplas till cigarettändaren för att få ström till 12-voltshögtalaren. Den har svensk röst. Kartorna MapSource City Select Europa och baskarta följer med. Det går att förprogrammera önskad rutt som sedan kan avläsas på TFT-skärmen som är i färg (240x160 pixlar). Quest ska kunna pricka in platser med 15 meters felmarginal och har en batteridriftstid på 20 timmar enligt tillverkaren. Kartor över Norden är förinstallerade och bilhållare följer med. Vattentät. Mått: 113x55x23 mm. Vikt: 155 gram.

Modell: Garmin Quest