Sök
Epson R1800

Epson R1800

Imposant och kompetent, för proffs

2005-05-08

Samtliga testare är förtjusta i denna bläckstråleskrivare som kostar en del men å andra sidan producerar förstklassiga färgutskrifter.
Testkälla Kommentar
ColorFoto “Das Mittel der Wahl für den engagierten Fotografen”
Photo-i “Superb print quality”
PC Magazine “Surprisingly good speed”
PC World “High-quality photo prints”

Vad tycker testarna?

Samtliga testare rekommenderar skrivaren eftersom den är mycket kompetent. Testarna menar att utskriftskvaliteten på färgutskrifter är utmärkt, hudtoner framstår som realistiska, detaljrikedomen är mycket bra. Skrivaren saknar egentlig konkurrens på marknaden, menar flera av testarna. När det gäller utskrifter av text så är skrivaren fortfarande bra även om den inte är anpassad för att skriva ut fantasifulla teckensnitt i allt för små storlekar.

ColorFoto

“Das Mittel der Wahl für den engagierten Fotografen”

Epson_Stylus_Photo_R1800_2

ColorFoto påpekar att Epson R1800 trycker ark upp till storlek A3 utan problem, trycket blir bra och utan ränder. Hudtoner blir neutrala och kritiska färgkombinationer så som gult-svart och röd-grön blir bra. Detta samtidigt som även små detaljer får en skarp och bra upplösning, fortsätter testaren. Tack vare en medföljande adapter så hanterar skrivaren utskrifter på CD- och DVD-skivor utan problem. Den goda utskriftskvaliteten innebär att skrivaren är ett bra val för engagerade fotografer, anser testaren. Priset är motiverat och visar att skrivaren främst är riktad mot de användare som ställer högre krav på sina utskrifter.

Källa: ColorFoto, nr 4 2005
Till Photo-is hemsida
Till PC Magazines hemsida
Till PC Worlds hemsida

Photo-i

“Superb print quality”

Photo-i undrar varför skrivaren inte levereras med USB-kabel, något som borde vara självklart. Testaren noterar att skrivaren använder exakt samma bläckpatroner som föregångaren R800 och man hade kanske önskat sig något större patroner. Att sätta patronerna på plats är enkelt, och likaså är installationen smärtfri. Utskrifterna skall enligt tillverkaren bevaras i mer än 80 år för glansigt papper och mer än 100 år när det gäller matt papper. Färgerna är utmärkta och dessutom är skrivaren hyfsat snabb. En utskrift i A3-format med full färgrikedom tar ca 15 minuter att skriva ut vid högsta möjliga upplösning. Bilden som produceras är det bästa testaren sett, detaljrikedomen, skärpan och färgåtergivningen är fantastiskt bra.

PC Magazine

“Surprisingly good speed”

Stylus_Photo_R1800

PC Magazine skriver att skrivaren presenterar mycket bra utskriftskvalitet för text och bilder och har en överraskande bra utskriftshastighet även för kontorsutskrifter. Detta ger den ett bredare användningsområde än enbart för fotoutskrifter. Eftersom skrivaren hanterar rejäla utskrifter är den följaktligen relativt bastant designad. Fotoutskrifter är utmärkta och vanliga bilder blir mycket bra. När det gäller text så är de flesta format fullt läsbara vid en storlek av fyra punkter även om ett teckenformat krävde 12 punkters storlek. Utskriftshastigheten är ca 1,18 min för en utskrift på 4x6 tum och ca 2,42 min för en utskrift på 8x10 tum.

PC World

“High-quality photo prints”

PC World noterar att skrivaren erbjuder flera riktigt bra funktioner samt mycket hög upplösning. Vid tester så producerade skrivaren mycket bra färgutskrifter från flera olika sorters bilder. Möjligheten att kunna göra utskrifter upp till A3-format är uppskattad och ger skrivaren ett övertag jämfört med lillebror R800. Möjligheten att skriva ut på CD och DVD är också bra, fortsätter testaren. Färgåtergivningen är mycket bra, hudtoner är realistiska, kontrast, ljus och skuggor visas på ett imponerande sätt. Skrivaren är dock inte särskilt snabb vid vanliga utskrifter, utskriftshastigheten för text är ca tre sidor per minut. Större färgutskrifter går dock snabbare, en utskrift på 11x14 tum tar mindre än 2,5 minuter.

Cirkapris: 6600 kronor

Produktfakta: Epson R1800 är en bläckstråleskrivare som hanterar utskrifter upp till och med A3-format och har upplösningen 5760x1440 pixlar. Skrivaren är utrustad med USB 2.0 samt FireWire. Skrivarens ljudnivå är 47 dB. Hastigheten är angiven till 66 sekunder för ett foto i storleken 8x10 tum. Finns möjlighet att skriva ut på CD/DVD. Skrivaren är kompatibel med Windows 98/Me/2000/XP, Mac OS 9.1 och Mac OSX 10.2 eller senare. Måtten är 219(H)x615(W)x314(D) mm och 453x615x737 mm vid användning.

Modell: Epson R1800

Tillverkare: Epson