Pioneer-VSA-ax10ais shadow

Pioneer VSA-AX10Ai

Förstärkare i världsklass

050422 | Pioneer VSA-AX10Ai är den första hemmabioförstärkaren med stöd för Windows Media Audio 9 Professional. Idel toppbetyg från testarna som prisar dess prestation.

Testkälla Betyg Testkommentar
Audio
5/5
”Perfekte Ausstattung”
Hemmabio
-
”Kompromisslös hemmabio”
Home Cinema Choice
5/5
”The most advanced integrated home cinema amplifier in the world”
What Hifi
5/5
”It merely sounds thrilling”
Vad tycker testarna?
Alla testare delar ut full pott och det finns inte mycket att snacka om, detta är en mer än komplett hemmabioförstärkare. Det är en välbyggd och välljudande enhet. Det höga priset säger att detta inte är något för den vanliga konsumenten, men den som har råd kommer inte att bli det minsta besviken enligt testarna. Prestationen är i absolut toppklass oavsett ljudformat, och att förstärkaren klarar alla format som finns samt är först ut med stöd för Windows Media 9 i surround bäddar gott för framtiden. Anslutningarna anses vara nästan kompletta, även om USB och i.Link förekommer så saknar två testare HDMI och/eller DVI vilka hade gått väl ihop med möjligheten att skala upp video. Men man är mer än nöjd med att kunna skicka ut signalen progressivt via komponentutgången.
Audio:
”Perfekte Ausstattung”
Tyska Audio tittar på åtta olika förstärkare och delar bland dessa ut högsta poäng till Pioneer VSA-AX10Ai. Produkten låter så pass bra att den får beteckningen ”Referenzklasse”, en utmärkelse som talar för sig själv. Det är dessutom en väldigt bra utrustad förstärkare som funktionsmässigt har mycket att erbjuda. Att den spelar alla tillgängliga surroundformat är kanske en självklarhet för en produkt i prisklassen, men det är ändå inte alla förstärkare som gör det. Det finns en inbyggd dekoder för Windows Media Audio 9 Pro och man kan överföra ljud från datorn vilket också är hittills väldigt ovanligt hos andra produkter, skriver testaren. Anslutningsmöjligheterna är väldigt kompletta och lämnar inget att önska. Det är ingen tvekan om att Audio är nöjda med produkten, det enda klagomålet som framförs är gällande fjärrkontrollen. Testaren tycker nämligen att tillverkaren inte har nyttjat dess fulla potential. Källa: Audio, nr 6, 2004
Hemmabio, nr 8, 2004
Home Cinema Choice, oktober 2004
What Hifi, april 2005
Hemmabio:
”Kompromisslös hemmabio”
remotecontrol
Det räcker med en titt på chassit för att Hemmabio ska skriva att kvalitetskänslan är total. Man gillar att produkten är helt utförd i aluminium och koppar. Signalbehandlingen anses fungera mycket väl, det ska till mycket för att det inte ska låta bra när man justerat färdigt. Och det låter riktigt, riktigt bra. När det gäller anslutningar så hittar man allt man kan önska och konstaterar att tillverkaren inte har snålat det minsta. Samma intryck gör sig gällande för de olika formaten som förstärkaren kan hantera, listan är även där komplett. Fjärrkontrollen beskrivs som ett litet underverk av eget slag med sin LCD-touchskärm som kan redigeras efter önskemål. Att den dessutom lyser i mörkret gör också att den har bra synbarhet i biomörkret. Källa:
Home Cinema Choice:
”The most advanced integrated home cinema amplifier in the world”
Home Cinema Choice anser att det skett en enorm utveckling med Pioneer VSA-AX10Ai gentemot föregångaren utan ”i” efter produktbeteckningen. Det är så mycket som gjorts om och gjorts bättre att det rör sig om mer än en simpel uppdatering av den förra produkten. Den fysiska konstruktionen, signalbehandlingen och den automatiska inställningen är tre exempel som tas upp. Men viktigast av allt är att det låter ännu bättre. Och testaren har svårt att sätta fingret på exakt varför, men det låter sådär riktigt bra som det ibland bara gör skriver man. Detta gäller oavsett vilket format som förstärkaren matas med, den klarar allt galant. Man är väldigt positiv till att produkten klarar Windows Media Audio 9, speciellt med tanke på att det dyker upp fler och fler DVD-filmer i HDTV-format som är kodade med Windows Media i surround. Med sitt ljud och sina funktioner så är detta den hittills mest avancerade hemmabiomottagaren i världen. Testaren har svårt att föreställa sig att det någonsin kommer att bli bättre än med VSA-AX10Ai, som förutom fulla poäng även tilldelas utmärkelserna ”Best Buy” och ”Reference Status”. Källa:
What Hifi:
”It merely sounds thrilling”

What Hifi testar förutom produkten även Denon AVC-A1XV och Onkyo TX-NR5000E och delar ut full pott till alla tre. Det är dock Denon som plockar hem vinnartiteln med sin ljudprestation. Även om VSA-AX10i inte är lika bra så är skillnaderna minimala och det är en utmärkt presterare, skriver testaren. Just en utmärkt prestation och det mycket lägre priset gör produkten till en mycket svår konkurrent. Pioneers produkt är mycket välbyggd och bjuder på enkel installation tack vare det utmärkta automatiserade installationsförloppet. Funktionsmässigt saknar man inte heller något och det skiljer inte heller nämnvärt från de två konkurrenterna. För den summa pengar som behöver läggas ut så finns det inget bättre man kan köpa, avslutar What Hifi.

Källa:

Cirkapris

41 000 kronor

child

Produktfakta

Pioneer VSA-AX10Ai är en hemmabioförstärkare med en uteffekt på 7x150W. Någon radiomottagare finns ej inbyggd. Enheten stöder Dolby Digital, Dolby Digital EX, DTS, DTS-ES Discrete 6.1, DTS-ES Matrix 6.1, DTS Neo:6, DTS 96/24, Dolby Pro Logic, Dolby Pro Logic II, Dolby Pro Logic IIx, THX Surround EX, THX Ultra 2 (även cinema mode) samt Windows Media Audio 9 Professional och har hela 16 olika surroundlägen. Bland funktionerna finns Advanced MCACC för automatiserad högtalarinställning, 9 bands equalizer, inbyggd videokonverterare, lip sync m.m. De finns flera stycken av varje anslutning som audio in/ut, A/V in/ut, S-video in/ut, komponentvideo in/ut, koaxiala och optiska in- och utgångar. Fjärrkontroll med LCD-touchscreen med programmerbara knappar medföljer. Den har dimensionerna 440x210x476 mm och väger 34 kg.

child