powerflex-frontbild shadow

Test - Rollei Powerflex 470

Rolleis nya kompaktkonkurrent

110524 | Rollei är för många ett helt okänt märke, framförallt på den svenska marknaden. Nu kommer en billig kompaktkamera med hela 14 megapixlar och 7x optisk zoom. Kameran filmar i HD och har en stor variation av motivprogram för ett kreativt fotograferande.

grafiken - fowerflex
Utformning
Rollei är nog för många ett ganska okänt märke på kameramarknaden, i alla fall i Sverige. Rollei Powerflex 470 ingår i en serie av tre små, billiga och megapixelstarka kompaktkameror. Powerflex 470 är den mest avancerade av de tre nya kamerorna. Den har fått en CCD sensor på hela 14 megapixel med möjlighet att filma i HD. Powerflex 470 har även utrustats med 7x optisk zoom vilket gör den till en mångsidig kompaktkamera då du kan komma riktigt nära dina motiv.

Powerflex 470 levereras i kit med laddningsbart batteri och laddare, ett 4 gb minneskort, usb-kabel för överföring av bilder och filmklipp till datorn, kabeln används även för laddning av kameran. Med följer också en av-kabel för visning av bilder och film på tv:n. Man får också en nackrem och en enkel väska med magnetstängning på, väskan går att fästa i till exempel skärpet men det är lite svårt att få ut kameran så en rekommendation skulle nog vara att investera i en annan väska. Som med alla kameror följer det med en bruksanvisning på flera språk. Förvånande nog får man endast fyra sidor instruktioner per språk. Måhända är det en enkel kamera men informationen känns lite tafatt.

Bildkvalitet och programval
Antalet megapixel blir allt fler på dagens kompaktkameror och Rollei Powerflex 470 är inget undantag med imponerande 14 megapixlar. Det låter bra men tyvärr krävs det mer än så för att leverera bra bilder och Powerflex 470 lever tyvärr inte upp till förväntningarna man får av den tekniska informationen. Rollei Powerflex 470s iso-värde går att ställa ända upp till 3200. Men fotar du med så högt iso-värde tar kameran bilderna i endast 2 megapixel upplösning och detta går inte ändra på. För att få bilderna i full upplösning blir man tvungen att sänka iso-värdet till 1600. Färger hanterar den relativt bra, dessutom har du möjlighet att välja vitbalans för bästa möjliga resultat. Autofokusen fungerar bra och är förhållandevis snabb. Kameran startar och blir fotoklar på ca 2-3 sekunder, alltså inte en kamera som ligger i startgroparna. Den är utrustad med en serietagningsmöjlighet på 3 bilder/sek.

Testbild Rollei Powrflex 470

Det som gör att Powerflex 470 blir spännande att fotografera med är den stora mängden motivprogram. Förutom fyra av de vanliga programmen med bland annat auto inräknat, har den ett tjugotal andra som man kan välja. Detta gör att du förhoppningsvis alltid kan hitta ett program som passar. De program som finns är allt från de mer vanliga "solnedgång" och "nattporträtt" till det lite mer ovanliga: "mjukare hy".


Powerflex har även ett panoramaläge, ingen svepfunktion, utan den mer traditionella panoramafunktionen att man tar tre bilder kant i kant som sedan blir en panoramabild. Precis som med iso-värdet finns det en begränsning även här, det går bara att fota i 2 megapixels upplösning när man tar en panoramabild, en begränsning som är svår att förstå meningen med. Rollei Powerflex 470 har en bra närgräns och tillsammans med macroläget skapar den möjligheter för spännande närbilder. Till din hjälp har du den inbyggda bildstabiliseringen för att minska skakningsoskärpan. Kameran har möjlighet att spela in filmsekvenser i hd-kvalitet, resultatet är inte något som höjer den till skyarna. 

Rollei Powerflex 470 baksida

Ergonomi och handhavande
Rollei Powerflex 470 är uppbyggd av en kropp delvis i metall och den ser väldigt stilren ut. Den första känslan är att den känns lite plastig och inte direkt robust. Den ligger ganska bra i handen trots den lilla storleken och knapparna känns lätta och naturliga att nå. Avtryckaren och zoomreglaget på ovansidan känns lite plastiga och zoomreglaget är även svårt att hitta känsla i, blir lätt för mycket zoom. Powerflex 470 har 28 mm vidvinkel. Kameran har en 3,0" stor tft-skärm vilket gör att du enkelt ser vilka inställningar du valt. Skärmen är dock lite väl kontrastrik och den reagerar lite segt då man riktar om kameran från skugga till ljus. Menyerna är förhållandevis enkla att handskas med men de känns lite gråa och tråkiga.

Rollei har i detta fall skapat en serie tre små, smidiga och relativt allsidiga kompaktkameror, kanske framförallt inriktat på användare som är nya. Den täcker de behov en normal familjekamera behöver ha samtidigt som den tack vare sitt breda sortiment av motivprogram inbjuder till kreativt fotograferande både dag och kanske även natt.

Så gjorde vi
Den vanligaste familjekameran är oftast en enkel kompaktkamera. Just därför har Powerflex 470 testats på de sätt som en kompaktkamera till största delen används: flera av motivprogrammen, macroläget, olika porträttbilder - både med och utan blixt.

Läs mer om kameran här

Smartson kommer inte att delta i diskussionen då den är avsedd för våra besökare. Tänk på att din kommentar håller sig till ämnet, inte väcker anstöt samt har en respektfull ton. Du förbinder dig också att följa våra regler för kommentarer.