Olympus Tough TG-810_front shadow

Test - Olympus Tough TG-810

Inte tillräckligt tuff

110812 | Olympus Tough TG-810 är en kamera gjord för tuffa förhållanden men tyvärr räcker den inte hela vägen.

Olympus Tough TG-810_betyg

Enligt tillverkaren är den vattentät till 10 meters djup och skall klara av fall på upp till två meter. Den ska fungera när temperaturen kryper ned till minus 10 grader och den ska fortfarande kunna ta bilder med 14 megapixlar när termometern klättrar upp mot 40 grader. Tillsammans med den inbyggda GPS:en bäddar detta för att vara den perfekta äventyrskameran för såväl off-pistentusiasten i fjällmiljöer som backpackern på snorkeltur. En kamera som ska tåla det mesta och som håller koll på var bilderna har tagits. Tyvärr lovar Olympus mer än vad TG-810 kan leva upp till.

Olympus Tough TG-810_1

Olympus Tough TG-810_2

Överraskande kvalitet
Bilderna blir bra för en kompaktkamera i den här prisklassen och kvaliteten överraskar. En hel del inställningar kan göras och de förinställda programmen hjälper till att snabbt och enkelt få till rätt ljus och färgnivåer även för den som inte är så intresserad av fotokonst. Kameran hjälper till exempel till att sammanfoga panoramabilder för att få med hela landskap och kan även skapa bilder med 3D-djup för digital visning på 3D-redo dator eller TV. Den bjuder dessutom på olika specialeffekter, som till exempel att få bilden att se tecknad ut.

Olympus Tough TG-810_3

Vatten, vatten, vatten...
Kamerans brister finner man bland de egenskaper som borde vara de främsta. Stöttåligheten är svår att testa utan att riskera att kameran går sönder. Men dess tyngd och till synes gedigna konstruktion ger intrycket av att bättre stå emot stötar och tryck än vanliga kameror. Den största besvikelsen står vattentätheten för eller snarare bristen på vattentäthet. Det kan vara ett problem med just testexemplaret, men kameran läcker när den används under vatten. Trots att den aldrig testas på mer än 1,5 meters djup, mindre än en sjättedel av vad den ska klara av, så tar den in vatten. All elektronik hölls dock torr, inklusive minneskort och batteri. Men vattnen hamnar mellan det yttre skyddande glaset och displayen vilket skapar en mycket störande imma på insidan av kameran. Det går fortfarande att ta bilder och undervattensbilderna blir riktigt lyckade. Det blir bara svårare att göra inställningar och hitta motiv när displayen immar igen. Kameran har ingen sökare utöver displayen vilket gör användaren helt beroende av den. I övrigt är det en lagom stor och ljusstark display som fungerade bra även när solen gassar som mest.

Passar den oerfarne fotografen
GPS:en tar tid på sig att hitta satelliterna så man får inte ha bråttom. Koordinaterna blir någorlunda exakta, (50-100 m fel) och GPS:en pekar även ut eventuella sevärdheter/intressanta platser direkt i kameran. Menyerna är lätthanterliga och man finner snabbt rätt inställningar om man vill ändra något. Genom att besvara frågor om önskemål och motiv kan den ovana fotografen bli guidad fram till rätt inställningar direkt på kameran. Vill man låta kameran sköta allt så gör den ett bra jobb på den helautomatiska inställningen.

Långsam uppstart
Ett plus är att kameran har en enskild knapp för videoinspelning. Man behöver inte gå in i menyer eller ändra reglage utan bara peka och trycka. Detta är något man vill ha på en kamera som ska vara med i situationer som inte är optimala (kantade av kyla, väta etc), då man bara vill dra fram sin kamera och fånga ögonblicket. Men tyvärr är den långsam i starten, först 6-7 sekunder från att man sätter på den kan man ta en bild. Även om kameran kan användas i minusgrader, när snön faller och vinden viner så är den inte särskilt behändig. Styrspaken man använder för samtliga inställningar och menyer är dåligt konstruerad och mycket svår att använda med torra och varma händer. Med handskar går det inte alls och stelfrusna fingrar lär inte ha den finmotorik som krävs. Kvaliteten vid filmningen är sämre i jämförelse med kvaliteten vid stillbilder men den duger till publicering av actionklipp på Youtube. Den inbyggda blixten hjälper till vid svag belysning och på nära håll, men som väntat med sådan kompakt optik är detta en kamera som gör sig bäst i strålande solsken. Bilder i mörkare miljöer blir allt för korniga för att vara till belåtenhet.

Kunde vara den perfekta följeslagaren
Det är en kamera som lovar mycket och det är synd att den inte levererar. Olympus Tough TG-810 skulle ha kunnat vara den perfekta följeslagaren för den väderbitna äventyrsresenären eller för barnfamiljens glasskladdiga husvagnssemester. Det finns inte många andra kameror som man rekommenderar att rengöra under en rinnande kran. Bild- och funktionsmässigt lever den upp till förväntningarna, men det är i konstruktion och användbarhet den fallerar.

  

Olympus Tough TG-810_4

Olympus Tough TG-810_5

Olympus Tough TG-810_6

Olympus Tough TG-810_7

Så gjorde vi
Kameran har testats under några veckors tid i olika miljöer och förhållanden, dock inga så extrema som kameran enligt tillverkaren ska klara av. Naturligtvis har kvaliteten på bilderna haft betydelse i utvärderandet av kameran, men fokus har legat på dess särpräglade egenskaper. Bland annat på den utlovade tuffheten och de funktioner som särskiljer den från många andra kameror. Den har sedan blivit betygsatt utifrån kvalitet, kapacitet, design, funktion och prisvärde.

Av: Oskar Degard

Produktfakta
Olympus Tough TG-810
Antal pixlar: 14 Megapixels
Display: 3.0 tums skärm
Vattendjup: 10m
Temperatur: -10 C till +40 C
Optisk zoom: 5 x (Vidvinkel)
Maxupplösning: 4288 x3216
Video: Mpeg4 1280x720 30fps
Vikt: 221 gram
Storlek: 100x65x26 mm
Övrigt: GPS, frystålig, smutsbeständig, stötskydd, trycktålig, vattentät
Cirkapris: 2700 kronor

Smartson kommer inte att delta i diskussionen då den är avsedd för våra besökare. Tänk på att din kommentar håller sig till ämnet, inte väcker anstöt samt har en respektfull ton. Du förbinder dig också att följa våra regler för kommentarer.