vandringskangor_2010_front620 shadow

Test - 10 vandringskängor

Bästa kängan på turen

101007 | Det kostar en slant att köpa ett par riktigt bra vandringskängor, men det är en värdefull investering. Du får ut mer av äventyret och dina fötter kommer att hålla längre.

Modell Betyg Pris Testkommentar
Haglöfs Solid lite q
23
2400
Bäst i test
Viking Tyin
23
2800
Genomtänkt känga
Crispi Gran paradiso
22
2900
Perfekt för bred läst
La Sportiva Trango s evo
20
3140
För fjället
Hanwag Alaska
20
3000
Allroundkänga
Haglöfs Grym
19
3000
Slitstark yta
Salomon Cosmic 4d
19
2400
Sitter som en smäck
Meindl Vakuum hiker
18
2800
Stor rörlighet
Hanwag Tatra
18
2400
För korta sträckor
Scarpa Kailash
16
2000
Lättviktare

Vårt senaste test av vandringskängor visar att de flesta modeller i prisklassen 2000-3000 kronor generellt håller hög standard. De två toppmodellerna Haglöfs Solid lite q och Viking Tyin utmärker sig genom att hålla hög kvalitet, komfort samt bra design. Att de även passar för olika terräng och miljö gör dem till två riktigt starka köp.

Det handlar om komfort
Det viktigaste inför valet av känga är att den sitter bekvämt på foten. Har du ett par vattentåliga och greppvänliga skor som saknar en perfekt passform, kan hela upplevelsen bli förstörd. De flesta nya kängor känns i början stela och kräver tid innan de får sin rätta form. Därför kan det vara svårt att veta vilken modell som passar bäst, men det finns några tumregler att gå efter vid utprovning.

Rätt storlek
Prova kängan med samma socka som ska användas på turen. Det är viktigt att kängorna inte är för små, minst en halv storlek större än vanligt är att rekommendera. Detta eftersom fötterna svullnar under vandringen och för att luften i kängan isolerar och håller värmen när det är kallt. Du bör dock inte stirra dig blind på storlekar eftersom det skiljer mellan märken och modeller. För att veta vad som är lagom kan du ställa dig upprätt med osnörd känga och trycka foten framåt i kängan. Kan du få rum med ditt pekfinger bakom hälen, är det en bra storlek.

Stöd och stabilitet
Andra viktiga saker att reflektera över när det gäller komfort är att foten inte ska plattas ut vid belastning. Det förhindras av att kängans mellansula är uppbyggd med ett ordentligt stöd i fotvalvet. Yttersulan skall vara stabil nog för att ge dämpning men samtidigt vara följsam och ge god kontakt med underlaget. En sula som är tjock och rak i formen gör det svårare att få kontakt med marken. Det märks på hårt, ojämnt underlag, till exempel bergshällar. En mjuk sula ger oftast bra grepp och en känga som är ordentligt vridstyv passar tuff terräng och tung packning.

Detaljerna spelar roll
Flera kängor kan kännas bra på foten och passa för ditt användningsområde. Då är det dags att kika på detaljerna som också spelar en stor roll för funktion och bekvämlighet. En bra känga bör ha uppdragen sulkant som skyddar mot stötar och slitage, extra gummiskydd är ett plus. Färre sömmar ökar hållbarheten och kängans vattenmotstånd. Hur högt plösen är fastsydd längs skaftet avgör hur högt upp kängan är vattentät. Om plösen dessutom sitter nära mot vristen slipper du få småsten eller barr innanför. Slutligen är runda snören att föredra framför platta eftersom de inte slits lika lätt, samt att det finns låshakar för en effektiv snörning. De möjliggör att snörningen kan vara olika hård över fot och vrist.

Haglöfs Solid lite q - Bäst i test
betygBast_i_test_2010_oktober
1._Haglöfs_Solid_Lite
Konstruktion: Sulkanten går upp vid tårna och kängans framdel är gummiförstärkt runt om fotkanten. Sparsamt med sömmar både in- och utvändigt. På utsatta områden är sömmarna tredubbla med mittentråd i Kevlar. Bra placering av låshakar och kängan är lättsnörad.

Användningsområde:
Är medelstyv i vridningen vilket gör den till en utmärkt allroundkänga. Den fungerar bra både på bergs-, skogs- och barmark. Yttersulan är mjuk och ger bra grepp på de flesta underlag. Kängan är även stabil nog att användas vid tung packning.

Komfort:
Stadig och bekväm modell på alla sätt. Steget känns lätt och det är bra rull under sulan. Innersulan är en av de bättre och ger stöd för fotvalvet. Plösen är tunn, smidig och sitter på plats.

Plus:
Bekväm känga med genomtänkt konstruktion. Passar de flesta underlag och har bra grepp.
Minus: Inga direkta svagheter.

Vikt: 672 gram (st. 38)
Skafthöjd:13,5 cm
Material/membran: Nubuck/Gore-Tex
Sula: Vibram
Cirkapris: 2400 kronor

Viking Tyin - Genomtänkt kängabetyg
Viking_Tyin
Konstruktion: Den mest vridstyva kängan i testet med ett högre skaft. Yttersulan är tjock och uppdragen i tå- och hälparti. Gummi runt framfoten skyddar mot väta och slitage. Väldigt få sömmar in- och utvändigt. Plösen är i läder och kraftig men sitter ändå bekvämt. Snörningen fungerar utmärkt med effektiv placering av låshälla och ankelfästen som ger en god passform.

Användningsområde: Trots att modellen är ordentligt vridstyv är den riktigt följsam i steget. Tillsammans med ett högt, stabilt skaft passar kängan för tung packning och utmanande terräng. Tack vare sitt djupa mönster har yttersulan ett bra grepp i blöt skogsmark, däremot är det lite sämre på hårt underlag.

Komfort: Riktigt hög komfort, kängan ger rymd till foten men är samtidigt snäv runt vristen. Det finns ingenting som skaver eller trycker.

Plus: Komfortabel och tålig känga. Anpassad för tuffare förhållanden. Bra pris.
Minus: Mindre bra grepp på berg.

Vikt:761 gram (st. 38)
Skafthöjd: 16 cm
Material/membran: Läder/Gore-Tex
Sula: UGC Mountain
Cirkapris: 2800 kronor

Crispi Gran paradiso - Perfekt för bred lästbetyg
Crispi_Skarven
Konstruktion: Känga med lite högre skaft och många snörningsöglor. Sparsamt med sömmar på utsidan men fler invändigt, de skaver dock inte. En ordentlig gummering runt skons kant som även går upp över hälpartiet.

Användningsområde: Vridstyvheten är medelhård vilket gör att den passar på de flesta underlag. Yttersulan är relativt tjock och ger dämpning för tung packning. Kängan har ett bra grepp på halt underlag.

Komfort: Skaftet smiter år runt vristen riktigt bra men kängan är något bred i lästen och ger inte den bästa passformen. Innersulan är bekväm med ett visst stöd för fotvalvet men foten faller ändå lite inåt i steget.

Plus: Effektiv snörning. Bekväm och stadig runt vristen. Bra dämpning.
Minus: Passar mindre bra för ett överpronerat steg.

Vikt: 713 gram (st. 38)
Skafthöjd: 16 cm
Material/membran: Nubuck/Gore-Tex
Sula: Vibram
Cirkapris: 2900 kronor

La Sportiva Trango s evo - För fjälletbetyg
La_sportiva_Trango_S_evo
Konstruktion: Den här kängan har en rejäl gummikant runt om foten och upp över tårna. Som ytterligare skydd mot väta är plösen sydd ända upp längs med skaftet, detta är den enda modellen i testet som är designad så. Kängan är relativt lättsnörad, men snörena är lite väl tunna och låshaken fungerar inte optimalt. Knutarna går också upp lätt.

Användningsområde: Modellen är vridstyv och passar således för användning i kuperad terräng med tung packning. Yttersulan är medelhård och ger ett bra grepp, speciellt på berg.

Komfort: Skaftet sitter bekvämt och stabilt runt vristen och ger ytterligare stöd för tung packning och ojämn terräng. Innersulan stödjer en del men under belastning med tung packning pronerar foten inåt. Plösen är lagom tjock och sitter bekvämt på plats.

Plus: Fungerar bra i obanad terräng och är vattentålig ända upp.
Minus: Ger inte foten optimalt stöd vid tung belastning.

Vikt: 637 gram (st. 38 ½)
Skafthöjd:14,5 cm
Material/membran: Textil/Gore-Tex
Sula: Vibram, med stegjärnsfäste
Cirkapris: 3140 kronor

Hanwag Alaska - Allroundkängabetyg
Hanwag_Alaska
Konstruktion: Robust känga med lite kraftigare sula och med skyddande gummering runt hela fotkanten. Snörningen är godkänd, men går lätt upp.

Användningsområde: Ytterligare en bra allroundkänga som ger bra stötdämpning på de flesta underlag. Passar vid tung packning och har ett bra grepp både på blött och torrt underlag, såväl i skog som på berghällar. Vridstyvheten är medelhård.

Komfort: Tunn innersula som saknar uppbyggnad, trots det erbjuder kängan bra stöd och passformen är relativt god. Hälgreppet kunde vara bättre och ett litet minus ges för den otympliga plösen.

Plus: Stabil allroundkänga. Bra grepp på de flesta underlag. Dämpar ordentligt vid tung packning.
Minus: Släpper i hälen.

Vikt:776 gram (st. 39)
Skafthöjd: 15,5 cm
Material/membran: Nubuck/Gore-Tex
Sula: Vibram
Cirkapris: 3000 kronor

Haglöfs Grym - Slitstark ytabetyg
Haglöfs_Grym
Konstruktion: Modell med ett hårt yttermaterial som är tåligt och lättskött. Kängan har det högsta skaftet i testet och en bred gummerad kant runt hela foten. Få sömmar in- och utvändigt. Den har funktionella låsöglor men snörningen är lite knepig att få till.

Användningsområde: Sulan är mjuk vilket ger ett bra grepp och passar varierat underlag. Stabil och mycket vridstyv modell som avlastar foten. Det är bra studs i steget och fötterna orkar längre. Däremot är yttersulan ganska rak vilket gör att du förlorar en del av markkänslan, speciellt på berghällar.

Komfort: Kängans känns först lite klumpig men efter en stund vänjer du dig och den blir lättare att gå i. Innersulan är bra uppbyggd och ger stöd. Modellen är svåt att snöra åt och du får ta i ordentligt för en bra passform vid ankelpartiet. Plösen är stor och otymplig.

Plus: Stabil känga som klarar tung packning. Uppbyggd innersula som avlastar foten. Praktiskt material.
Minus: Saknar riktig markkänsla. Det är knepigt att snöra en bra passform. Otymplig plös.

Vikt: 695 gram (stl. 38)
Skafthöjd:16,5 cm
Material/membran: Superfabric/Gore-Tex
Sula: Vibram
Cirkapris: 3000 kronor

Salomon Cosmic 4d - Sitter som en smäckbetyg
Salomon_Cosmic
Konstruktion: Kängans utsida är av tyg med tå- och hälparti klätt i gummi. Det är sparsamt med sömmar både in- och utvändigt. Snörningen är okej men låshakarna är räfflade vilket kan slita på snörena med tiden.

Användningsområde:
Saknar i vridstyvhet för att passa tung packning och tuff terräng. Däremot gör den sig bra på plant underlag, både på skogsstigar och på berg.

Komfort:
Lite knölig plös som inte sitter kvar runt vristen. Skön innersula med dämpning för hälen. Väldigt bekväm passform, speciellt runt vristen och den har ett ordentligt hälgrepp.

Plus:
Bra passform. Låg vikt. Fungerar utmärkt på plan mark.
Minus: Opraktiska låshakar. Ger inte tillräcklig dämpning vid tung packning.

Vikt: 568 gram (st. 38)
Skafthöjd: 14 cm
Material/membran: Textil/Gore-Tex
Sula: Contagrip
Cirkapris: 2400 kronor

Meindl Vakuum hiker - Stor rörlighetbetyg
Meindl_Vakuum_hiker
Konstruktion: Lätt känga där skaftet är lägre bak, för ökad rörlighet. Utvändigt är det många sömmar och det finns endast en liten uppdragen sulkant i fram. Det finns ingen låshake men den är ändå lättsnörad och har tjocka bekväma snören.

Användningsområde: Den här modellen är minst vridstyv av kängorna i testet och passar bäst utan packning i jämn terräng. Yttersulan är hård och ger ett bra grepp.

Komfort: Kängan är väldigt bekväm och följsam vid första användningen och fungerar bra på bergshällar. Det är ett bra rull i steget och en fin markkontakt. Innersulan är bra uppbyggd och ger stöd till foten. Däremot är den för mjuk i vristen och ger inte fullt stöd. Plösen är relativt smidig men sätter sig lätt på sniskan.

Plus: Hög komfort på plant underlag. Följsam i steget. Funktionell snörning.
Minus: Saknar stabilitet samt skyddande detaljer för tuff terräng. Låg vridstyvhet.

Vikt: 558 gram (st. 38)
Skafthöjd: 15 cm
Material/membran: Nubuck/Gore-Tex
Sula: Vibram med EVA
Cirkapris: 2800 kronor

Hanwag Tatra - För korta sträckorbetyg
Hanwag_Tatra
Konstruktion: Uppdragen sulkant i tå och häl samt extra gummerad yta vid dessa områden. Skaftet är lite lägre än övriga i testet och vikten är relativt låg. Kängan är lätt att snöra, speciellt över foten.

Användningsområde:
Yttersulan är medelhård och steget har en bra rullning. Den är inte vridstyv och det är lätt att vricka foten på ojämnt underlag. Kängan passar bäst att använda i banad terräng och med lättare eller ingen packning.

Komfort:
Plösen har en bra form och sitter på plats. Modellen är mjuk och bekväm på en gång men efter en stunds vandring skapas ett tryck under foten och mot fotknölarna. Precis som Hanwag Alaska saknar innersulan uppbyggnad och foten faller inåt.

Plus:
Bekväm för kortare sträckor. Lättsnörad.
Minus: Saknar fullgod dämpning och stabilitet.

Vikt: 667 gram (st. 39)
Skafthöjd: 14 cm
Material/membran: Nubuck/Gore-Tex
Sula: Vibram
Cirkapris: 2400 kronor

Scarpa Kailash - Lättviktarebetyg
Scarpa_Kailash
Konstruktion: Modellen med lägst skaft i testet. Sulan är något uppdragen fram vid tårna men det saknas skydd bak i hälen. Blandningen av mocka och nylon gör att det finns en hel del sömmar på utsidan. Det finns ingen låshake vilket försvårar snörningen och själva snörena är i kortaste laget.

Användningsområde:
Kängan är mjuk i vridningen och saknar därmed rejäl stabilitet och ordentligt stöd. Lättare eller ingen packning är vad som gäller för denna modell. Yttersulan är dock ganska kraftig och greppet är godkänt.

Komfort:
Plösen sitter helt okej och kängan har ett bra grepp om hälen. Innersulan ger en viss avlastning för hälen men steget blir ändå platt och foten faller inåt. Ganska snart skapas ett tryck under foten.

Plus:
Lättaste modellen med bra komfort för kortare sträckor.
Minus: Ingen bra snörning. Många utvändiga sömmar. Saknar stabilitet och stöd.

Vikt: 540 gram (st. 38)
Skafthöjd: 12,5 cm
Material/membran: Mocka och textil/Gore-Tex
Sula: Vibram
Cirkapris: 2000 kronor

Så gjorde vi

De testade kängorna har medelhögt skaft och uppges av tillverkarna passa varierat underlag. Samtliga har membran av Gore-Tex. Kängorna har använts på klippor, skogsstigar och i obanad terräng längs svenska ostkusten. Kängorna har inte använts tillräckligt länge för att kunna betygsätta hållbarheten över tid. Vattentätheten är testad i en decimeter högt vatten, ett test som alla modeller klarade. Betygskriterierna är kapacitet, komfort, design, funktioner och prisvärde. Maxbetyget är 25.
Tänk på att en modell som är rätt för en person kan vara fel för en annan.

child

Köpinfo

Haglöfs Solid lite q
Haglöfs
0226-670 00
Länk

Viking Tyin
Viking
031-985090
Länk

Crispi Gran paradiso
Backcountry Equipment
0322-660250
Länk

La Sportiva Trango s evo
C2 Vertical Safety
018-677990
Länk

Hanwag Alaska
Fenix Outdoor
070-3103595
Länk

Haglögs Grym
Haglöfs
0226-670 00
Länk

Salomon Cosmic 4d
Amer Sports Sverige
020-860010
Länk

Meindl Vakuum hiker
Moxter
063-556666
Länk

Hanwag Tatra
Fenix Outdoor
070-3103595
Länk

Scarpa Kailash
Uhrweder Sport
070-2099121
Länk

child
Smartson kommer inte att delta i diskussionen då den är avsedd för våra besökare. Tänk på att din kommentar håller sig till ämnet, inte väcker anstöt samt har en respektfull ton. Du förbinder dig också att följa våra regler för kommentarer.