Fälgtvätt_front shadow

Test - 10 fälgtvättar

Sätt glans på fälgen

120521 | Det är inte helt lätt att få rena fälgar i automattvätten. Då kan du användafälgtvätt. Spraya på innan du kör in i tvätten eller tvätta själv. Smartson har testar tio olika fabrikat. Dyrast är inte bäst.

Modell Betyg Pris Testkommentar
Hamron Wheel clean
20/25
40
Bäst i test
Sonax Xtreme fälgrengöring
19/25
105
Utan syra
OKQ8 Fälgtvätt
19/25
65
Lättanvänd
Biltema Wheel cleaner
18/25
45
Bästa budgetval
Lahega Autorange wheel cleaner
17/25
75
Säker ventil
Autosmart Wheel cleaner
17/25
110
Bra ventil
Turtle wax Extreme nano-tech formula wheel cleaner
16/25
100
Luktar illa
Meguiars Hot rims all wheel cleaner
15/25
140
Saknar svensk innehållsförteckning
Motip Intensive wheel cleaner
14/25
105
Oläsbar produktinformation
Shell Wheel cleaner
14/25
100
Trög ventil

Smuts, asfaltspartiklar och bromsdamm gör dina fälgar gråsvarta och utan lyster. Att köra bilen genom automattvätten är ingen garanti för att beläggningen försvinner. Om du använder fälgtvätt ökar möjligheten att även fälgarna skiner som vårsolen.

Långt ifrån ofarligt
På marknaden finns ett stort antal produkter. De innehåller i princip samma saker: tensider med varierande tillsatser. Tensider löser upp fett och finns i olika sorters rengöringsmedel. Mängden tensider är mellan 5 och 15 procent. I ett diskmedel, som till exempel Yes, är mängden mellan 15 och 30 procent. Därutöver har tillverkarna blandat i olika preparat.

Två vanligt förekommande är methylchloroisothiazolinone och methylisothiazolinone. Det är två konserveringsmedel som tidigare användes frekvent i kosmetika. Rengöringsmedlen är irriterande för hud och även frätande. Oxalsyra är en annan tillsats som är effektiv för att ta bort rost, men den är också aggressiv mot vissa aluminiumlegeringar.

Av de tio testade produkterna har sex av dem varningssymboler för att de antingen är irriterande, hälsoskadliga eller frätande. Fälgtvätt är alltså långt ifrån ofarligt. Ett bra tips är därför att använda skyddshandskar och skyddsglasögon samt se till att ventilationen är bra. Läs bruksanvisningen på flaskan.

Priset avgörande
Samtliga förpackningar har en bruksanvisning tryckt på flaskan. Vi följde den till punkt och pricka när vi testade de olika preparaten. Fälgtvättmedlen löser upp det mesta men klarar inte av de förargliga små, svarta prickarna av asfaltsrester. Tvättresultaten är överlag bra. Ett högt pris betyder inte ett bättre resultat, men är till slut avgörande för att Julas Hamron fälgtvätt blir bästa produkt. Men det är tätt i toppen. Biltemas fälgtvätt utmärker sig extra genom en speciell lyster på de testade fälgarna.

Färgindikator med attityd
Tvättmedlen från Shell och Turtle har en speciell blandning där vätskan ändrar färg och indikerar när det är dags att spola rent. De är också de två medel som luktar riktigt illa. I Turtles produkt är det merkaptoättiksyra som ställer till det. Rengöringsmedlet används bland annat vid permanentning av hår. I Shells fälgtvätt heter boven natriummerkaptoacetat. Sonax tvättmedel har en färgindikator samt en god doft av citron.

Var uppmärksam så att tvättmedlet inte torkar in på fälgen. När vattnet försvinner ur preparaten blir de extra kraftiga och kan skada fälgarna. Tvätta därför fälgarna en och en. Viktigt är också att spola helt rent från tvättmedel. Det gör du bäst genom att använda högtryck. Var dock försiktig när du spolar runt däckets ventil.

Hamron Wheel clean - Bäst i test

http://www.smartson.se/betyg/medalj/2012/bast-i-test--maj2012.jpg

Hamron-Wheel-cleaner_1  Hamron-Wheel-cleaner_betyg

Med ett pris på endast 40 kronor och ett glänsande resultat kan Hamron Wheel clean inte bli annat än en testvinnare. Dessutom får du ett riktigt bra tag om flaskan genom förpackningens tydliga fingergrepp. Flaskans ventil är dock av skruvmodell och kan då orsaka spill om du inte skruvar igen den ordentligt. Tyvärr har bruksanvisningen på flaskans baksida litet teckensnitt och kan vara svår att läsa.

Produktfakta
Innehåll: Tensider, konserveringsmedel: 2-Brono-2-Nitropropane-1,3-Diol, methylchloroisothiazolinone och methylisothiazolinone.
Volym: 0,5 l
Cirkapris/liter: 80 kr
Varningssymbol: Ingen
Cirkapris: 40 kr

Sonax Xtreme fälgrengöring - Utan syra
Sonax-X-tremeSonax-X-treme_betyg


Högsta betyg för förpackning får denna tvätt från Sonax. Flaskans rejäla fingergrepp och knottriga bakkant bidrar till att du håller den stadigt. Plus för att produkten är syrafri, ej frätande, och luktar fräscht av citron. Dessutom har den en praktisk färgindikator som signalerar när det är dags att spola bort rengöringsmedlet. Relativt lättläst text på flaskans baksida.

Produktfakta
Innehåll: Tensider, limenone, doftämnen, konserveringsmedel: methylisothiazolinone, benzisothiazolinone
Volym: 0,5 l
Cirkapris/liter: 210 kr
Varningssymbol: Ingen
Cirkapris: 105 kr

OKQ8 Fälgtvätt - Lättanvänd
OKQ8 Fälgtvätt_1OKQ8 FälgtvättEn användarvänlig fälgtvätt som levererar ett fint resultat. Appliceras enkelt med svamp eller borste och sköljs sedan bort med vatten. Lätt att förstå hur produkten ska användas genom den tydliga bruksanvisningen. Priset på 65 kronor upplevs som mer än okej för tvätten. Även denna flaska har fingergrepp och ventilen skruvas upp som då också kan orsaka spill.

Produktfakta
Innehåll: Tensider, konserveringsmedel: 2-Brono-2-Nitropropane-1,3-Diol, methylchloroisothiazolinone, methylisothiazolinone.
Volym: 0,5 l
Cirkapris/liter: 130 kr
Varningssymbol: Ingen
Cirkapris: 65 kr

Biltema Wheel cleaner - Bästa budgetval

http://www.smartson.se/betyg/medalj/2012/budgetval--maj2012.jpg
Biltema Wheel cleaner

  

Biltema Wheel cleaner_betyg
Prisvärd produkt med mycket bra resultat och lågt literpris. Därför blir den också bästa budgetval. Biltema Wheel cleaner löddrar men appliceringen fungerar inte optimalt och det är lätt att bli kladdig om händerna. Detta medel ska vara biologiskt nedbrytbart men skyddsutrustning bör användas vid applicering. Ventilen vrids ett kvarts varv för att öppnas. Minus för att flaskan är tung och att den innehåller oxalsyra som vissa aluminiumlegeringar kan reagera med. Lättläst produktinformation.

Produktfakta
Innehåll: Tensider och oxalsyra
Volym: 1 l
Cirkapris/liter: 45 kr
Varningssymbol: Hälsoskadlig
Cirkapris: 45 kr

Lahega Autorange wheel cleaner - Säker ventil
Lahega-Wheel-cleanerLahega-Wheel-cleaner_betygEtt bra resultat levererar även denna fälgtvätt från Lahega. Den får ett extra plus för sitt låga literpris. Plus för att transportsäkring medföljer, vilket förhindrar spill. Ventilen vrids ett kvarts varv för att öppnas. Tyvärr finns inget fingergrepp på flaskan. Lahegas informationstext är skriven med små bokstäver och därmed väldigt svår att läsa.

Produktfakta
Innehåll: Tensider
Volym: 0,5 l
Cirkapris/liter: 150 kr
Varningssymbol: Ingen
Cirkapris: 75 kr

Autosmart Wheel cleaner - Bra ventil
Autosmart-Wheel-cleanerAutosmart-Wheel-cleaner_betygAutosmarts tvätt får höga betyg för sin välgjorda förpackning med fingergrepp och ventil som ger en bra, kraftig dusch. Också resultatet blir fint även om det kan vara svårt att få bort medlet som klibbar sig fast. En fördel är dock att flaskan är transportsäkrad. Svårläst informationstext på flaskans baksida och skyddsutrustning måste användas vid applicering.

Produktfakta
Innehåll: Tensider
Volym: 0,5 l
Cirkapris/liter: 220 kr
Varningssymbol: Irriterande
Cirkapris: 110 kr

Turtle wax Extreme nano-tech formula wheel cleaner - Luktar illa
Turtle wax Extreme nano-tech formula wheel cleanerTurtle wax Extreme nano-tech formula wheel cleaner_betygDet bästa med produkten som har testets längsta produktnamn är dess färgindikator vilken skiftar till rött när medlet har verkat färdigt. Även resultatet är tillfredsställande. Förpackningen har inget fingergrepp och ventilen vrids ett kvarts varv för att öppnas. Medlet luktar illa och har svårläst text på flaskans baksida. Löddrar vid användning. Du bör använda skyddsutrustning när du applicerar och flaskan ska förvaras stående.

Produktfakta
Innehåll: Tensider, natriumsalt, konserveringsmedel: benzisothiazolinone, parfym med limonen, merkaptoättiksyra
Volym: 0,5 l
Cirkapris/liter: 200 kr
Varningssymbol: Irriterande
Cirkapris: 100 kr

Meguiars Hot rims all wheel cleaner - Trög sprejfunktion
Meguiars-Hot-rims-al
Meguiars Hot rims all wheel cleaner_betygNackdelen med denna fälgtvätt är att den saknar innehållsförteckning på svenska. Dessutom gömmer sig den engelska innehållsförteckningen under en klisterlapp med svensk bruksanvisning. Produkten får inte några höga betyg för förpackningen eftersom ventilen, som vrids ett kvarts varv för att öppnas, är tungarbetad. Löddrar rejält vid användning vilket kräver att du spolar rikligt samt använder skyddsutrustning.

Produktfakta
Innehåll: Oxalsyra, glykolsyra
Volym: 0,7 l
Cirkapris/liter: 200 kr
Varningssymbol: Irriterande
Cirkapris: 140 kr

Motip Intensive wheel cleaner - Oläsbar produktinformation
Motip Intensive wheel cleanerMotip Intensive wheel cleaner_betygResultatet är det bästa med fälgtvätten från Motip som får hyfsat höga betyg för applicering och funktioner. Minus för att skyddsutrustning måste användas och produkten hanteras som farligt avfall. På den här flaskan finns inget fingergrepp och ventilen vrids ett kvarts varv för att öppnas. Mycket svårläst text på flaskans baksida.

Produktfakta
Innehåll: Tensider
Volym: 0,5 l
Cirkapris/liter: 210 kr
Varningssymbol: Frätande
Cirkapris: 105 kr

Shell Wheel cleaner - Trög ventil
Shell-Wheel-cleanerShell Wheel cleanerFärgindikator är en av de få fördelarna med tvätten från Shell. Ventilen är trögjobbad och duschar inte utan avger enbart en stråle. Luktar vedervärdigt och skyddsutrusning ska användas vid applicering. Ger inte heller något övertygande resultat. Även den här fälgtvätten saknar fingergrepp på flaskan och ventilen vrids ett kvarts varv för att öppnas. Produkten är dock syrafri.

Produktfakta
Innehåll: Tensider, fosfonater, natriummerkaptoacetat, parfym.
Volym: 0,5 l
Cirkapris/liter: 200 kr
Varningssymbol: Hälsoskadlig
Cirkapris: 100 kr

Så gjorde vi

Vi tvättade tio femekrade aluminiumfälgar monterade på bil. Vi följde de bruksanvisningar som finns på respektive flaska och tvätten gjordes utomhus i skuggan. Samtliga tvättmedel är inköpta i butik. Kriterierna i testet är resultat, applicering, funktioner, förpackning och prisvärde i förhållande till testresultatet. I kriteriet förpackning ingår även läsbarheten på den text som finns på flaskan. Maxbetyget är 25.

child

Köpinfo

Hamron
0511-246 00
Länk

Sonax
0302-222 44
Länk

OKQ8
020-65 65 65
Länk

Biltema
077-520 00 00
Länk

Lahega
042-25 67 00
Länk

Autosmart
018-15 31 00
Länk

Turtle wax
08-591 490 90
Länk

Meguiars
08-21 05 80
Länk

Motip
040-671 6060
Länk

Shell
08-5554 8000
Länk

child