Sök
Test - 8 löpappar

Test - 8 löpappar

Hitta motivationen med rätt app

2011-11-04

Att springa har blivit en trendig och folkkär motionsform i Sverige och det dyker upp allt fler mobilapplikationer för nya löparfrälsta. Vi har testat åtta träningsappar för Android som fungerar för löpning.

Modell Betyg Pris Kommentar
Endomondo Sports Tracker Pro 21/25 27 Bäst i test
Runtastic Pro GPS Coach 21/25 36 Träna socialt
Runstar 17/25 29 Musikorienterad
Cardio Trainer Pro 17/25 63 Kaloribränning i fokus
Sporty Pal Pro 15/25 0 Bästa gratisalternativet
Löparappen 13/25 0 Bra svensk community
Joggkompis 13/25 0 Kan utvecklas mera
Sportstracker Pro 12/25 60 Inget för nybörjaren

Inledning

Löpning är numera en folkrörelse och med säljs det allt ifrån böcker till kläder och förstås även appar som ska få oss att springa bättre och fortare. Den stressade stadsmänniskan har hittat löpning som ett sätt att få uppleva natur och få helt egen tid samtidigt som hon eller han motionerar.

Det finns en hel del träningsappar och de har då ofta flera träningsformer att välja mellan. I vårt urval har vi i de fall där det fanns flera träningsformer endast testat löpardelen. Alla appar som vi testat har även sajter där man kan ladda upp och följa sina resultat via diagram och kurvor. Ofta fungerar också sajterna som sociala nätverk där användaren kan se andras träningspass, tävla mot vänner eller helt enkelt bara kommunicera genom meddelanden. På flera av sajterna går det även att hitta löpartävlingar och andra aktiviteter.

Samma app, olika versioner
Fem av de testade apparna betalar man för att ladda ner men de går även att ladda ner som gratisversioner med färre funktioner. Många modeller finns även för Iphone, men priset kan variera mellan olika mobilversioner. Utvecklingstakten för mobilapplikationer är ofta hög och funktioner kan tillkomma och tas bort snabbt. I testdelen redovisas vilken programversion som avses för respektive app.

Välj efter dina preferenser
Apparna har olika profiler. En del passar bättre för nybörjare medan andra har flera avancerade funktioner och kan ge information om allt ifrån hur många meter över havet man befinner sig när man springer till antal hjärtslag per minut. Vissa appar är inriktade på att användaren ska kunna interagera med andra och då finns det också en tillhörande sajt där man kan lägga till vänner. På några av sajterna går det även att följa andra som är ute och springer genom att se deras rutter i realtid i en kartvy.

Mycket är tycke och smak när det kommer till att välja löpningsappar. Vill du ha ett community där du kan lägga till de vänner som använder samma app som dig och hitta nya bekantskaper är Runtastic Pro eller Endomondo Pro det bästa valet. Tycker du att musiken är viktig för att peppa dig till stordåd ska du hellre titta på Runstar. För en nybörjarlöpare med mobiltelefonen är enkelhet och användarvänlighet extra viktigt. Andra funktioner som kan komma väl till pass är möjligheten att ställa in en viss distans, tid eller intervaller samt dela med sig av sina resultat på Facebook. En lättillgänglig musikfunktion är också en viktig del för de flesta användare.

Att tänka på innan löppasset
Appen har i regel en mängd förinställda funktioner påslagna. Ofta kan man irritera sig på någon av funktionerna men det går nästan alltid att stänga av dem om man går in under inställningsmenyn. Där kan du även hitta funktioner som inte är påslagna och som du kanske vill använda. Gör därför dina inställningar i lugn och ro innan du ger dig ut och springer.

Så gjorde vi

Testföretaget Smartson har testat åtta träningsappar för Android som fungerade för löpning. Vi har även bedömt den sajt som appen är kopplad till. Bedömningskriterier innefattar design, kapacitet, kvalitet, funktioner samt prisvärde.

Endomondo Sports Tracker Pro- Bäst i test

handdammsugare bäst i test

1.-Endomondo-Sports-Tracker-Pro

Omdöme
En app som är genomarbetad i all sin enkelhet. Den har väldigt få klick och man väljer, istället för att välja bort, de funktioner man vill köra. Det gör appen mycket användarvänlig. Dessutom har den tydliga knappar i springvyn, är enkel att komma igång med och man kan enkelt dela med sig sina resultat på Facebook. Sajten som appen är kopplad till är välgjord med en tydlig community-känsla, en vuxnare upplaga av Runtastics sajt.I huvuddisplayen är det lätt att hitta var man ställer in vilken typ av löppass man vill utföra och man kan även hitta färdiga rutter i ens närområde som andra användare lagt in. Endomondo Pros coachningsröst är dock inte särskilt avancerad och har ett robotliknande tal. Liksom alla andra appar i detta test finns även en karta.

Specifikationbetyg
Testad version: 5.1.0
Version för Iphone: Ja
Finns som gratisversion: Ja
Röstcoach: Ja
Storlek: 1,2 MB
Cirkapris: 27 kr kronor

Runtastic Pro GPS Coach - Träna socialt

2.-Runtastic-Pro

Omdöme
Ett riktigt bra helthetstänk där sajt och app funkar fint ihop, liksom med sociala medier. Man kan till exempel låta sin löpning synas live via karta för alla på Runtastic.com och självklart är det enkelt att dela med sig på Facebook eller Twitter. Användaren har också möjlighet att enkelt ta bilder under löppasset, genom en särskild kamerafunktion, och bilderna hänger sedan med om man delar med sig av resultatet. De funktioner som finns går enkelt att redigera under Inställningar och Runtastic Pro har en fin springvy där man ser karta, tid och distans. Här finns även tydliga pilar så man förstår hur man ska ändra vyn. Röstcoachen går ställa in så den säger vilken information man vill ha om sitt pass och när man vill ha det. Appen saknar dock musikfunktion. När passet är slut har man möjlighet att beskriva underlaget man sprang på, hur vädret var och hur man kände sig när man sprang. Dessutom kan man skriva en kort sammanfattning om passet. En väldigt social och kommunikativ app som verkar rikta sig till en ung målgrupp.

Specifikationbetyg
Testad version: 2.1
Version för Iphone: Ja
Finns som gratisversion: Ja
Röstcoach: Ja
Storlek: 4,8 MB
Cirkapris: 36 kr kronor

Runstar - Musikorienterad

runstars

Omdöme
Runstar är kopplad till sajterna Runkeeper och Dailymile, där det går att interagera med andra. I själva appen kan man också lätt dela med sig av sina resultat på Facebook eller Twitter. Runstar saknar coachningsröst, istället kan användaren själv höja volymen på musiken under loppet med en ”power-up” knapp, för att pusha sig själv lite extra. Kartan är lätt att hitta under knappen Map. Det är svenskar som ligger bakom Runstar så en inställning där man kan välja att få appen på svenska borde inte vara alltför mycket begärt, men det saknas. Appen är mycket användarvänlig, enkel att köra igång och den är helt anpassad för löpning. Runstar har layout i starka färger och ger ett modernt och ungt intryck. Appen är inte för den som kör mer avancerad löpträning men är man nybörjare och tycker att musiken är viktig när man tränar är det här rätt app.

Specifikationbetyg
Testad version: 1.1.3
Version för Iphone: Nej
Finns som gratisversion: Ja
Röstcoach: Nej
Storlek: 4,8 MB
Cirkapris: 29 kr kronor

Cardio Trainer Pro - Kaloribränning i fokus

4.-Cardio-Trainer-Pro

Omdöme
En träningsapp som är kopplad till sajten Google Health. Men eftersom www.google.com/health läggs ner i början av 2012 känns inte den lösningen som direkt optimal. Hur sajtfunktionen ska se ut efter det är enligt företaget inte bestämt ännu. Appen har en något rörig huvudmeny med många val som även sträcker sig in på en andra sida. Springvyn är mycket lätt att förstå och man kan enkelt komma åt Inställningar i den. Fin historik som dock inte går att nå när man är inne i springvyn. Men användaren kan enkelt dela med sig av sina resultat på Facebook efter träningspasset. Appen har många specialfunktioner varav flera är gjorda för de som främst är inriktade på att bränna kalorier. Bakom knappen ”Pro Trainer,” i springvyn, döljer sig möjligheten att ställa in vilket träningspass man vill utföra. Man kan följa sina Facebook-vänners aktiviteter i programmet och det går enkelt att ställa in det man vill att coachningsrösten ska säga och när den ska säga det. Lättillgänglig musikfunktion inne i springdisplayen.

Specifikationbetyg
Testad version: 2.8.0
Version för Iphone: Nej
Gratisversion: Ja
Röstcoach: Ja
Storlek: 6,4 MB+26 kB
Cirkapris: 63 kr kronor

Sporty Pal Pro - Bästa gratisalternativet

5.-Sporty-Pal-Pro

Omdöme
Sporty Pal har en välgjord sajt där man kan se sina rutter på 3D-karta om man vill. Appen är inte lika modern i sin layout som till exempel Runtastic Pro eller Runstar och några av symbolerna på knapparna är svåra att begripa, till exempel den som gör att man kommer till kartfunktionen. Mycket svårt att förstå hur man ställer in önskad tid eller distans i undermenyn Mål. När man äntligen klurat ut hur man gör är även det pilligt att ställa in de parametrarna. Däremot är det enkelt att dela med sig av sina resultat på Facebook och Twitter och att sätta igång musik när man ska starta träningspasset. Röstcoachen låter väldigt mekanisk men däremot kan man enkelt justera den att säga den information man är intresserad av, och hur ofta man vill höra den.

Specifikationbetyg
Testad version: 1.5.5
Tillgänglig för Iphone: Ja
Finns som gratisversion: Ja
Röstcoach: Ja
Storlek: 3,3 MB
Cirkapris: Gratis kronor

Löparappen - Bra svensk community

6.-Loparappen

Omdöme
Löparappen är kopplad till sajten Jogg.se men under vårt test fungerade inte kopplingen till sajten särskilt bra. Vi testade på två telefoner och på den ena fick vi felmeddelandet att inloggningsuppgifterna inte stämde och på den andra att kontakten till servern inte fungerade. För att se sin historik måste man dock logga in på sajten vilket är en omständlig detalj och eftersom våra inloggningsförsök inte fungerade kom vi inte åt den informationen. Sajten har dock ett forum där man kan diskutera diverse frågor kring löpning. Applikationen är väldigt enkel utan något mer än basfunktioner. Det går att välja olika former av träningspass men man kan däremot inte dela med sig av sina resultat på Facebook. Det är dock lätt att hitta kart- och diagramvyn men det finns varken röstcoach eller musikfunktion. Den här appen är för den som nöjer sig men de enklaste funktionerna och som inte vill betala för en löparapp.

Specifikationbetyg
Testad version: 1.2.3
Tillgänglig för Iphone: Ja
Finns som gratisversion: Ja
Röstcoach: Nej
Storlek: 268 kB
Cirkapris: Gratis kronor

Joggkompis - Kan utvecklas mera

7.-JoggkompisOmdöme
Joggkompis är en nyutvecklad app i beta-version, kopplad till sajten Dumbbell och att sajten har ett annat namn än appen är förvirrande. Det som är bra med sajten är dock att man kan diskutera frågor kring löpning i dess forum samt att den och appen är på svenska. I Joggkompis finns det ingen möjlighet att ladda upp sina resultat på Facebook direkt från appen. För att göra det måste man logga in på hemsidan. Som enda app i det här testet har den reklam och det förstör helhetsupplevelsen men å andra sidan är den gratis. Appen klarar av de grundläggande kraven, alltså att man ska kunna göra ett enkelt löpningspass men den har inga extra funktioner som till exempel att kunna spela musik och möjlighet att tävla mot andras distanser. Applikationen har dock en röstcoach. Enkel och något tråkig design, men Joggkompis är lätt att förstå och att hitta karta och diagram är ingen match.

Specifikationbetyg
Testad version: 0.5.3
Version för Iphone: Nej
Röstcoach: Ja
Storlek: 505 kB
Cirkapris: Gratis kronor

Sportstracker Pro - Inget för nybörjaren

8.-Sports-Tracker-Pro

Omdöme
Appen är kopplad till en okej sajt men inte en av de bättre i testet. Användaren har dock möjlighet att lägga till vänner och gå med i olika grupper på sajten. Genom att aktivera en funktion på sajten kan man även dela med sig av sina resultat på Facebook. Det finns också möjlighet för andra att följa ens träningspass live på Sportstracker.com. Själva appen ger ett omodernt intryck och är inte alls särskilt användarvänlig. Det finns till exempel två knappar för att starta träning – Starta och Starta direkt. Den enda skillnaden vi kunde hitta var att om man valde Starta direkt så sparades historiken efter att man var färdig. Det gjorde den inte om man istället valde att trycka på Starta. Svår att navigera i. I springvyn får man mycket info när man springer, så pass mycket att man måste scrolla ner för att kunna pausa eller avsluta sitt pass. Coachningsröst finns men ingen möjlighet att spela musik genom appen. Näst dyrast i testet.

Specifikationbetyg
Testad version: 2.69
Tillgänglig för Iphone: Nej
Finns som gratisversion: Ja
Röstcoach: Ja
Storlek: 2,3 MB
Cirkapris: 60 kr kronor