Sök
Test - 8 handvärmare

Test - 8 handvärmare

Handfast värme

2011-11-16

I såväl höstrusk som kalla vinterdagar kan det vara skönt med en handvärmare. Vi har testat 8 modeller i olika varianter.

Modell Betyg Pris Kommentar
Zippo Hand warmer 19/25 290 Bäst i test
Relags Pocket heater/Handvärmare 18/25 45 Skön att hålla i
Asaklitt Heating pads, 34-9275 17/25 60 Rund och greppvänlig
Uppladningsbar handvärmare usb 16/25 170 Med batteri
HBB Hot spot, 34-1976-6 15/25 49 Bästa budgetval
The heat company Hand wärmer 15/25 30 Värmer länge
JBK/Naturkompaniet Värmekudde 15/25 120 Godkänd handvärmare
Little hotties Hand warmer 13/25 20 Intensiv och kortlivad

Inledning

Vantar i alla ära men när temperaturen faller nedanför 20-strecket kan det vara svårt att ändå hålla sig riktigt varm om händerna. En handvärmare är till för att höja temperaturen i vanten eller jackfickan. Det finns även fotvärmare och andra sorter som kan värma valda delar av kroppen. Och även dessa handvärmarna går förstås utmärkt att använda för att värma upp annat än bara händerna.

Engångs - och återanvändningsbara handvärmare
Det finns två huvudtyper av handvärmare. Engångsvärmaren har lågt pris och håller ganska länge. Den återanvändningsbara värmaren är förstås mer miljövänlig och kan bli mer ekonomisk i längden trots högre priser. I vårt test är det två som kokas, en som laddas genom usb-port och två som man tänder för att få värme.

Karl Johansson, inköpare på Engelsons som säljer jakt- och fiskekläder, säger att de säljer engångshandvärmarna mest och råder jägare att ha lite tålamod när de använder dem.

- Tänk på att den ska luftas lite innan man sätter in den i stöveln eller handsken. En del sätter in den direkt och då blir den inte varm eftersom de behöver syre för att den kemiska processen ska starta. Vi säljer handvärmare till alla som är intresserade av friluftsliv medan värmarna med kolstavar köps främst av jaktintresserade.

Hur länge håller de värmen?

En handvärmare med kolstav finns med vårt test och får bra resultat även om den inte håller värmen allra längst. Det gör istället handvärmaren från Zippo som man fyller med tändvätska, tänder och som sedan håller en hög värme i över 12 timmar. Även två av engångsvärmarna går att använda länge – Hand wärmer håller ungefär 12 timmar och Hot spot runt 10 timmar.

Kolvärmaren och den uppladdningsbara usb-värmaren kan säga ha mellanlång värmehållningstid med 4 respektive 2 timmar. Kortast värmehållning har de två kokningsbara varianterna som bara höll värmen i 40 minuter, men det är också ungefär vad som utlovas av tillverkarna.

Helst behövs två

Två värmare per förpackning gäller oftast för engångshandvärmarna och även de billigare värmarna som man kokar. Däremot säljs den med kolstav, usb-värmaren och den med tändvätska bara i engångsförpackningar. Ska man ha dem som just handvärmare är det ju allra bäst om man har en till varje hand vilket innebär en högre kostnad.

Så gjorde vi

Testföretaget Smartson testar 8 handvärmare utifrån kriterierna kvalitet, kapacitet, funktion, design och prisvärde. Testet har genomförts i rumstemperatur. Värmenivåer, tider och mått är ungefärliga. Måtten är angivna i hxbxd mm.

Zippo Hand warmer - Bäst i test

handdammsugare bäst i test

1.-Zippo-hand-warmer

Omdöme
En handvärmare av god kvalitet som ger hög värme länge. Ser ut som en gigantiskt tändare. Stilren men designen för tankarna till rökning. Tygpåse följer med vilket behövs eftersom värmaren blir så het att det finns risk att bränna sig. En rejäl tändare krävs för att tända modellen, när vi provade med tändstickor gick det inte alls. Det är även omständligt att fylla på tändvätska och man spiller lätt. Var också försiktig så du inte fyller den för mycket. Ett hett tips är att fylla på och tända värmaren innan du går ut. I vårt test höll Zippo värmen i över 12 timmar. Mer än vad tillverkaren lovat. Handvärmaren kostar en del och dessutom får man lägga ut en slant på tändvätska. En gedigen värmare som levererar.

Specifikationbetyg
Typ: Återanvändningsbar, tänds
Mått: 100x69x16 mm
Vikt: 93 g, utan tändvätska
Värmehållning: Över 12 timmar
Cirkapris: 290 kronor

Relags Pocket heater/Handvärmare - Skön att hålla i

2.-Relags-pocket-heater

Omdöme
En kolstavsvärmare med god kvalitet som är bekväm att ha i handen. Ett rött sammetsliknande hårt fodral och en påse i samma röda tyg följer med. Värms upp genom en kolstav som tänds i ena änden och sedan placeras i fodralet. Något svår att tända, ett par försök behövdes. Efter tändning sprids värmen i fodralet ganska snabbt och värmen håller i cirka 4 timmar. Luktar kol vilket inte ses som ett plus. En kolstav medföljer.

Specifikationbetyg
Typ: Återanvändningsbar, tänds
Mått: 116x69x24 mm
Vikt:103 g, med kolstav
Värmehållning: Cirka 4 timmar
Cirkapris: 45 kronor

Asaklitt Heating pads, 34-9275 - Rund och greppvänlig

3.-Asaklitt-Heating-pads

Omdöme
Trevlig design men är bara varm i 40 minuter. Modellen kommer i 2-pack och värme i cirka 20-30 minuter utlovas. Under vårt test kan vi konstatera att värmen är kvar i cirka 40 minuter. Enda handvärmaren i testet som är rund vilket gör den greppvänligare än de andra. Gjord i skön, mjuk plast. Blir varm väldigt snabbt, upp mot drygt 50 grader, för att sedan bli svalna ganska fort. Lätt att koka och använda igen. En bra kokningsbar handvärmare.

Specifikationbetyg
Typ: Återanvändningsbar, kokas
Mått: Diameter 98 mm, djup 12 mm
Vikt: 98 g
Värmehållning: Cirka 40 minuter
Cirkapris: 60 kronor

Uppladningsbar handvärmare usb - Med batteri

4.-Uppladdningsbar-handvärmare-USB

Omdöme
Värms enkelt upp genom att ladda värmarens batteri via datorns usb-port. Enligt produktinformationen ska den ge värme i upp till 3 timmar. I testet håller håller den värmen i 2 timmar. Ett ribbstickat fodral medföljer den stilrena värmaren. Fodralet minskar värmen en hel del och det kan behövas eftersom värmaren blir nästan brännande. En produkt med hög kvalitetskänsla. Har en av/på-knapp som gör att man inte behöver använda all värme på en gång. En lätthanterlig handvärmare.

Specifikationbetyg

Typ: Återanvändningsbar, laddas via usb.
Mått: 94x41x9 mm
Vikt: 47 g
Värmehållning: Cirka 2 timmar
Cirkapris: 170 kronor

HBB Hot spot, 34-1976-6 - Bästa budgetval

stege bäst i test

5.-HBB-Hot-spot

Omdöme
Värmen ska räcka i 6 timmar men Hot spot överraskar och håller 10 timmar när vi testar den. Och värmaren håller också en hög temperatur. Bland de tre engångsvärmarna tar den här längst tid på sig att bli varm, men det skiljer bara några minuter. 6 handvärmare finns i varje förpackning vilket gör detta till en prisvärd produkt.

Specifikationbetyg

Typ: Engångshandvärmare
Mått: 90x53x6 mm
Vikt: 28 g
Värmehållning: Cirka 10 timmar
Cirkapris: 49 kronor

The heat company Hand wärmer - Värmer länge

6.-The-heat-company,-Hand-wärmer

Omdöme
Det här lilla papperspaketet vinner i uthållighet bland engångsvärmarna. Däremot kommer den inte riktigt upp i samma höga värmegrad som de övriga två engångsvärmarna. Håller vad den lovar – värme i minst 12 timmar. En bra modell för längre utflykter i skog och mark men har ingen högre kvalitet. Ingår 2 värmare per förpackning.

Specifikationbetyg
Typ: Engångshandvärmare
Mått: 89x50x10 mm
Vikt: 20 g
Värmehållning: Cirka 12 timmar
Cirkapris: 30 kronor

JBK/Naturkompaniet Värmekudde - Godkänd handvärmare

7.-JBKNaturkompaniet-hamdvärmare

Omdöme
Godkänd handvärmare. Efter 40 minuter är den knappt ljummen trots att modellen enligt förpackningen kan ge värme i upp till en timme. Eftersom det här en kokbar handvärmare får den snabbt en temperatur kring 50 grader för att sedan gradvis sjunka. Värmaren har relativt vassa kanter och blir mycket hård efter användning. En helt godkänd handvärmare som passar vid kortare utevistelser.

Specifikationbetyg
Typ: Återanvändningsbar, kokas
Mått: 94x62x13 mm
Vikt: 66 g
Värmehållning: Cirka 40 minuter
Cirkapris per styck: 60 kr
Cirkapris: 120 kronor

Little hotties Hand - Intensiv och kortlivad

8.-Little-hotties-hand-warmer

Omdöme
Modellen blir snabbt varm men svalnar efter 5 timmar. En liten besvikelse eftersom den enligt omslagstexten kan ge värme i upp till 8 timmar. Det här är en av de varmaste modellerna men förlorar sin hetta relativt snabbt jämfört med de två andra engångsvärmarna. Den lilla papperspåsen är ömtålig och har små hål som kan läcka kolpulver om påsen hanteras ovarsamt. 2 värmare finns i varje förpackning.

Specifikationbetyg

Typ: Engångsvärmare
Mått: 82x51x10 mm
Vikt:28 g
Värmehållning: Cirka 5 timmar
Cirkapris: 20 kronor