Sök
Test – 10 första-hjälpen-väskor

Test – 10 första-hjälpen-väskor

Ha hjälpen nära till hands

2010-11-29

Även en liten sticka eller ett mindre skärsår kan bli irriterande om du inte avhjälper det direkt. En första-hjälpen-väska kan dessutom vara till stor nytta vid mer allvarliga olyckor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Sanoflex First Aid Kit (34-3143) 23/25 240 Bäst i test
Housegard Family 23/25 500 Hög kvalitet
Nexa (21-001) 22/25 150 Prisvärt innehåll
Housegard Compact 20/25 200 Fokus på sårvård
Cederroth (256301) 19/25 170 För flexibel placering
Cederroth (256201) 18/25 335 Utbyggbar
Biltema (82-217) 13/25 100 Basinnehåll i praktiskt format
Nexa (21-000) 13/25 40 Liten väska för småsår
Jula (881029) 11/25 25 En ask med plåster
Sanoflex Kit mini (34-3681) 9/25 40 För livräddning på stan

Inledning

Risker och åtgärder
Det är lätt hänt att en olycka inträffar i hemmet eller på utflykten. I hemmet kan det uppstå frustruation om asken med plåster eller pincetten inte hittas för att inte tala om på utflykten där det kan övergå till desperation när rätt hjälpmedel saknas.

Vid närmare eftertanke så finns det gott om tillfällen att göra sig illa. På fisketuren hanteras fiskedrag och knivar i både kall och blöt miljö där precisionen i fingrarna inte alltid är på topp. Vid campingen kanske ett misstag gör att du bränner dig på stormköket. Faller du illa kan du både skrapa upp sår och stuka leder. Tänk även på att packa ned första-hjälpen på semestern med familj och barn.

Stor väska
=stort innehåll
Det finns små och stora första-hjälpen-väskor. Ju större väska, desto mer variationsrikt innehåll. De minsta modellerna vi testat innehåller i princip bara plåster, sårtvätt, kompresser och brännskadegel. Det är självklart bra saker men täcker bara de minsta skadorna. De större väskorna har första förband och plåster indelat efter storleken på sår. De har dessutom praktiska detaljer som exempelvis pincett, tejp, druvsocker och mitella. För mer allvarliga händelser finns munmask, handskar och räddningsfilt. I dessa väskor följer det även med en intruktionsbok för hur du bäst agerar i en nödsituation.

Finns det plats för en stor väska är detta att föredra men tänk på att de mindre modellerna förmodligen har bättre chans att alltid följa med i packningen.

Så gjorde vi

Smartson har undersökt varje produkt med bedömning på väskans design och kvalitet, innehållets variation och mängd samt prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng. Väskorna är mjuka och följsamma där redovisade yttermått blir ungefärliga.

Sanoflex First Aid Kit (34-3143) - Bäst i testbetyg
first-aid_bäst_i_test
Sanoflex_343143
Omdöme: Sanoflex större väska innehåller det mesta för olika akuta situationer. Insidan av väskan är indelad i sektioner med tydlig beskrivning över användningsområdet. Det variationsrika innehållet skapar en extra trygghet när du befinner dig långt från hjälp. Dessutom finns det plats i en av innerfickorna för att fylla på med egen vald utrustning. Produkten får ett högt totalbetyg tack vare sitt prisvärda innehåll.

Specifikation:
Innehåll: Plåster, sårtvätt, kompresser, första förband, mitella, ögonskölj, pincett, säkerhetsnålar, zinktejp, munmask, handskar, räddningsfilt, kylpåse, druvsocker, brännskadegel, reflex, sax.
Mått: 28x20x10 cm
Cirkapris: 240 kronor

Housegard Family - Hög kvalitetbetyg
Housegard_Family
Omdöme: Detta är en relativt stor väska i både format och innehåll. Tre sektioner är tydligt indelade efter storleken på såret. Utöver det finns fack med bland annat kylpåse, räddningsfilt och handskar. Plus för munmasken som är rejäl i silikon med nackband. I locket finns flera praktiska tillbehör som exempelvis en tub med brännskadegel, sax, tejp med mera. Kvaliteten på både väska och innehåll är hög men priset är också relativt högt.

Specifikation:
Innehåll: Plåster, sårtvätt, kompress, första förband, mitella, munmask, pincett, säkerhetsnålar, handskar, räddningsfilt, kylpåse, reflexband, ögonskölj, druvsocker, zinktejp, brännskadegel, sax.
Mått: 30x20x10 cm
Cirkapris: 500 kronor

Nexa (21-001) - Prisvärt innehållbetyg
Nexa_21001
Omdöme: Innehållet är bra uppdelat efter sårstorlek och behov. Här finns bland annat mitella, handskar och munmask. Väskan har ett varierat innehåll som täcker ett basbehov samtidigt som den är kompakt och smidig för att ta med på utflykter. Vid sidan av huvudfacket har väskan ett separat fack med blixtlås för eget komponerat apotek. Modellen är ett prisvärt alternativ där du får med dig mycket användningsbart innehåll i ett kompakt format.

Specifikation:
Innehåll: Plåster, sårtvätt, kompress, första förband, mitella, handskar, munmask, pincett, säkerhetsnålar, brännskadegel, sax.
Mått: 26x18x8 cm
Cirkapris: 150 kronor

Housegard Compact - Fokus på sårvårdbetyg
Housegard_Compact
Omdöme: Housegard Compact upplevs vara framtagen med fokus på sårvård. Som i de större väskorna finns det tre sektioner uppdelade efter små, mellanstora och stora sår. Varje separat förpackning har ett bra anpassat innehåll utifrån sårstorleken. I väskan finns även sax. Formatet på väskan är kompakt och har begränsat med utrymme för egna tillbehör. Endast små tillägg som exempelvis pincett, mindre salva och medicin rymms i lockets innerficka.

Specifikation:
Innehåll: Plåster, sårtvätt, kompresser, första förband, brännskade gel, sax.
Mått:18x16x6 cm
Cirkapris: 200 kronor

Cederroth (256301) - För flexibel placeringbetyg
Cederroth_256301
Omdöme: Väskan kan fästas enkelt och stadigt med de två kardborrebanden på baksidan. Innehållet är i basutförande men genomtänkt där det finns plåster och sårtvätt i separat innerpåse, samt första förband och andningsmask med tydlig instruktion på förpackningen. Saxen är förvånande liten trots att det finns plats för en större variant och uppfattas som svåranvänd. Det finns utrymme för att fylla på med egna mediciner och tillbehör.

Specifikation:
Innehåll: Plåster, sårtvätt, första förband, munmask, sax.
Mått: 16x12x4 cm
Cirkapris: 170 kronor

Cederroth (256201) - Utbyggbarbetyg
Cederroth_256201
Omdöme: En större modell från Cederroth som egentligen bara har handskar och första förband som extra innehåll i jämförelse med modellen 256301. Väskan är rymlig med separata innerfickor för bra överblick över innehållet. Det finns en tom ficka med förtryckt tips på praktiska saker som kan köpas till såsom sårtejp, pincett, salvor med mera. Det innehåll som finns är förvisso bra, men alldeles för begränsat i förhållande till både priset och storleken på väskan. Var detta allt?, är känslan efter att den öppnats.

Specifikation:
Innehåll: Plåster, sårtvätt, första förband, munmask, sax, handskar.
Mått: 25x21x6 cm
Cirkapris: 335 kronor

Biltema (82-217) - Basinnehåll i praktiskt formatbetyg
Biltema_82-217
Omdöme: Kardborrefästet på väskan är bra och gör den möjlig att placera på allt från ryggsäck till fästen i båt och mc. Innehållet är inriktat på sårvård med plåster i tre storlekar och två första förband. Storleken på väskan är kompakt och lätt att hitta plats för på utflykten. Detta är ett godkänt alternativ där dock priset kan uppfattas något för högt i relation till det begränsade innehållet.

Specifikation:
Innehåll: Plåster, sårtvätt, räddningsfilt, första förband, brännskadegel.
Mått: 14x10x5 cm
Cirkapris: 100 kronor

Nexa (21-000) - Liten väska för småsårbetyg
Nexa_21000
Omdöme: Förvaringsväskan har öglor för fäste i bälte. Innehållet är relativt sparsamt med endast några få exemplar av de olika delarna. Användningsområdet är i främsta hand för mindre sår som täcks med små plåster. Förvaringsväskan är mycket lik den från Clas Ohlson både till utformning och innehåll. Nexa saknar dock munmask, men i gengäld har väskan bättre kvalitet.

Specifikation:
Innehåll: Plåster, sårtvätt, kompress, handskar, brännskadegel.
Mått: 10x7x5 cm
Cirkapris: 40 kronor

Jula (881029) - En ask med plåsterbetyg
Jula_881029
Omdöme: Denna lilla gröna ask är mestadels en samling plåster i olika storlekar. Vid sidan av dessa finns några savetter för rengöring av sår samt nålar för att peta bort stickor. Plåstren finns i flera olika storlekar medan sårsavetterna är relativt små. Produkten marknadsförs med att innehålla 29 delar, men att räkna varje plåster som ett innehåll är lite missvisande. Bättre vore om innehållet haft mer variation som till exempel brännskadegel, kompresser och första förband.

Specifikation:
Innehåll: Plåster, sårtvätt, tagg- och trästickeborttagare.
Mått: 12x9x3 cm
Cirkapris: 25 kronor

Sanoflex Kit mini (34-3681) - För livräddning på stanbetyg
Sanoflex_343681
Omdöme: Denna lilla väska har öglor för att enkelt fästas i bältet. Innehållet med handskar och munmask är naturligvis en trygghet vid behandling av okända personer. I övrigt är innehållet begränsat, exempelvis finns endast två savetter för sårtvätt och två kompresser. Delarna får nätt och jämt plats inuti väskan och blixtlåset som är svårt att stänga har också lätt för att hoppa ur spåren.

Specifikation:
Innehåll: Plåster, sårtvätt, kompress, handskar, munmask, brännskadegel.
Mått: 10x7x5 cm
Cirkapris: 40 kronor