Sök

I dramaternas land

2005-09-15

Smartson testar tio shoppingvagnar från 40 till 2200 kronor. Andersen är dubbel testvinnare med två bra modeller.

Modell Betyg Pris Kommentar
Gimi 16/25 540 Trappspecialist
Farraw shopping 16,5/25 180 Prisvärd
Andersen Klassisk 18/25 970 Skotskrutig
Andersen Royal 19/25 1100 Värsting
Garcon 15,5/25 2200 Reflekterande
Rusta Multi Rand 11,5/25 150 Två-i-en
Inköpsvagn 10,5/25 240 Dålig
Farraw vikbar 13/25 90 Vikbar
Rusta 12/25 40 Budgetkyla
Tiogruppen Tonga 13/25 900 Popvagn

Sammanfattning

Shoppingvagnens smeknamn (dra-maten) syftar på det populäraste användningsområdet, att transportera livsmedel från butiken och hem. Från att mest ha varit en angelägenhet för äldre damer uppskattas shoppingvagnen idag av en allt större skara användare i olika åldrar. De hederliga skotskrutiga kärrorna har fått konkurrens av såväl billiga, vikbara modeller som lyxiga italienska designvagnar. Här testar vi tio modeller i olika prisklasser.

Inledning

En bra shoppingvagn ska vara lätt att dra, lyfta och packa i och ur. Den ska även ha en bra stomme som håller för tyngre packning. Själva väskan ska vara konstruerad i ett material som har stadga och slittålighet. Testets tio shoppingvagnar är av varierande kvalitet och utförande. Vagnarna från tyska Andersen har bäst chassi och hjul, men är samtidigt stora, tunga och dyra att köpa. De vikbara modellerna har sämre ergonomi och stadga, men kan vara ett alternativ till en bärkasse. Testarna saknar höj- och sänkbara handtag av det slag som återfinns på kabinväskor. Vissa modeller saknar också en bra spärr mot hopfällning. När vagnen är fullastad ramlar den lätt ihop om den belastas fel och kan i vissa fall ta användaren med sig i fallet. Valet av shoppingvagn handlar till stor del om tycke och smak, men också om hur du skall använda den. Åker du mycket buss är en tung och bred modell svårhanterlig, medan en liten väska med små hjul inte räcker till när du lastar tungt och måste dra väskan från bilen till sommarstugan.

Så gjorde vi:
Väskorna har bedömts utifrån prestanda, kvalitet, prisvärde, design och funktioner. Alla väskorna har använts med tung last av både män och kvinnor. Maxbetyget är 25 poäng.

ShopvagnTongaTiogruppen Tonga
En lätt och nätt shoppingvagn med väska i ett vaxduksliknande material från Tiogruppen. Ingela Håkansson har designat mönstret Tonga i svart och vitt. Modellen har små mjuka hjul och rullar relativt ljudlöst på asfalt och stenläggning. Packutrymmet är lättåtkomligt men saknar en ordentlig stängning för locket. Testlaget gillar modellens smidighet, det kaxiga utförandet och det praktiska, vattenbeständiga materialet. Mindre bra är avsaknaden av en spärr som förhindrar oavsedd hoppfällning, samt en myntficka. Inte så mycket vagn för pengarna egentligen.

RUSTA-SVART-BAGRusta
Rustas hopvikbara vagn är utrustad med två plasthjul och två handtag. I hopvikt format är den lätt att bära med sig. Inuti väskan sitter ett aluminiumfoder med kylegenskaper, vilket i kombination med kylklampar gör väskan lämplig för kalla livsmedel under sommarhalvåret. Materialet är inte det mest hållbara och handtagen är för korta för medellånga användare. Tanken är god, priset är lågt men denna typ av konstruktion är ingen succé ur ett användarperspektiv. Den avlastar mer än vanliga bärkassar men är svår att ställa ifrån sig och rullar sämre än en traditionell shoppingvagn. Volym 20 liter. Vikt 0,5 kg.

Farraw-vikbarFarraw vikbar
Denna vagn har samma grundidé som Rustas modell. Den är smidig att vika ihop och ta med sig. Den har dock ingen inbyggd kylfunktion, men är mer påkostad i material och utförande. Testlaget upplever Farraw som mer lättdragen för längre personer jämfört med Rustas vagn, men den är lika svår att packa jämnt så att den går att placera stadigt i upprätt position. Modellen finns endast i blått och är hyfsat prisvärd. För 90 kronor får man ett godkänt alternativ till plast- eller tygkassen.

InkopsvagnInköpsvagn
En lätt och låg shoppingvagn i svart nylon med kulört lock som finns i färgerna blå, röd och grön. Själva väskan sitter fäst med ett kardborrespänne på vagnens handtag. Vid tung packning lossnar den och ramlar av i tid och otid vilket drar ned betyget rejält. Modellen kränger även lätt när den dras i normal fart. Bra detalj är vikspärren, den dragkedjeförsedda fickan på baksidan samt att den är lätt att komprimera och vika ihop.

RUSTA-RANDIG-BAGRusta Multi Rand
En färgglad tvåfunktionsprodukt från Rusta som passar bra till stranden eller picknicken. I grund och botten en ganska skramlig vagn med lågt handtag, försedd med en avtagbar ryggsäck. Hjulen är väl plastiga och välter lätt vid forcerandet av höga trottoarer eller tvära svängar. Vid full packning åker ryggsäckens tyg in i hjulen och smutsas lätt. Ryggsäcken är dock försedd med smarta fickor och är rymlig. Volym 36 liter.

GARCONGarcon
Garcon är en stilig italiensk kärra från Magis designad av Raul Barbieri. Modellen har ett slående vackert formspråk, men även ett högt pris. Garcon bygger på höjden och är på så sätt smidig att köra men lite bökig att packa bredare saker i. Väskans tyg går lätt att ta av vagnen för tvätt. Spärrarna mitt på vagnen förhindrar att den fälls ihop vid oönskade tillfällen. Smarta reflexer på hjulen. Lätt att ställa undan då den är liten i hopvikt format. Tyvärr har vagnen ett mindre skönt handtag.

Royal-AndersenRoyal
Royal från Andersen är testets stabilaste vagn med breda hjul, rejält chassi och stor väska med många praktiska fack. Hjulaxeln och däcken ser ut att vara hämtade från en större barnvagn och fungerar utmärkt. Vagnens bredd och tyngd gör den dock lite osmidig på bussen och i täta folksamlingar. Trygg och bra spärr hindrar att vagnen fälls ihop vid belastning. Modellen går även att koppla på bakom cykeln. Enligt tillverkaren tål den upp till 60 kg last. Volym 41 liter. Funktionell och mångsidig, men osmidig.

Andersen-KlassiskKlassisk
Med bra draghöjd, rejäla mjuka hjul och traditionell shoppingvagns-estetik är modellen Klassisk från Andersen ett bra val för användaren med höga krav. Väskan är rymlig och mycket smidig att packa. Köregenskaperna är goda även vid tung packning, samtidigt som den är smidigare än storebror Royal. Men med en prislapp på strax under tusenlappen kan man kanske önska sig lite mer påkostade detaljer som till exempel ett justerbart handtag. Bra med paraplyställ vid regniga dagar. Enligt tillverkaren tål vagnen last på upp till 50 kg. Volym 44 liter.

Farraw-shoppingvagnFarraw shopping
En medelstor shoppingvagn som rullar tyst och harmoniskt även med full last. Handtaget är väl utformat, även om det kanske är i lägsta laget för längre användare. Materialet i väskan är behandlat för att tåla regn och har flera bra fickor för värdesaker. Testarna saknar dragkedja eller kardborrestängning till locket och man irriterar sig på att navkapslarna ramlar av var tionde meter. I övrigt en prisvärd vagn för dig som inte har de högsta kraven på kvalitet och funktioner.

GimiGimi
Den sexhjuliga shoppingvagnen Gimi klättar likt en italiensk bergsget uppför trappor med full packning, vilket den också är specialkonstruerad för. Den är även väldigt följsam och stabil att dra över trösklar och trottoarer. En farlig detalj är dock att Gimi saknar spärr mot hoppfällning och välter lätt. Vagnen är även en aning bred och blir lite bökig att köra och lyfta. Annars är utförandet och kvaliteten på den rymliga väskan av hög standard.

Köpinfo:
Tiogruppen: 08-643 25 04, www.tiogruppen.com
Rusta: 020-281010, www.rusta.se
Farraw: 08-102590
Gimi, Andersen: Jestrade, 08-4463344, www.jestrade.se
Inköpsvagn: Järnia, 0650-15390, www.jarnia.se
Garcon: Gulled, 040-979855 www.gulled.se

Senast uppdaterad: 2018-11-12
Av: