th_front620_toning shadow

Guide - 10 toning- och barfotaskor

Låt fötterna vara med

120105 | Idag finns det flera skotyper som ska aktivera dina fötter samtidigt som kroppen stärks. Idéerna går igen ifrån såväl barfotalöpningen som de instabila så kallade toningskorna. Vi guidar till 10 olika modeller.

Modell Betyg Pris Testkommentar
Merrell Barefoot embark glove Gore-tex
-
1500
Vattentätt för honom
Saucony Hattori
-
900
Lättviktare
Vibram fivefingers Bikila
-
1500
Med plats för tårna
New Balance Minimus trail mt10
-
1100
Barfotakänsla
Nike Free run 2 id
-
1400
Anpassa din sko
MBT Chakula gtx
-
2700
Med glasfibersula
Reebok Easytone reedge
-
1100
För fritid och träning
Puma Bodytrain gtx ls
-
1400
Som en strandpromenad
Crocs tone Skylar flip
-
450
Tona med flipflop
Ecco Biom walk
-
1700
Aktiverande promenadsko

Foten är en invecklad skapelse och består av fler ben, ligament och muskler än man kan tro. En strävan med såväl minimalist/barfotaskor som toningskor är att man nyttjar och stärker kroppens egna resurser. Oavsett om målet med träningen är ett mer effektivt löpsteg eller man bara önskar sig en friskare och mer vältränad kropp krävs givetvis mycket träning, men en bra sko är en god start på vägen.

Spring naturligare
Många löparskor är stabila och erbjuder mycket stöd för foten. Men en populär löpartrend idag är att gå ifrån den stabila och gelfyllda skon för att istället närma sig de mer minimalistiska alternativen. Dessa skor brukar jämföras med hur skon såg ut innan utvecklingen tog fart för några decennier sedan. En gemensam faktor för minimalist- och barfotaskorna är att höjdskillnaden mellan häl och tå (häl/tå-drop) är extremt liten, på vissa skor 0 mm. Detta för att ge foten en ökad känsla för underlaget. Sammanfattat brukar ett ”naturligt löpsteg” beskrivas som lite kortare, med snabbare markkontakt där fotisättningen sker på fram/mittdelen av foten och trycket hamnar rakt under kroppen. Detta kan jämföras med ett löpsteg där foten landar på hälen en bit framför kroppen som sedan ”rullar” över foten. Det steget blir istället mer likt hur man rör sig vid en vanlig promenad, fast i snabbare takt.

Det instabila alternativet
Benämningen toningssko är inte helt okontroversiell och många tillverkare vill hellre kategorisera sina modeller som walkingskor. De betonar däremot gärna hur just deras teknologi genom instabilitet tillåter foten att arbeta och stärka kroppen. De instabila skorna finns i en mängd olika varianter, allt ifrån sandaler till vinterskor. Ett av de kända märkena heter MBT som står för Masai Barefoot Technology. De strävar efter att simulera massajernas vandringar över varierade underlag som mossa, stock och sten, vilket bland annat skall stärka foten och ge bättre hållning. Men fler tillverkare har liknande idéer.

Ta det försiktigt
Att gå med instabila skor kan kännas ovant i början och att springa med barfotaskor ger inte per automatik ett skonsammare och mer effektivt löpsteg. Lyssna på din kropp och börja lugnt. Många ser exempelvis barfotalöpning som ett komplement, och inte ersättning, till den normala löpträningen. Risken för överbelastningsskador skall inte underskattas.

Merrell Barefoot embark glove Gore-tex - Vattentätt

Barfotalöpning---2.Merell-Barefoot-Embark-Glove-Gore-Tex

För barfotalöpning oavsett väder och årstidsväxlingar kanske Embark glove Gore-tex från Barefoot-serien kan vara intressant. Yttersulan kommer från Vibram och skon har som namnet antyder ett vattentät membran. Under trampdynan finns en dämpningsplatta och häl/tå-drop är 0 mm. Snörning via tillverkarens Omni-fitsystem som skall ge en handskliknande känsla för foten. Fotbädden är behandlad för att motverka dålig lukt. Embark glove finns enbart i herrstorlekar.

Specifikation
Vikt: 260 gram
Storlekar, herr: 40-49
Storlekar, dam: -
Material: Överdel i syntetläder och mesh. Gore-tex membran och Vibramsula.
Cirkapris: 1500 kronor

Saucony Hattori - Lättviktare

Barfotalöpning---3.Saucony-Hattori-

Hattori är Sauconys mest minimalistiska sko hittills och påminner lite om en mockasin. Tillverkaren menar att den skall ses som en förlängning av foten och häl/tå-drop är även här 0 mm. Tåboxen har en tumvantsliknande konstruktion som tillsammans med sulans flexspår skall ge ett bättre grepp och naturligare frånskjut i löpsteget. Fotbädden är något dämpande. Saucony understryker dock att ovana löpare nog bara skall använda skon ett par minuter åt gången för att låta kroppen vänja sig.

Specifikation
Vikt: 125 gram
Storlekar, herr: 36-58,5
Storlekar, dam: 36,5-50,5
Material: Ovandel i mesh och cmeva-mellansula. Yttersula i karbongummi.
Cirkapris: 900 kronor

Vibram fivefingers Bikila - Med plats för tårna

Barfotalöpning---1.Vibram-Fivefingers-Bikila
Vibram Fivefingers är för många själva sinnebilden för en barfotasko där varje tå får ett fritt spelrum att assistera till det naturligare löpsteget. Bikilamodellen är uppkallad efter den legendariska maratonlöparen Abebe Bikila som, barfota, vann OS-guld 1960. Det är Vibrams första tåsko med en rejälare hälkappa speciellt anpassad för just löpning. Tillverkaren menar dock att det är en populär modell även för andra träningsformer. Kardborreband runt vristen istället för snörning och reflekterande detaljer för kvällsturen. Skon kan maskintvättas.

Specifikation
Vikt: 170 gram
Storlekar, herr: 40-47
Storlekar, dam: 36-42
Material: Ovandel i stretch polyamid. Suldelar av bland annat polyuretan och gummi.
Cirkapris: 1500 kronor

New Balance Minimus trail mt10 - Barfotakänsla

Barfotalöpning---4.New-Balance-Minimus-Trail-MT10

New Balance barfotaserie Minimus finns för ett par olika användningsområden där Minimus mt10 är tänkt för trailrunning. Utformningen av skons ovandel är anpassad så att man kan använda skon utan sockar. Sulan är extra bred för framfoten vilket skall ge tårna bättre utrymme och skon är skapt för ett mittfota löpsteg. Innersulan är behandlad för att vara motståndskraftig mot dålig lukt. Minimusskorna har en häl/tå-drop på 4 mm. Motsvarande dammodell heter wt10. Mt/wt20 heter en något uppdaterad modell där man bland annat förändrat skons ovansida.

Specifikation
Vikt: 213 gram
Storlekar, herr: (US) 7-14
Storlekar, dam: (US) 5-12
Cirkapris: 1100 kronor
Material: Ovandel i syntet/mesh. Mellansula från Acteva. Yttersula från Vibram.
Cirkapris: 1100 kronor

Nike Free run 2 id - Anpassa din sko

Barfotalöpning---5.Nike-Free-Run-2-iD
Nikes barfotaserie går under namnet Free run. Med id-skon inbjuds man att via en webbsida anpassa och välja en rad detaljer på skon innan den beställs. Man kan bland annat välja lästbredd och om man vill ha vattentät ovandel eller mesh. Sulan har djupa spår vilket skall ge mycket flexibilitet, men man kan välja om man önskar en mer dämpande yttersula eller ett mer minimalistiskt alternativ för ännu mer barfotakänsla. Man kan såklart välja bland ett gäng färger samt få en personlig text på plösen. Den slutgiltiga vikten och priset beror på vilka tillval man har gjort.

Specifikation
Vikt: Varierande
Storlekar, herr: 38,5-49,5
Storlekar, dam: 35,5-44,5
Material: Varierande
Cirkapris: 1400 kronor

MBT Chakula gtx - Med glasfibersula

Instabila-skor---1.MBT-Chakula-GTX

En av de senare modellerna från MBT heter Chakula gtx. Skon är skapt för lite blötare förhållanden och har såväl foder i Gore-tex som grövre yttersula. Denna består undertill av trekantsformer i glasfiber, vilket skall ge ett ökat grepp på hala och våta underlag. Sulan kallas för dual board och är något lägre än normalt från tillverkaren, men skall ge samma effekt som en traditionell MBT-sula.

Specifikation
Storlekar, herr: 40-47
Storlekar, dam: 35-42
Material: Nubuck, syntet. Foder i 3D-mesh och innersula MBT Dry&Cool.
Cirkapris: 2700 kronor

Reebok Easytone reedge - För fritid och träning

Instabila-skor---2.Reebok-Easytone-ReEdge

Reebok Easytone reedge har två luftkuddar undertill för att skapa instabilitet i steget, vilket skall aktivera fler muskler för ökad förbränning. Reeboks teknik går under namnet Easytone och går att hitta i allt ifrån träningsskor till skinnstövlar. Just reedge-modellen är skapt med tanke att fungera både på stan såväl som på gymmet. Skon har en sömlös design vilket skall minska risken för skavsår. I övrigt poängteras den utbytbara antibakteriella innersulan samt designen speciellt anpassad för kvinnors fötter.

Specifikation
Storlekar, herr: -
Storlekar, dam: 35-43
Material: Överdel i syntetiskt läder och yttersula i syntetmaterial.
Cirkapris: 1100 kronor

Puma Bodytrain gtx ls - Som en strandpromenad

Instabila-skor---3.Puma-BodyTrain-GTX
Puma Bodytrain ls har utökats med en modell med Gore-texmembran. Skon kategoriseras hos återförsäljare som både en tränings- och walkingsko. Den nödvändiga instabiliteten framkallas genom att sulan är extra mjuk. Tillverkaren menar att man genom att utveckla mjukheten i sulans längdriktning kan simulera en promenad i sand, vilket då sätter fötterna i arbete. Man vill även framhäva skons lätta vikt samt att den har ett visst stöd för foten.

Specifikation
Storlekar, herr: -
Storlekar, dam: 36-42
Material: Ovandel i läder och sula i gummi. Gore-texmembran.
Cirkapris: 1400 kronor

Crocs tone Skylar flip - Tona med flipflop

Instabila-skor---4.Crocs-tone-Skylar-Flip

Crocs, kanske mest känd för sin ”foppatoffel”, har även skomodeller med toningeffekt. Ett exempel är flipflopsandalen Skylar flip. Sulan, som går under namnet Crocs tone, skall ge en varierad gång med gungande effekt. Skon är tillverkad i samma material som de vanliga sandalerna från tillverkaren och på fotsidan har sulan piggar för en lätt masserande effekt och ökad blodcirkulation. Tillverkaren menar att man tack vare materialval har möjlighet att göra en diskret sko, som dock inte hindrar syftet att stärka muskulatur i över- och underben. Skylar flip finns endast som dammodell.

Specifikation
Storlekar, herr: -
Storlekar, dam: 36-44
Material: Sula i tillverkarens material Croslite.
Cirkapris: 450 kronor

Ecco Biom walk - Aktiverande promenadsko

Instabila-skor---5.Ecco-Biom-Walk
Ecco vill enbart kategorisera sig som en walkingsko men idéerna runt Biom-konceptet känns igen. Skon skall genom att främja fotens naturliga rörelse aktivera och stärka muskler i fötter och ben. Detta i sin tur kan motverka skador. Konceptet kallas för Biom natural motion och teknologin återfinns i tillverkarens produktsegment för såväl löpning, promenad, tränings- som golfskor. Walkskon har bland annat stöd för promenadstegets hälisättning. Materialval i form av jakskinn som tillverkaren menar är tre gånger starkare än koskinn och skall ha bra andningsförmåga.

Specifikation
Storlekar, herr: 41-46
Storlekar, dam: 36-41
Material: Jakläder och gummisula.
Cirkapris: 1700 kronor

Så gjorde vi

Testföretaget Smartson guidar till tio par skor med gemensam nämnare att de vill låta foten jobba. Produkterna är inte testade och uppgifterna baseras på information från tillverkare och återförsäljare. Modellerna kan finnas i andra färger och utseendet kan också variera något mellan dam- och herrmodeller. Vikt för löparskorna, anges per sko. Priserna är cirkapriser och kan variera beroende på återförsäljare.

child

Köpinfo

Merrell Barefoot
Merrell
0302-33280
Länk

Saucony Hattori
Saucony
08-7679250
Länk

Vibram fivefingers
Head2foot
08-6618200
Länk

NB Minimus trail
New Balance
031-610130
Länk

Nike Free run
Nike
08-4447000
Länk

MBT Chakula
MBT
046-160750
Länk

Reebok Easytone
Adidas group
08-59929100
Länk

Puma Bodytrain
Puma
042-197100
Länk

Crocs tone
Crocs
+358-3-34543400
Länk

Ecco Biom
Ecco
0340-86700
Länk

child
Smartson kommer inte att delta i diskussionen då den är avsedd för våra besökare. Tänk på att din kommentar håller sig till ämnet, inte väcker anstöt samt har en respektfull ton. Du förbinder dig också att följa våra regler för kommentarer.