18 pannlampor shadow

18 pannlampor i stort test

18 pannlampor i stort test

100122 | Då och då finns behovet av en riktigt bra pannlampa och Vi bilägare har testat 18 modeller för att se vilken som är den allra bästa.

Modell

Pris

Plus

Minus

Lago Boxer 300

399

Spärr för oavsiktlig igångsättning

Inga särskilda

Lago Boxer 310

439

Spärr för oavsiktlig igångsättning

Inga särskilda

Lago Boxer 410

479

Spärr för oavsiktlig igångsättning

Överraskande ljussvag

Primus PrimeLite PE

349

Ljusstark

Smal ljusbild

Primus PrimeLite CA

449

Många ljuslägen

Inga särskilda

Primus PrimeLite Race

700

Mycket starkt ljus

Smal ljusbild

Silva L4

149

Lågt pris

Krångligt batteribyte

Silva L3

500

Rött ljus

Krångligt att växla ljusläge

Silva L2

450

Prisvärd

Inga särskilda

Silva L1

1 000

Lång drifttid

Dyr

Petzl Tikkina 2

225

Inga särskilda

Ingen spärr för oavsiktlig igångsättning

Petzl Tikka 2

399

Prisvärd

Ingen spärr för oavsiktlig igångsättning

Petzl Zipka 2

449

Fickvänlig

Ingen spärr för oavsiktlig igångsättning

Petzl Tikka Plus 2

495

Rött ljus

Ingen spärr för oavsiktlig igångsättning

Petzl Zipka Plus 2

579

Fickvänlig

Ingen spärr för oavsiktlig igångsättning

Petzl Tikka XP 2

639

Bra ljusspridning

Ingen spärr för oavsiktlig igångsättning

Petzl e+Lite

319

Mycket fickvänlig

Ljussvag

Petzl Myo XP

894

Bra ljusspridning

Hjässband svårt att få på plats


I testet så har Vi bilägare kollat hur de olika pannlamporna står sig i konkurrensen. De menar dock att det är ganska vanskligt att jämföra resultaten av deras test mellan de olika fabrikaten men säger att jämförelser inom varje fabrikat borde vara ganska rättvisande. I testet har de undersökt hur mycket ljus som nådde en luxmätare i ett fem meter långt, mörklagt rum. Dessutom har de tagit hänsyn till pris, funktioner och finesser. De har dock inte delat ut några betyg utan bara korta omdömen om de olika pannlamporna.

Lago BoxerPannlamporna från den franska tillverkaren Lago får beröm för att den både kan hängas i bältet och fästas på en hjälm och dessutom uppskattas att alla modellerna är säkra mot oavsiktlig igångsättning. Den billigaste modellen Lago Boxer 300 är oväntat den som har det högsta mätvärdet med 7 lux och den dyraste Lago Boxer 410 har det sämsta med 4 lux.

Cykla i vinterTvå av modellerna från Primus får lite kritik för att vara svåra att sätta igång eftersom både Primus PrimeLite PE och Primus PrimeLite Race använder sig av en teknik som kräver att man håller nere knappen två sekunder. Detta kan ses som ett sätt att förhindra ofrivillig igångsättning men det sägs inte vara något bergsäkert sätt. Den tredje modellen Primus PrimeLite Race sägs ha mycket starkt ljus men det anses komma med priset att ljusbilden är ganska smal.

Cykla i vinterDet från orienteringsvärlden kända märket Silva har samma lösning som Primus med att man får hålla nere knappen i två sekunder för att den ska börja lysa. Modellen Silva L4 får plus för att den har ett lågt pris men sägs vara mycket krånglig att byta batteri på. Silva L3 får beröm för att den använder sig av rött ljus men tyvärr så menas det i testet att det är för krångligt att växla mellan de olika ljuslägena. Silva L2 anses vara den mest prisvärda modellen med ett bra mätvärde på 20 lux, ett fint pris och inga direkta minus. Den dyraste modellen Silva L1 får plus för att den lyser starkt, 55 lux i mätvärde, och har en bred ljusbild. Minuset med den modellen anses vara att priset på 1000 kr är lite för dyrt.

PetzlFranska Petzl anser sig vara marknadsledande på pannlampor och levererar olika lösningar på hur de sitter fast på huvudet och har många tillbehör för montering på hjälmar och dylikt. Ett minus som gäller alla modeller är att lamporna är väldigt lätta att sätta igång av misstag. Petzl Tikkina 2 utmärker sig inte något särskilt, Petzl Tikka 2 anses vara mycket prisvärd och Petzl Zipka 2 tilldelas plus för att den är mycket fickvänlig. Petzl Tikka Plus 2 får beröm för att den har rött ljus och Petzl Zipka Plus 2 plussas för att den har rött ljus och är fickvänlig. Dock har den sistnämnda det sämsta mätvärdet av alla modeller från Petzl med bara 6 lux. Petzl Tikka XP 2 får plus för att den har många finesser och har bra ljusspridning, dessutom får den beröm för att den har rött ljus. Petzl e+Lite sägs vara en originell modell då den drivs med knappceller och är väldigt liten, dock anses den vara ganska ljussvag. Den dyraste modellen Petzl Myo XP har det bästa mätvärdet med 29 lux och anses också ha en bra ljusspridning, dock delas det ut minus till att hjässbandet är svårt att få på plats.