Sök

Hoppgungor underkända

2005-06-20

Råd & Rön underkänner fem av fem hoppgungor. Samtliga har allvarliga säkerhetsbrister.

Modell Pris Kommentar
Pozy 400 "Återkallad från sina återförsäljare"
Babyproffsen Babyseat 350 "Sitthöjden är för låg"
Basson 350 "Saxen i dörrkarmen vandrade"
Tippitoes 400 "Plastramen kollapsade"
Segr Baby Bouncer 300 "Karbinhaken öppnades vid 9 newton"

Sammanfattning

Förutom att vara underhållande ska en hoppgunga för små barn även vara säker. Något ingen gunga Råd & Rön testat uppfyller. Gungorna brister i flera aspekter, t.ex. finns risker att barnet får gungan över sig på grund av att de karbinhakar som håller ihop själva gungan med dess metallupphängning öppnar sig för lätt.

Inledning

De två allvarligaste anmärkningarna gäller det s.k. fallprovet samt karbinhakarna. Fallprovet innebär att produkten inte ska skadas eller fungera onormalt efter ett fall från 50 centimeters höjd med 15 kilos belastning. Tippitoes var den enda gungan som klarade detta. Lättöppnade karbinhakar kan också bli ett problem om barnet eller syskon kommer åt att pilla på haken samtidigt som barnet sitter i gungan, om haken öppnas för lätt kan barnet få gungans metalldelar över sig. Karbinhaken ska klara en belastning på 50 newton, vilket ingen av gungorna i testet var i närheten av. Samtliga hakar öppnades redan vid 9 och 10 newton.

Tippitoes
Ett annat problem på alla gungor utom Tippitoes är låg sitthöjd, vilket kan medföra att barnet faller ur. Tippitoes fick däremot en anmärkning på grund av vek plastram, testet fick lov att avbrytas i förtid då plastramen och gummibandet var på väg att gå av. En aspekt som inte finns med i säkerhetsstandarden för hoppgungor är upphängningen. Många karmsaxar rör sig på dörrposten, eller faller ner. Konsumentverket rekommenderar att man hänger gungan i en takkrok. Hoppgungan Pozy har stoppats för försäljning och blivit återkallad från sina återförsäljare. Trots det finns den fortfarande kvar till försäljning på vissa ställen. Anmärkningarna gäller sitthöjden och karbinhaken. Denna gunga har tidigare sålts under annat namn av Polarn & Pyret.

Babyproffsen_Hoppgunga
Segr och Babyproffsen Babyseat ska enligt tillverkarna justeras för att uppfylla standardkraven. Båda dessa gungor har fått anmärkning för sitthöjden och karbinhaken. Segr vandrar dessutom längs dörrkarmen, och Babyproffsen Babyseat tappar sin skyddsplast över karmsaxens klämdel vid gungning. Tippitoes har dragits in i väntan på svar från brittiskt testlaboratorium. Samma laboratorium har under 2004 godkänt produkten. Den danska producent som tillverkar Baston Baby rapporterar att deras gunga ska testas och ska ändras i enlighet med gällande regler.

Råd & Rön kan inte rekommendera att köpa en hoppgunga i dagsläget. När och om tillverkarna justerar sina produkter i enlighet med säkerhetsstandarden finns dock inga hinder från att köpa hoppgungor.

Senast uppdaterad: 2018-11-12
Av: