Sök

Bilbarnstolar: Stora, starka och säkra

2007-08-16

Bakåtvända bilbarnstolar blir allt säkrare, men också allt större och tyngre att hantera. Smartson testar några av de senaste modellerna i olika bilar för att se hur stolarna fungerar i verkligheten.

Modell Betyg Pris Kommentar
Brio Zento 17/25 2500 Praktisk
Maxi Cosi Mobi 20/25 2500 Flexibel
Britax Hi-way 16/25 2700 Kompakt
Besafe Izikid 19/25 3200 Användarvänlig
Akta Graco Duologic 19/25 4000 Avancerad
Akta Graco Cosmic comfort 18/25 3000 Ombonad

Sammanfattning

I Norden har vi en tradition att barn ska åka bakåtvänt tills nackmusklerna är tillräckligt starka för att klara en frontalkrock. På kontinenten ser man saken på ett annat sätt, men trenden går mot att även tyska och franska föräldrar vänder på barnstolen. Fortfarande är dock ”svenska” tillverkare som Akta Graco och Britax ledande på området, men det har dykt upp starka konkurrenter från annat håll. Två bra exempel är holländska Maxi-Cosi Mobi och norska Besafe Izikid.

Inledning

En modern bilbarnstol ska inte bara vara säker. Den ska vara bekväm för barnet, den ska vara enkel för mamma eller pappa att hantera och den ska klara dagligt slitage och spill under flera års tid. Bilbarnstolen är en dyr investering och många föräldrar använder samma stol till två eller flera barn, dessutom finns det en eftermarknad för alla som inte vill köpa nytt. En bra barnstol har avtagbar, tvättbar klädsel men det finns ofta lös klädsel att köpa om den gamla känns sliten och tråkig. 

Tillverkarna av bilbarnstolar måste underkasta sig omfattande krockprover för att produkterna ska få det ECE-godkännande som krävs för att få säljas. Den senaste revideringen av ECE 44 innebär att VTI, Adac eller motsvarande krockprovsinstitut i Europa krocktestar minst 50 stolar enligt en viss metodik. Göran Åsbrink som är produktansvarig på Britax menar att krockproverna sätter gränser för hur stolen kan vara konstruerad, det är till exempel inte så lämpligt med alltför flack lutning ur säkerhetssynpunkt även om det kan vara skönt för barnet på långresan. Stödbenet som allt fler stolar förses med, har tillkommit för att stolen ska klara högre belastning. Eftersom säkerheten är prioriterad är det inte helt lätt att designa en bilbarnstol där komfort och funktioner är på samma höga nivå. Inte minst då småbarnsföräldrar också ska ha råd att köpa stolen. Därför blir det onekligen en hel del kompromisser.

Marcus Bergh

Så gjorde vi

Omdömet bygger på ett användartest där vi betygsatt stolarnas funktioner, kvalitetsintryck, design/ergonomi, kapacitet och värde för pengarna. Maxbetyget är 25 poäng. Samtliga stolar har monterats i en mellanstor kombi (Skoda Octavia) samt i en större flexibil/suv (Mitsubishi Pajero). Samtliga stolar är godkända enligt ECE 44 rev 03-04.

betyg/17.jpgBrio Zento - Praktisk

Kapacitet: 25 kg (ECE 44-04)
Bruksanvisning: Bra, lättåtkomlig
Cirkapris: 2500 kronor

betyg/17.jpgKonstruktion: Zento saknar stödben men har två gummiklädda armstöd, som inte kan justeras i höjd. Det finns en uppfällbar stödbygel i plast framkant som ger ett mer bakåtlutat läge. Klädseln täcker även baksidan av stolen och kan maskintvättas i 40 grader. Zento kan användas framåtvänt för vikten 18-25 kg med bilens säkerhetsbälte istället för fempunktsbältet. Snabbfästen (Safeguard) för montering av bakre spännband. Bilbältet monteras över stolsitsen.
Omdöme: Konstruktionen med endast två lutningslägen är ganska basal, å andra sidan kan stolen även användas framåtvänd. Safeguard-fästena gör det enklare att flytta bilen mellan fram- och baksäte och mellan olika bilar. Spännbanden är föredömligt långa. Bruksanvisningen har en smart placering i nackstödet, där även en snabbguide för montering är fastsydd. Tyget är lätt att torka av men inte så mysigt. Syntetkänslan är påtaglig och det är stora glipor för säkerhetsbältet vilket gör att frigoliten lyser igenom. Axelvaddarna är väl tilltagna och har glidskydd på baksidan. Spännet till selen kan vara lite bökigt att få fast i början.

betyg/17.jpgMaxi Cosi Mobi - Flexibel

Kapacitet: 25 kg (ECE 44-03)
Bruksanvisning: Välskriven, små illustrationer
Cirkapris: 2500 kronor

betyg/17.jpgKonstruktion: Mobi har framför allt tre tydliga funktioner utöver standard. Dels finns ett stödben som gör att stolen lättare kan monteras stadigt och med rätt lutning, även där avståndet är stort till framförvarande säte. Dels finns två stag i stolens ram för enklare fastsättning av bilens säkerhetsbälte. Dessutom går stolens lutning att ställa i fyra lägen. Mobi har tvåfärgad avtagbar klädsel (handtvätt). Endast bakåtvänd montering.
Omdöme: Väldesignad och modern stol med bra funktioner och en genomtänkt konstruktion. Den mest användbara finessen är kanske att lutningen går att ställa i fyra lägen genom ett handtag under sitsen. Stolen saknar dock en lutningsindikator. Monteringen av de bakre spännbanden sker enklast genom snabbfästen och befintliga öglor under bilsätet, men spännbanden är onödigt korta. Överlag är monteringen ganska enkel. Prisvärd och finessrik, ett bra köp.

betyg/17.jpgBritax Hi-way - Kompakt

Kapacitet: 18 kg (ECE 44-04)
Bruksanvisning: Välskriven
Cirkapris: 2700 kronor

betyg/17.jpgKonstruktion: Stolen har stödben och frontbygel i stål med tre lägen. Vidare medföljer en lös distanskloss i polypropylen för bilar med skålade säten. Konventionella spännband med ögla. Bilbältet monteras under klädseln och innanför grenremmen samt fixeras med två plastclips.
Omdöme: Hi-way är designad för att vara kompakt men tar ändå ganska mycket plats i bilen. Att stolen har stödben är bra, men benet når inte ner till baksätesgolvet i våra testbilar om man inte flyttar fram den främre stolen extremt mycket, så att främre passagerare inte får plats med knäna. Dessutom är det bökigt att ställa in längden på stödbenet vilket även gäller frontbygeln. Selens spänne är stadigt och klädseln har en mjuk, sober känsla. Stolen inger ett ganska enkelt intryck för att vara i denna prisklass.

betyg/17.jpgBesafe Izikid - Användarvänlig

Kapacitet: 25 kg (ECE 44-03)
Bruksanvisning: Kort men tydlig
Cirkapris: 3200 kronor

betyg/17.jpgKonstruktion: Bakåtvänd bilstol som inte är godkänd för mer än 25 kg fram och bak. Den har ett tvådelat stödben mot golvet och en stor bygel i stål på framsidan. I bygeln sitter även en hållare för att fixera säkerhetsbältet. Steglös lutning via ett litet handtag under stolen. Spännband av konventionell typ med öglor för att fixera stolen. Klädseln kan tvättas i maskin, 30 grader. Snabbjustering av höjden på selen.
Omdöme: Förra årets testvinnare kommer långt även i denna jämförelse, dock finns det nu flera vettiga alternativ på marknaden. Izikid har ett rejält, tvådelat stödben som är stadigt men svårt att ställa in. Mest beroende på att det är omöjligt att se hålen för låssprinten, då den inre stången är lika svart som den yttre. Dock är stödbenet tillräckligt långt för att räcka ner i golvet. I övrigt är stolen ganska enkel att montera, men den är tung och tar mycket plats. En omtänksam finess är att den övre delen av bilbältet fixeras i stolens bygel så att det inte är i vägen då barnet ska i och ur stolen. Klädseln är småtråkig och smutskänslig. Höjden på selen justeras föredömligt enkelt. En bra och genomtänkt stol utan större svagheter som betingar ett högt pris. 

betyg/17.jpgAkta Graco Duologic - Avancerad

Kapacitet: 18 kg (ECE 44-04)
Bruksanvisning: Utmärkt, tydliga illustrationer
Cirkapris: 4000 kronor

betyg/17.jpgKonstruktion: Duologic är en kombination av bakåtvänd bilbarnstol och babyskydd för barn 0-4 år. Den monteras utan bakre spännband med isofix-fästen eller bilens säkerhetsbälte. Fram sitter en stålbygel som distanserar stolen från bilsätets ryggstöd. Baktill finns ett stödben mot baksätesgolvet. Finns även i en variant som säljs av Folksam. Ställbar lutning. Vidare finns lösa dynor som gör att stolen bättre kan anpassas till det växande barnet.
Omdöme: Eftersom stolen är framtagen för bilar med isofix-fästen är det enkelt att montera stolen med sådana. Måste man använda bilbältet är det inte lika enkelt, men man slipper i alla fall spännbanden bakom stolen. Det är en fördel att stolen även är ett babyskydd, å andra sidan kan inte barnet åka lika länge i denna stol som i många andra. Stödbenet når utan problem ner till baksätesgolvet för säker montering. Duologic är oerhört klumpig och tung att bära samt få in i bilen. Väl på plats uppvisar den dock smarta lösningar och ett smidigt format. Klädseln är silverfärgad, hård och glättig i kvaliteten, som The Arks scenkläder. Ingen mysig stol, bara effektiv och väldigt teknisk.

betyg/17.jpgAkta Graco Cosmic comfort - Ombonad

Kapacitet: 25 kg i framsätet (ECE 44-04), 18 kg i baksätet
Bruksanvisning: Tydlig och bra, trista bilder
Cirkapris: 3000 kronor

betyg/17.jpgKonstruktion: Bakåtvänd bilstol med löst stödben, kan även användas framåtvänd. Jämfört med Cosmic XTP har den stoppning i en särskild comfort-foam som ska forma sig efter barnet, och ett löstagbart extraskydd för barnets huvud och nacke. Klädseln kan tvättas i maskin, 30 grader. Steglöst ställbar lutning och fällbar frontbygel i stål, gummiklädd. Långa, konventionella spännband och förvaring av manualen på baksidan. Bilbältet monteras under stolen.
Omdöme: En ganska påkostad stol med snygg, praktisk klädsel som är enkel att montera och ställa in. Det lösa stödbenet känns dock som att det har tillkommit i efterhand. Det är svårt att få på plats och konstruktionen känns billig, vi hade också svårt att få stödbenet att räcka ner till bilgolvet. Vid grenremmen uppstår en stor glipa som blottar frigoliten och spännet är något klumpigt att hantera. Stödbygeln fungerar bra, liksom inställningen av selen. En bra funktion är att lutningen är ställbar, men det är lite jobbigt att vrida tio varv på ställratten mellan högsta och lägsta position. Om Aktas comfort-foam fungerar är svårt att bedöma, men ambitionen med bättre komfort för barnet förtjänar beröm.