Orlo-620-front shadow

Test - Orlo CUP-11

Ljud från usb-porten

110701 | Orlo CUP-11 är ett par små högtalare för datorn som ansluts i usb-porten. I brist på stora högtalare i hemmets alla rum har Orlo fått agera musikleverantör i ett par veckor.

Betygsgrafik Orlo-CUP11

Ljud i hela hemmetOrlo-forpackning
På balkongen, i vardagsrummet, på kontoret och i köket – överallt där man vill lyssna på musik men kanske inte har några riktiga högtalare har Orlos usb-högtalare fått vara med och sprida musiken från min laptop.

Med design i fokus
Det märks direkt när man packar upp högtalarna att Orlo satsat på utförandet. Förpackningen är formad som ett rör och inuti ligger något som ser ut ungefär som ett pennfodral med de båda högtalarna. Det är inte bara en utseendedetalj. Tanken är att man ska ha ett bra ställe att förvara dem och samtidigt lätt kunna ta med dem. 

Själva högtalarna är förvånansvärt små och ganska eleganta med sin vita plast och aluminiumfärgade frontgaller. De smälter in bra bredvid min Mac och det är nog ingen slump.

Orlo-1

Man har även satsat på att försöka dölja sladdarna så gott det går, bland annat genom att man kan dra sladdarna genom speciella små fåror på undersidan. En smart lösning som fler borde ta efter. 

Orlo-3

Funktioner

Egentligen är det inte så mycket att orda om här. Man pluggar in dem i en USB-port och de dyker upp som ett eget ljudkort i operativsystemet. Plug and play helt enkelt. Eftersom de drivs av USB-porten så kan man genast se en begränsning här om man vill plugga in dem till mp3-spelaren eller telefonen. Orlo har tänkt på detta och det finns en 3.5 mm stereopluggingång där man kan stoppa in valfri ljudkälla, men tyvärr måste de fortfarande ha ström från en USB-port eller laddare, vilket begränsar användningen på picknicken och i tältet.

Orlo-4

Ljudkvalitet
Högtalarnas chihuahua låter inte som en schäfer, men i alla fall som en beagle. Man hajar till lite första gången man lyssnar på dem. Självklart kan de inte jämföras med ett par rejäla hifi-högtalare, men de låter betydligt mer fylligt än man kan förvänta sig från något i den här storleken. Basen är så klart i tunnaste laget, men mellanregistret känns fylligt och distinkt. Enligt min smak kunde diskanten vara lite krispigare men det kan också vara något av en smaksak.

Bra köp?
Om det finns en baksida så är det nog priset. Nästan 1500 kr för ett par minihögtalare känns i saftigaste laget. Visst låter de bra – men det finns andra högtalare som låter bättre i samma prisklass – men självklart då utan den attraktiva storleken. Vill man prompt ha ett par pyttesmå, snygga högtalare som gärna ska låta bra så kan det vara ett bra köp.

Fakta
USB-högtalare i miniformat med fylligt ljud och praktiskt resefodral
Används antingen som ljudkort eller med 3.5 mm ingång och extern strömförsörjning via USB

Fler bilder finns här