HP Touchsmart 310 - front shadow

Test - HP Touchsmart 310

Pekskärmsdator för vardagsbruk

110520 | En köksdator med pekskärm som lämpar sig för vardagsbestyr eller till enklare spel för unga familjemedlemmar. Men HP Touchsmart 310 har både ergonomiska och prestandamässiga begränsingar.

HP Touchsmart 310 - grafik

Det är inget prestandamonster som HP har satt ihop, men den har nog med kraft för vardagens aktiviteter. Det enda som egentligen utmärker den är pekskärmen, vilken var en besvikelse under testet. För att förhöja upplevelsen av själva pekandet kommer datorn med speciell programvara från HP, men detta är endast mediokert som bäst. Windows 7 är uppenbarligen inte gjort för skärmpekande och skärmen tillför därför föga till datorupplevelsen. Visst kan det vara roligt att spela några spel eller få en mer taktil tillgång till sina bilder, men har man en surfplatta eller pekmobil inser man snabbt hur begränsad datorn är i jämförelse. Oftast blir det inte mer än en rätt dålig ersättning för musen. Detta är därför inte någon dator att jobba länge framför, åtminstone inte med inmatning enbart via skärmen. Ergonomiskt blir arbetsställningen ohållbar och man blir snabbt trött. Att använda tangentbordet på skärmen är ännu värre och i slutet av dagen har man både ont kroppen och en dator översållad av påtagliga fingeravtryck. Ska man använda datorn längre stunder är det medföljande tangentbordet och musen (bägge trådlösa) att föredra.

Säker men högljudd
När man väl sätter datorn i arbete blir den snabbt ganska högljudd. Detta kan delvis skyllas på det medföljande internetskyddet/
antivirusprogrammet. Ett program som är svårt att avgöra hur väl det faktiskt fungerar men de säkerhetstest som datorn utsattes för klarade den av att blockera. De flesta virus och skadligheter kommer dock från datoranvändarens ovana, ofta i samband med besök på mer tveksamma sidor på nätet, snarare än att datorn oprovocerat attackeras av någon illasinnad.HP Touchsmart 310 sidan

Windows har redan många inbyggda säkerhetsfunktioner och ställer otaliga frågor om användaren vill godkänna det ena eller andra och antivirusprogrammet ställer ytterligare frågor. Programmet gör säkert sitt jobb och man kan känna sig trygg, men det påverkar upplevelsen (framförallt av internet) negativt. Dess ideliga automatiska uppdateringar får hårddisken att mullra, ett ljud som blir väldigt störande eftersom det förstärks av det lite rangliga chassit. Detta gäller för övrigt även vid användandet av DVD-spelaren. Ibland låter datorn så mycket att det kommer i vägen för det man vill höra, trots att datorn spelar upp musik och filmljud ganska bra.

Som huvuddator duger den till de flesta vardagssysslorna och det medföljer många bra och praktiska tillbehör. Exempelvis har den en inbyggd tv-mottagare och tillsammans med den medföljande fjärrkontrollen blir den en praktisk ersättning för tv:n i köket. Med andra ord är det här en dator främst för den som redan har en îriktigî dator. Denna rätt så prisvärda dator passar bra om man vill ha en extra pryl och att kunna byta tv-kanal, kolla Facebook eller ha snabb tillgång till recept samtidigt som man lagar mat.

Så gjorde vi
Datorn testades under några veckors tid, där samtliga funktioner samt hur ett vardagsbruk av den fungerar. En del rena prestandatest har genomförts, men fokus har legat på upplevelsen av datorn och användandet av den. Datorn har sedan betygsatts utifrån prestanda, kvalitet, design, funktioner och prisvärde.

Fakta
Ramminne: 4GB
Hårddisk: 1 TB SATA 3G
Grafik: ATI Radeon HD 5450
Processor 2,5 GHZ
Bildskärm, 20 tum, upplösning 1600 x 900, med touchfunktion
Vikt 9 kg
Mått 51,8 x 19 x 41,6 cm
Övrigt: fjärrkontroll, tv-mottagarkort, vga webbkamera, trådlös mus och tangentbord

Läs mer på HP:s egen sajt .