Benq EW2430_front shadow

Test - Benq EW2430

Elegant 24-tummare med bra prestanda

110919 | En relativt billig skärm utan TN-paneler som dessutom har inbyggda högtalare och en USB-hubb. Har den några nackdelar? Läs Smartsons test av Benq EW2430.

Benq EW2430_betyg

Förr var det bara de mest exklusiva skärmarna som inte hade TN-paneler men nu har även andra alternativ kommit ner i pris. Borta är TN-panelernas usla betraktningsvinkel och ibland konstiga färger. Benq EW2430 har så kallade VA-paneler och upplevelsen är att svärtan blir betydligt bättre och att skärmen är behaglig att titta på även under längre stunder i jämförelse med äldre modeller, i vårt fall en gammal Samsung skärm.

Benq EW2430_1

Tilltalande utseende
EW2430:s utseende är väldigt tilltalande och designen med bara två delar att sätta ihop är enkel. Foten är i borstad metall precis som underkanten på skärmen. Den borstade metallen övergår sedan till en svart bård runt skärmen. Skärmen går bara att justera i vinkelled men detta är mer eller mindre standard bland billigare skärmar. Inställningsmenyn för produkten är uttömmande och man kan ändra det mesta manuellt. Det finns en lista med olika förinställda inställningar för bland annat film och spel. Noterbart är att alla de förinställda inställningarna har den automatiska kontrastjusteraren avstängd, vilket är bra då den kan få skärmen att hoppa lite upp och ner i ljusstyrka utan att man vill det. Men även den går att justera hur intensiv den ska vara när den väl är igång.

Hög responstid ger eftersläpningar
Bilden på EW2430 är fin då färgerna är starka och klara. Speciellt kontrasten är väldigt bra på skärmen. Det går att urskilja detaljer i väldigt svarta miljöer, vilket är mer eller mindre omöjligt med de äldre TN-panelerna. Den testade skärmen känns välbyggd och det lyser inte igenom från kanterna eller andra håll så som det kan göra ibland. Där Benq skärmen kommer till korta är dock responstiden. Den är specificerad till 8 ms och det verkar som att det är här VA-panelen tappar mot TN. Den höga responstiden gör att man får så kallade eftersläpningar, bilden hinner inte uppdateras snabbt nog och det upplevs som att man har lite spöken när man spelar snabba spel eller tittar på filmer med panoreringar och liknande. Det är mest uppenbart i första-persons spel, men kan även upplevas i fotbollsspel där man följer spelarna över skärmen. Men för den vanlige användaren märks detta i stort sett inte alls.

Benq EW2430-2

Benq har satsat på kontakter till skärmen. Det finns två HDMI-portar, en DVI och en gammaldags VGA. Detta gör att man kan koppla både PC, Xbox och playstation till skärmen om man vill. Storleken är väl tilltagen och gör att skärmen funkar bra för både film och TV-spel. Benq EW2430 är en stark kandidat i det billigare segmentet bland de nyare panelerna.

Så gjorde vi
Benq EW2430 har använts för vanligt datoranvändande så som internet, film och spel. Produkten har testats bredvid Samsung SyncMaster 206. Därefter har skärmen bedömts utifrån design, kvalitet, kapacitet, funktioner och prisvärde. Maxbetyg är 25.

Produktfakta
TFT-teknik: LED-bakgrundsbelyst LCD
Bildstorlek: 24 tum
Bildkvot: 16:9
Skärmyta: Matt
Pixelstorlek: 0,276 mm
Max upplösning: 1920x1080
Kontrast: 3000:1
Ljusstyrka:  250 cd/m2
Responstid: 8 ms
Högtalare: Ja
Anslutningar bild: D-sub / DVI-D / HDMI x2 / USB x4
Anslutningar ljud: Hörlursuttag / Audio in/out
Höj och sänkbar fot: Nej 
Inbyggd TV-Tuner: Nej
Fjärrkontroll: Nej
Mått: (BxHxD) 58x43x17 cm
Vikt 5,6 kg
Tillbehör VGA / Audio / USB Kabel
Cirkapris: 2400 kronor

Smartson kommer inte att delta i diskussionen då den är avsedd för våra besökare. Tänk på att din kommentar håller sig till ämnet, inte väcker anstöt samt har en respektfull ton. Du förbinder dig också att följa våra regler för kommentarer.