Sök
Dell Inspiron 1501

Dell Inspiron 1501

För budgetresenärer långt hemifrån

2007-05-16

Ett helt okej budgetalternativ för dem som främst arbetar med text och tittar på film. Bra batteritid men relativt hög vikt.
Testkälla Betyg Kommentar
Laptop 3/5 "Solid battery life"
What laptop 7/10 "Represents good value for money"
Pocket lint 7/10 "The battery life is great"
Pc welt "Die Helligkeit reicht für gut beleuchtete Innenräume aus"

Vad tycker testarna?

Testarna är relativt eniga om att Dell Insprion 1501 får godkänt med tanke på priset och inte gör bort sig som budgetdator. Man skall dock vara förberedd på att tillverkaren sparat in på en del funktioner. Skärmen duger bra för arbete med text och film även om det klagas på begränsade betraktningsvinklar och att färgerna är lite urvattnade. Tangentbordet är okej men andas lite budget och är placerat lite väl långt in. Grafikkortet är inget för mer avancerade operationer. Batteritiden får klart godkänt men portabiliteten begränsas av relativt hög vikt.

Laptop

"Solid battery life"

Laptop magazine menar att det märks i begränsad funktionalitet att Dell Inspiron 1501 är en budgetmodell. Vid uppspelning av en cd eller dvd finns det till exempel ingen snabbknapp för volymen. Skärmen duger gott för film men betraktningsvinklarna är ganska snålt tilltagna. Processorn fungerar bra, men vill man titta på en film samtidigt som man genomför en virusscan så uppstår en del störningar. I förhållande till priset är Inspiron 1501 enligt testaren ett helt okej val.

Källa: www.laptopmag.com (US)

What laptop

"Represents good value for money"

Enligt What laptop är Dell Inspiron 1501 både prisvärd och välbyggd. Höljet känns starkt och tåligt. Datorn är ingen man gärna bär med sig på grund av vikten men batteritiden får klart godkänt. Grafikkortet anses helt okej men är inget för mer krävande användare. Tangentbordet är stadigt men inte helt optimalt placerat, vilket innebär att man måste sträcka sig för att kunna nå en del knappar. Den kommer inte speciellt välutrustad men med tanke på den låga prislappen får man enligt testaren ändå en hel del för pengarna.

Källa: What laptop (GB) februari 2007

Pocket lint

"The battery life is great"

Pocket lint påpekar att Dell Inspiron 1501 är avsedd för dem med begränsad budget, detta innebär också att man en del funktioner saknas. Chassit känns inte helt stabilt enligt testaren som tycker att det är lite väl flexibelt när det utsätts för tryck. Tangentbordet är okej men knapparna är lite lösa och responsen inte den bästa. Processorn är snabb och arbetsminnet tillräckligt. Grafikkortet duger bra till att spela upp dvd-filmer och titta på filmer, men är knappast något för mer avancerat arbete. Datorn är relativt tung och inget man gärna bär med sig. Skärmen är ljusstark, men med en upplösning som inte är den allra bästa. Grafikkortet duger bra till att spela upp dvd-filmer och titta på filmer, men är inget för mer avancerat arbete. Bra batteritid.

Källa: www.pocket-lint.co.uk (GB)

Pc welt

"Die Helligkeit reicht für gut beleuchtete Innenräume aus"

Pc welt testar en Dell Inspiron 1501 med 80 gigabyte i hårddisk. Testaren saknar firewire och plats för pc-kort men tycker det är bra att man har tillgång till fyra stycken usb-portar. Tangentbordet får goda omdömen, precis som skärmen även om den anses passa bättre för arbete med text än för film. Färger är till exempel något urtvättade. Relativt hög vikt innebär att man inte gärna bär med sig datorn. Batteriet räcker i cirka tre timmar, men datorn arbetar långsammare och slösar mer på batteriet än en del av konkurrenterna.

Källa: www.pcwelt.de (DE)

Cirkapris: 6500 kronor

Produktfakta: Dell Inspiron 1501 är en bärbar dator som bland annat kan fås med processorn Amd Turion 64 X2 Mobile på 1,6 gigahertz. Arbetsminnet är 1024 megabyte och hårddisken 120 gigabyte. Skärmen är 15,4 tum stor och har upplösningen 1280x800 pixlar. Grafikkortet är ett Ati Radeon Xpress 1150. I övrigt finns dvd-brännare, fyra usb och kortläsare. Måtten är 356(b)x265(d)x37(h) mm och vikten dryga 2,8 kg.

Tillverkare: Dell