Våfflor_2012_front shadow

Test – 8 våffeljärn

I frasighetens tjänst

120503 | Är du en av dem som inte kan få nog av våfflor? Även om denna maträtt har sin pik under mars så är den lika god året runt. Smartson testar 8 våffeljärn där de större modellerna är bäst.

Modell Betyg Pris Testkommentar
1. Åviken 904
23/25
500
Bäst i test
2. OBH Nordica 6972
22/25
600
Stora våfflor
3. Invite Enkelt
17/25
250
Bästa budgetval
4. Novaline Enkelt
14/25
250
Medelmåttigt
5. C3 30-31092
14/25
350
Våffla i bitar
6. Unold 48321
12/25
400
Våfflor som figurer
7. Waves WM-08504
11/25
200
Reglage med plastig känsla
8.Centurion VN110
10/25
200
Dålig konstruktion

Våfflor kan vara en hel vetenskap. Egengjord eller köpt smet? Fullkorn eller ljusa våfflor? Belgiska eller vanliga? För att få de bästa tipsen serverade går vi till experten Nathalie Salibson, sedan några år tillbaka ägare till ett våffelmakeri i Norrköping. För henne är våfflan den ultimata rätten.

- Våfflan i sig är intressant för att det finns så mycket historia bakom den och det går alltid att bygga vidare på rätten. Du kan i stort sett toppa en våffla med vad som helst och tillsätta nya ingredienser. Häll dill i en våffelsmet och lägg lax eller räkor på. Eller tillsätt essens så den får en ny smak.

Nathalie Salibson har inget emot de färdiga våffelmixar som säljs i livsmedelsbutiker även om hon själv aldrig använder dem.

- De är helt okej och man kan ju själv lägga till lite i dem. Jag vet många kockar som använder sig av våffelmix.

Hemligt recept
Hennes eget recept på våffelsmet är hemligt men Nathalie Salibson rekommenderar att man provar sig fram mellan olika recept för att få en våffla som passar. På samma sätt hittar du det våffeljärn som passar genom att fundera över vad du ska använda det till.

- Vill du ha mer frasighet ska du välja ett av gjutjärn, gör du många våfflor passar det bättre med ett dubbelt eller så kanske du hellre vill göra belgiska våfflor och köpa ett järn för det.

Stora modeller presterar bättre
I detta test har vi endast utvärderat elektriska våffeljärn som är till för att grädda traditionella våfflor. Åviken Classic 904 och OBH Nordica 6972 levererar det bästa resultatet. Det var också de största modellerna, med undantag för Unold som också är ett stort järn men inte gör våfflor av det vanliga slaget utan istället figurer.

Både Åvikens och OBH Nordicas järn hade även längst uppvärmningstid men eftersom resultatet är klart bättre hos dem än hos de flesta andra järnen är det värt de extra minuterna i anspråk. Med tanke på att det bara skiljer 200-300 kronor mellan de billigare och bättre våffeljärnen är det värt att lägga några extra hundralappar på ett järn som levererar ett bra resultat.

Het design
Ett problem för flera av våffeljärnen är att handtaget blir så pass varmt vid gräddningen att man inte kan öppna järnet utan att riskera att bränna sig. Man har helt enkelt inte tänkt tillräckligt mycket på designen för att de ska vara riktigt användarvänliga.

Åviken 904 - Bäst i test

http://www.smartson.se/betyg/medalj/2012/bast-i-test--maj2012.jpg


Åviken 904

Å-vik

Kvalitet: Ett rejält och gediget våffeljärn av norsk tillverkare. Kvalitetskänslan är hög och med tanke på gräddningsresultatet överensstämmer det med kvalitetsintrycket.
Kapacitet: Modellen levererar fina, frasiga våfflor. De får jämn fin färg och har en generös storlek. Tar längst tid att värma upp, cirka fem minuter, men den som väntar på något gott...
Funktioner: Signallampor som indikerar när järnet är tillräckligt varmt för att hälla i smeten men du får själv hålla koll på när våfflan är färdig. Ingen möjlighet att reglera värmen.
Design: Något svagt ljus på indikatorlamporna kan sägas vara en av de får minustecken. Det är enkelt att hantera järnet utan att bränna sig på grund av det rejäla och greppvänliga handtaget. Ett järn som är gjort för att användas ofta. Det kan ställas på högkant för att spara plats under förvaring. Plus för att sladden är helt löstagbar.
Prisvärde: En riktigt bra modell till ett överkomligt pris. Helt klart prisvärt.

Produktfakta
Yttermått (hxbxd): 8x21x27 cm
Vikt: 2,5 kg
Effekt: 1000 W
Sladdlängd: 145 cm
Våffelstorlek: 19 cm
Cirkapris: 500 kr kr

OBH Nordica 6972 - Stora våfflor
OBH Nordica 6972

OBH 2012

Kvalitet: Ett rejält järn som utlovar våfflor i king size och ger ett gott kvalitetsintryck. Bra materialval och även detaljerna upplevs som välgjorda.
Kapacitet: Här vankas stora våfflor med frasig yta och jämn färg. Mycket bra kapacitet både vad gäller storlek och gräddning.
Funktion: En orange och en grön lampa indikerar när järnet är tillräckligt varmt för smeten. Det går även att välja mellan 6 olika temperaturnivåer.
Design: Rejält greppvänligt handtag så här finns ingen risk att bränna sig. Stor modell som tar upp en del plats i jämförelse med mindre våffeljärn i detta test.
Prisvärde: Trots relativt högt pris är det ändå en modell som är värd de pengarna.

Produktfakta
Yttermått (hxbxd): 12x24x32 cm
Vikt: 2,1 kg
Effekt: 1300 W
Sladdlängd: 120 cm
Våffelstorlek: 20 cm
Cirkapris: 600 kr kr

Invite Enkelt - Bästa budgetval

http://www.smartson.se/betyg/medalj/2012/budgetval--maj2012.jpg
Invite

Invite_betyg

Kvalitet: Något plastig känsla men stilren modell i krom som ändå ger ett hyfsat intryck och tros kunna hänga med i rätt många år.
Kapacitet: Gör ganska små våfflor i varierande färg som har fras i sig. Det finns rejäl effekt i järnet och på högsta temp får våfflorna en riktigt mörkbrun färg.
Funktion: Modellen har 6 temperaturlägen och en indikatorlampa som slocknar när våfflan är färdig. Stor möjlighet att variera temperaturen med andra ord.
Design: Greppbart handtag som inte blir varmt utan enkelt kan hanteras under gräddning. Dessutom går det att förvara järnet stående vilket är ett plus.
Prisvärde: Ett helt okej våffeljärn till ett helt okej pris.

Produktfakta
Yttermått (hxbxd): 10x18x24 cm
Vikt: 1,5 kg
Effekt: 850-1000 W
Sladdlängd: 91 cm
Våffelstorlek: 16,5 cm
Cirkapris: 250 kr

Novaline Enkelt - Medelmåttigt
Novaline

Novaline_betyg

Kvalitet: Inget högkvalitetsjärn men en stilren modell som ger ett helt okej intryck. Sticker dock inte ut utan upplevs som ett i raden av de mindre järnen.
Kapacitet: Gräddar våfflor som är djupt mörka i färgen och rejält frasiga. Dock är de inte särskilt stora. Föredrar du ljust gräddade våfflor gäller det att hålla koll på laggen. Gräddningstiden är också kort.
Funktion: Indikatorlampa som säger till när smeten ska hällas i laggen. Därutöver finns inga särskilda funktioner.
Design: Här är handtaget utformat så man kan greppa det ordentligt även när själva våffeljärnet är varmt.
Prisvärde: Ett lågt pris på ett hyfsat våffeljärn.

Produktfakta
Yttermått (hxbxd): 8x18x24 cm
Vikt: 1,4 kg
Effekt: 850-1000 W
Sladdlängd: 91 cm
Våffelstorlek: 16,5 cm
Cirkapris: 250 kr

C3 30-31092 - Våffla i bitar
C3-30-31092

CS 2012

Kvalitet: Ger ett ganska gott kvalitetsintryck och är ett stiligt, svart järn, formgivet för att passa in i ett modernt kök. Håller troligen i längden.
Kapacitet: Når inte riktigt ända fram. Våfflorna blir frasiga och höga men ojämna i färgen, särskilt mellan våfflornas två sidor. Inte riktigt samma goda kapacitet som hos Åviken och OBH Nordicas modeller.
Funktioner: Laggen delar våfflan i fem hjärtformade bitar, därav namnet på modellen. Passar för mindre barn eller vuxna som tycker det är enklare att äta våfflor i mindre bitar. Det går att justera temperaturen på laggen genom ett steglöst reglage.
Design: Handtaget är så litet att man i praktiken måste öppna våffeljärnet med ett finger eller med hjälp av till exempel en gaffel. När järnet är varmt går knappt även det och det är stor risk att bränna sig. Svårt att justera temperaturen då det knappt går att få grepp kring det minimala reglaget. Plus för att diskmedel får användas vid behov när man rengör järnet.
Prisvärde: Godkänt pris men inte mer för ett järn som skulle behöva förbättras.

Produktfakta
Yttermått (hxbxd): 10x19x25 cm
Vikt: 1,4 kg
Effekt: 800 W
Sladdlängd: 78 cm
Våffelstorlek: 17 cm
Cirkapris: 350 kr

Unold 48321 - Våfflor som figurer
Unold

2012-07-25

Kvalitet: Modellen ger ett bra kvalitetsintryck trots plastigt temperaturreglage.
Kapacitet: Järnet levererar sega och degiga figurer som inte har något av den frasighet man kan hitta hos vanliga våfflor.
Funktion: Går endast att göra våfflor i form av små runda munkar eller figurer av gumma och gubbe. Det går även att lägga in en trästång för att göra våfflor på pinne. Mer traditionella inlägg till järnet finns att köpa som tillägg.
Design: Ett stort järn med bra handtag. Irriterande nog blir det en liten glipa mellan över- och underdelen av järnet. Om modellen hade varit bättre konstruerad så järnet tryckts ihop bättre hade gräddningen troligen blivit mer effektiv.
Prisvärde: Priset är ganska högt men med tanke på att det är en väldigt smal produkt, ett våffeljärn som gör figurer, kan det vara värt pengarna om det är vad man är ute efter. Är man ute efter frasiga våfflor som är mer ”vanliga” bör man dock köpa en annan modell.

Produktfakta
Yttermått (hxbxd): 12x25x26 cm
Vikt: 2,2 kg
Effekt: 100 W
Sladdlängd: 95 cm
Våffelstorlek: 9 cm
Cirkapris: 600 kr

Waves WM-08504 - Reglage med plastig känsla
Waves-WM-08504

Waves 2012

Kvalitet: Modellen ger ett godkänt kvalitetsintryck men inte mer. Plastiga detaljer är några av de saker som drar ner helhetsintrycket. Det luktar även plast om järnet när det värms upp.
Kapacitet: Våfflorna blir ojämna i färgen och har en degig konsistens trots att de gräddas på högsta temperaturen. Knappt godkänd kapacitet eftersom våfflorna knappt får färg. Men det blir i alla fall våfflor.
Funktion: Det är möjligt att välja temperaturläge och indikatorlamporna meddelar när det är dags för gräddning.
Design: Det är lätt att bränna sig under gräddningen om man inte öppnar våffeljärnet med hjälp av ett verktyg. Något ranglig i konstruktionen, det här är inte ett järn som är genomtänkt i sin design. Även här är det något svårt att få grepp om knappen som justerar temperaturen. Mycket lätt att rengöra våffeljärnet.
Prisvärde: Ett billigt våffeljärn som dock inte kan sägas ha mer än godkänt prisvärde.

Produktfakta
Yttermått (hxbxd): 10x18x24 cm
Vikt: 1,2 kg
Effekt: 850 W
Sladdlängd: 87 cm
Våffelstorlek: 16 cm
Cirkapris: 200 kr

Centurion VN110 - Dålig konstruktion
Centurion-VN110

Centurion-VN110_betyg

Kvalitet: Låg kvalitetskänsla präglar denna modell. Plastig och enkelt gjord, med vissa konstruktionsproblem i locket, inger den sämst kvalitetskänsla av samtliga våffeljärn i testet.
Kapacitet: Järnet gräddar våfflorna rejält ojämnt i färgen, något degiga i konsistensen men ändå godkända våfflor.
Funktion: Indikatorlampor som visar när det är dags att hälla i smeten. I övrigt inga andra funktioner.
Design: Mycket skrangligt i fästet till locket. Ett handtag som är litet och det är lätt att bränna sig. Handtaget har inget skönt grepp, är budgetmässigt och något vasst i kanterna. Diskmedel får användas vid rengöring och det är ett stort plus.
Prisvärde: Ett lågt pris men eftersom våffeljärnet inte är särskilt bra och det finns andra modeller som är något bättre blir det inte.

Produktfakta
Yttermått (hxbxd): 7x19x26 cm
Vikt: 1,1 kg
Effekt: 800-100 W
Sladdlängd: 80 cm
Våffelstorlek: 16,5 cm
Cirkapris: 200 kr

Så gjorde vi

Vi utvärderar åtta våffeljärn från 200 till 600 kronor. De testades med färdig våffelmix som blandades ut med smör och vatten. Järnen penslades med smör inför varje gräddning. De våfflor som hade flera temperaturlägen testades på maxeffekt. Våffeljärnen bedömdes utifrån kriterierna kvalitet, kapacitet, funktioner, design och prisvärde. Maxbetyg är 25 poäng.

child

Köpinfo

Åviken
Tretti.se
020-30 30 31
Länk

OBH Nordica
OBH Nordica
08-445 79 00
Länk

Invite
Järnia
031-385 00 00
Länk

Novaline
Ica
020-83 33 33
Länk

C3
C3
08-586 30 400
Länk

Unold
Webbshoppen.se
042-28 03 33
Länk

Waves
Coop
020-71 10 10
Länk

Centurion
Tretti.se
020-30 30 31
Länk

child