Träningsprodukter Front shadow

Test av 6 tekniska produkter för träning

Teknik för träningen

090115 | Vi har testat produkter som kan göra träningen både roligare och effektivare. Det visar sig dock att det kan kosta en rejäl slant att utrusta sig.

Modell Betyg Pris Testkommentar
Nike Sportsband
19/25
700
Liten och smidig stegräknare
Micoach
22/25
4500
PT i mobiltelefonen
Samsung SPH700
14/25
800
Sladdfria lurar
Garmin Forerunner 405
19/25
4000
Sportklocka med gps
Hotronic M3 Powerplus Universal
18/25
1800
Eluppvärmda sulor
Dolphin
12/25
930
Mp3 för simmare

Vi har tittat på 6 olika produkter som kan underlätta din träning och kanske till och med göra passen roligare. Som skidåkare/löpare slipper du avbryta träningen på grund av kalla fötter. Simlängderna kan bli mindre enformiga med musik under passet. I gymmet behöver inte hörlurssladden ständigt hamna i vägen och ute på löparrundan kan du mäta distans, tempo och följa uppsatta mål.

Produkterna kan med fördel användas både för vardagsmotion och mer avancerad träning. Både Micoach och Garmin är bra alternativ för dig som behöver ha ordentlig koll på puls och distans. Nikes stegräknare ger direkt avläsning under löparpasset till skillnad mot en traditionell stegräknare som fästs vid höften. Hotronics sulor är en skänk från ovan för dig med frusna fötter. Tekniska hjälpmedel kan vara en sporre i träningen om de fungerar bra. Dolphins mp3-spelare och Samsungs headset stjälper mer än hjälper, mycket beroende på den sämre passformen på lurarna.

Träningsprodukter NikeNike Sportsband - Liten och smidig stegräknarebetyg

Om produkten: Mäter steg, distans, tempo, tid och kaloriförbrukning. En sändare i Nike-skon skickar data till mottagaren som i designen påminner om ett usb-minne. Kopplas loss efter träning för inkoppling till datorn där batteriet laddas samt överför data till träningsdagboken.

Omdöme:
En stegräknare som är mycket enkel att sköta. Via Nikes hemsida registrerar man sin profil. En kul detalj är att via postnummer få förslag på löprundor i området med uppgift om distans inritat på en karta. Displayen är tydlig och med bara en funktionsknapp växlar man mellan de olika mätningarna. Överföringen av data till hemsidan går med automatik och man får bra översikt över genomförda pass. En bra inspiration är att man via hemsidan kan få hjälp med att planera olika träningsnivåer framöver. Det är en begränsning att endast skor från Nike fungerar med sändaren i sulan. Stegräknaren är bättre lämpad för löparpassen än för kontrollen av dagsbehovet på 10.000 steg.

Produktfakta:

Sändare för Nike+ sko
Överföring via usb
Vikt: 26 gram

Cirkapris:
700 kronor

Träningsprodukter Samsung MicoachMicoach - PT i mobiltelefonenbetyg

Om produkten: Ett nytt träningssystem från Adidas och Samsung. Systemet mäter hastighet, sträcka, kaloriförbrukning, antal steg och puls samt lagras i mobilen. På Micoach hemsida skapar man sin profil och synkroniserar mobilen med träningsdagboken. Mobilen har inbyggd stegräknare så att man ständigt kan ha håll på antal steg under dagen vid sidan av träningspassen.

Omdöme:
Mobilen kopplar snabbt upp sig mot pulsmätaren och fotsensorn. En trevlig röst på engelska berättar träningsstatus. Flexibelt och bra att man kan välja hur ofta vad som skall läsas upp under träningen som till exempel distans, kalorier och puls. Ljudet i hörlurarna är bra och de sitter bekvämt och stadigt. Armbandshållaren är dock lite tajt för en välbyggd arm. Träningsresultaten kan analyseras på många sätt via webben, med grafer, kalender och statistik. Det är bra att det även går att överföra planerade träningspass till mobilen. En dyr men prisvärd investering för en komplett träningscoach inklusive alla mobilfunktioner.

Produktfakta:

Samsung SGH-F110
FM-radio, Mp3-spelare, 2 megapixelkamera
Headset, stegsensor, pulsmätare, armbandshållare
Vikt: 92 gram
Mått: 102x45x15 mm
Samtalstid: 3 timmar

Cirkapris:
4500 kronor

Träningsprodukter Samsung SBH700Samsung SPH700 - Sladdfria lurarbetyg

Om produkten:
Ett headset framtaget för lättare träning. Passar för både joggingturer och inomhusträning. Att kunna lyssna på musik trådlöst från mobilen är praktiskt då en hörlurssladd ofta kan vara i vägen bland gymmets maskiner.

Omdöme:
Headsetet vilar över öronen och nacken. Har man på sig en jacka skaver den mot kragen och sitter inte så stadigt mot öronen. Men även utan jacka är passformen över öronen inte den bästa. Funktionsknapparna sitter både bak i nacken och på sidorna och det är svårt att komma ihåg vilken knapp som styr vad. Ljudet i lurarna är godkänt och hörbarheten vid samtal är okej. Idén med trådlös träning är bra, men tipset är att först prova hur andra modeller sitter och jämföra.

Produktfakta:

Bluetooth v2.0
Taltid/speltid: 8 timmar
Passningstid: 140 timmar
Vikt: 38 gram

Cirkapris:
800 kronor

Träningsprodukter Garmin 405Garmin Forerunner 405 - Sportklocka betygmed gps

Om produkten: En kombinerad gps och pulsmätare. Via gps-positionering övervakas distans och tempo. Träningshistorik skickas trådlöst till datorn. För inomhusträning behöver man komplettera med fotsändare.

Omdöme:
Klockan är mycket bekväm på handleden även när du inte tränar. Menyerna sköts via en touch-ring runt boetten som emellanåt är svår att aktivera, vilket är frustrerande. Displayen är tydlig och du kan lätt följa de olika mätningarna under träningen. Vid datorn kan du vidare analysera resultaten noggrant och ladda över nya träningspass till klockan. Att mäta distansen via gps är en fördel för den som springer utanför uppmätta spår, alternativt tränar längdskidåkning eller cykling.

Produktfakta:

GPS-mottagare
Vattentät ned till 1 meter i 30 minuter
Display 124x195 pixlar i fyra gråskalor
Drifttid: Upp till 8 timmar
Färg: Grön eller svart
Vikt: 60 gram
Mått: 46x70x16 mm

Cirkapris:
4000 kronor

Träningsprodukter Hotronic M3Hotronic M3 Powerplus - betygEluppvärmda sulor

Om produkten: Fungerar i alla sorts skor och kan flyttas mellan ett par till ett annat. Framtagen för utomhusaktiviteter som till exempel skidåkning, cykling, ridning och fiske.

Omdöme:
Värmeplattorna är enkla att montera på innersulorna. Man kan använda egna eller medföljande sulor. Batteripacken sitter stadigt med sina klämmor på överkanten på pjäxan eller stöveln. Funktionsknapparna för värmeinställningen är tydliga och lättåtkomliga. Ytan på batteripacken är känsliga för repor och kommer snabbt se slitna ut, dock försämras inte kapaciteten. En investering i komfort för den som tillbringar mycket tid utomhus i sin sport.

Produktfakta:

Ett par värmeelement
Fyra temperaturinställningar
Driftstid: 2-17 timmar beroende temperatur
Laddningstid: 3 timmar

Cirkapris:
1800 kronor

Träningsprodukter DolphinDolphin - Mp3 för simmarebetyg

Om produkten: Hörlurarna är specialanpassade för att klara vatten och fästes i spelaren med en speciell skruvmekanism. Spelaren är cylinderformad och fästes på simglasögonens nackrem. 1 GB lagringskapacitet.

Omdöme:
Spelaren sitter stadigt på nackremmen och påverkar inte passformen för simglasögonen. Fyra knappar sköter ljudnivå och förflyttning mellan låtarna, men knapparna är små och svåra att sköta när spelaren är monterad på simglasögonen. Ljudet är inte tillräckligt kraftigt för att överrösta vågskvalpet vid kraftfull simning. Dessutom sitter inte hörlurarna stadigt utan faller ur öronen titt som tätt. Inte lämplig för snabba simmare med andra ord.

Produktfakta:

Ett par vattentäta hörlurar plus ett par vanliga hörlurar
Färg: Silver
Driftstid: 8 timmar
Laddningstid: 1,5 timmar
Vikt: 25 gram
Mått: 60x20x20 mm
Format: MP3/WMA
Överföring via usb

Cirkapris:
930 kronor

Så gjorde vi

Vi har tränat med produkterna och därefter bedömt design, kvalitet, kapacitet, funktioner och prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng.

child

Köpinfo

Nike Sportsband
Nike
08-4447000
Länk

Micoach
Micoach
0771-400200
Länk

Samsung SPH700
Samsung
0771-400200
Länk

Garmin Forerunner 405
Garmin
0200-252020
Länk

Hotronic M3 Powerplus Universal
Alpingaraget
08-6127980
Länk

Dolphin
Nordevo
08-228022
Länk

child